home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Krémes, és megragadja a pillanatot
Bíró Tímea
2018.07.27.
LXXIII. évf. 30. szám
Krémes, és megragadja a pillanatot

A kávéivásnak nemcsak Olaszországban, hanem Szerbiában is már kialakult kultúrája van.

Kevés az olyan ember, aki ne szeretne egy finom, gőzölgő fekete mellett beszélgetni, félretenni a munkát, kiélvezni a hangulatot.

A Csantavér szívében található Fruitica céget 1996-ban alapította a Berényi család. Berényi István egy olyan elgondolással indította el a vállalkozást, hogy élelmiszer-alapanyagok kereskedelmével fog foglalkozni. Az üdítőitalokhoz szükséges bázisokat forgalmazó vállalat gyorsan bekerült a köztudatba, és a külföldi piacon is szép eredményeket ért el. A precíz munkának köszönhetően sikerült megőrizni a minőséget, és az üdítőitalokon kívül a cég a Vrnjci vagy a Knjaz Miloš ásványvizek gyártójával is együttműködik.

2012-ben egy nagy újításra került sor a Fruiticán belül, mivel az üzem elindította az instant kávéitalok gyártását és forgalmazását. A vállalat vezetését a család egyik fiatalabb tagja, Fejes Kornél vette át, ő mesélt lapunknak a kávégyártás csantavéri történetéről:

— Tízéves tapasztalattal vágtunk bele az instant kávé előállításába, mivel Szerbiában egy lengyel kávéitalt képviseltünk, melyet 2002-ben hoztunk be az itteni piacra. Ez a lengyel cég elsősorban a kapucsínók készítésére fókuszált, ám idővel úgy láttuk, megváltoztak a fogyasztói igények, és az emberek szívesebben isznak feketét, mint kapucsínót. Ebből adódóan merült fel bennünk az ötlet, hogy saját gyártással egy sokkal optimálisabb ár-érték arányt tudnánk kialakítani. Mivel a Fruitica több népszerű és közkedvelt hazai termék előállításában részt vett, nekünk volt némi tapasztalatunk, viszont a megfelelő kávéital elkészítését tudományos vizsgálódások, információgyűjtés és több kóstoltatás előzte meg.

Kornél kiemelte, hogy amióta saját gyártásba kezdtek, sokkal jobban tudják kontrollálni a termék minőségét, ki tudják választani a szállítókat, valamint ők döntik el, hogy Indiából mely kávéültetvényekről érkezzen az alapanyag.

— Sokféle kávéval találkozunk a munkánk során, például van egy neves brazil cég is, mellyel együttműködünk, Németországgal is létesültek kapcsolataink, és ezeket mind be tudjuk építeni a gyártásba annak érdekében, hogy minőségi kávéital kerüljön az üzemből a vásárlókhoz.

A korábban kiépített kapcsolatoknak köszönhetően a cégvezetőknek sikerült egy olyan üzletláncot kialakítaniuk, hogy más vállalatok számára ők állítják elő a kávéitalt, illetve a saját márkát igénylő cégek szükségleteit is ki tudják elégíteni.

— A lengyelországi munkakapcsolat során az exportba is be tudtunk szállni, így tavaly kezdődött el az értékesítés Magyarországon, és igyekszünk minél több ország felé nyitni. Minden kezdet nehéz, ez a mi esetünkben is így volt, viszont nagy örömmel tölt el, hogy sikerült kiharcolnunk a helyünket a piacon.

Kornél véleménye szerint a vásárlók számára nem szempont, hogy a kávéital melyik országból származik, inkább a termék csomagolására, külső tulajdonságaira figyelnek, és az alapján vásárolnak.

