home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Különös kalantén
Rencsényi Elvira
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Különös kalantén

A közelmúltban jelent meg a zentai Balogh István nyugalmazott tanár legújabb, gyermekekhez írt kötete, a Különös kalantén az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában.

A tetszetős borítón első olvasatra értelmetlennek tűnő cím már a legelső mesét elolvasva értelmet nyer: egy óvodás korú kisfiú, az unoka, nagypapa szeme fénye ejti így a karantén szót.

A kötet meséket tartalmaz, amelyeket a szerző kis unokájához címzett. Benne van ezekben a történetekben minden, amelyet egy nagypapának tudnia kell az unoka neveléséről, ezért akár útmutatóként is szolgálhat szülőnek, nagyszülőnek ahhoz, hogyan kanalizálja a hozzá intézett, gyakran megválaszolatlannak tűnő kérdések áradatát, hogy azzal nevelje is, ne csak szórakoztassa a kisgyermeket.

A kedves szófordulatok, a nagyapa és a kisfiú sokszor humoros történetbe hajló, mégis rettenetesen komoly párbeszédei, a milliónyi kérdés — mind-mind benne foglaltatnak ezekben a történetekben. Kitűnik a nyugalmazott pedagógus nagypapa találékonysága, amellyel igyekszik helyt állni a bárányhimlő miatt karanténba kényszerülő kisunokája „támadásainak”, győztesként kikerülni a keresztkérdéseket, melyek zuhatagként érik.

Maga a könyv praktikus, könnyen kézben tartható, tetszetős, szépen tördelt, Csernik Attila rajzaival gazdagon illusztrált. Kellemes a szemnek és a léleknek is, kiváltképpen azok a történetek, amelyekben a szerző szülővárosának, Zentának és a Tisza folyó keletkezésének a történetét elmondó mondákat eleveníti fel. A szinte helytörténeti adatoknak is beillő ismeretek hasznos tudnivalókkal szolgálnak az olvasónak:

„Élt hajdanában, szent királyunk, István idejében egy nagyúr, akinek a vára égig érő bércen fészkelt, épp ott, ahol két sebes folyó találkozik, az egyik fekete, a másik fehér, s onnan kezdve a közös folyamot nevezi a nép Tiszának. Szente úrnak hívták az égig érő bérc várának urát, akinek három fia volt, Szentefia Tarhos, Keán és Mágocs. Szentefia Tarhos nagy úr lett, megörökölte apja földbirtokát, falvait, szántóit és büszke várát, Szentefia Keán még gyerekkorában kolostorba vonult...”

Végezetül: ajánlom ezt a könyvet minden kisgyermeknek, szülőnek, nagyszülőnek — úgy általában mindenkinek, aki szeret kikapcsolódni, hasznosan eltölteni a szabadidejét. A könnyed olvasmány remélhetőleg elnyeri majd mindenki tetszését, hiszen a hétköznapokból merít, mégis a gyermeknevelés csínját-bínját tárja elénk, és állatmeséi révén bekukkantást nyújt a körülöttünk levő élővilágba is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..