— Természetesen, ha megengedheti magának az illető, akkor a legnagyobb brandek felé orientálódik, ám ami ennél is lényegesebb, az a termék összetétele. Számunkra nagyon fontos volt, hogy egy széles képet kapjunk a forrásokról és az alapanyagok beszerzési lehetőségeiről, hiszen mindmáig az a cél, hogy finom és jó minőségű termékeket gyártsunk, illetve forgalmazzunk. Nyitott szemmel kell járni, ez elengedhetetlen, ezért már én is ellátogattam kiállításokra Amszterdamba, Kölnbe és Frankfurtba, ahol megpróbáljuk bővíteni az üzleti kapcsolatainkat, emellett pedig újdonságokat is láthat és kipróbálhat az ember. Követni kell a trendeket.

A termékfejlesztés után a cég alkalmazottainak létszámát is meg kellett növelni, jelenleg húsz személy alkotja a Fruiticát. Miután beszerezték az alapanyagokat, raktározzák őket, a megfelelő hozzávalók összeállítása és kimérése után pedig betöltik a zacskókba, majd végül becsomagolva a vásárlók rendelkezésére bocsátják a gőzölgő kávét.

— A 3 in 1 és a 2 in 1 kávénk a legkeresettebb, ezenkívül instant forró csokoládét is készítünk, melynek a fehér csokis változata is megtalálható az üzletekben. Nagy figyelmet szentelünk annak, hogy a termék ára elérhető legyen, azaz a megvásárlása senkinek se okozzon gondot. Azzal is tisztában vagyunk, hogy mennyire fontos a reklám, ezért kóstoltatásokat is szervezünk az értékesítési pontokon, termékmintákat kínálunk, és egy nyereményjáték is tervben van. Külön foglalkozunk azzal, hogy az akciós újságokban is megjelenjen a Momento kávé.

A mai rohanó világban már az élelmiszeripar terén is fontos szempont a gyorsaság, a könnyű és egyszerű előállítás, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak a porított készítmények, ennek következtében a kávéitalok esetében rendkívül telített a piac.

— Regionálisan nagy a konkurencia, és ha ma fognánk hozzá a termékgyártáshoz, akkor sokkal nehezebb dolgunk volna. Előnyünk, hogy a cégnek van múltja és tapasztalata. Hogy melyik ország lakosai vásárolják a terméket, az a kávéivás kultúrájától is függ, hiszen Olaszországban például az eszpresszót preferálják, a nyugat-európai országokban pedig a kapszulás kávét fogyasztják szívesebben. Jelenleg a hazai piacon kívül Magyarországon vagyunk jelen a termékeinkkel.

A kiépített kapcsolatok, a sokféle tapasztalat és a cég népszerűsége ellenére sem gondolt arra a vezetőség, hogy külföldön próbáljon szerencsét.

— Úgy gondolom, hogy aki itthon szeretne maradni, az itt is tud boldogulni, csak fel kell ismernie a lehetőségeket, és persze kreativitásra is szükség van. Szeretünk itt élni, illetve kihasználni a helyi dolgokat, mert Vajdaságban rengeteg a lehetőség. Mi jelenleg azon dolgozunk, hogy a termékünk egyre népszerűbb legyen, és kielégítsük a vásárlók igényeit, ami eddig sikerült is Szabadkától egészen Nišig. Merni kell belevágni, ám mielőtt valaki vállalkozásba fogna, azt tanácsolnám neki, hogy alaposan járjon körül mindent, végezzen piackutatást, hogy értékesíthető lenne-e az a termék, amelyet előállítana, és ha van rá lehetősége, akkor kisebb volumenű projektumba fogjon, mely kevesebb befektetést igényel, hiszen ha bejáródik, akkor lépésről lépésre tudja majd fejleszteni a vállalkozást. Fontos az alapötlet, a család és a munkatársak támogatása, illetve a kitartás.

Arra a kérdésemre, hogy a Fruitica szerint milyen a jó kávé, Kornél azt a választ adta, hogy ideális pörkölésű, kellemes zamatú, megfelelően krémes, összeköti az embereket és szebbé teszi a pillanatot. Egyszóval: Momento!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..