home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat 2014. december 29-étől 2015. január 4-éig
MTVA
2014.12.28.
LXIX. évf. 52. szám
Közmédia-javallat 2014. december 29-étől 2015. január 4-éig

Sára Balázs heti ajánlója — Sára Balázs, az MTVA vezető operatőre 1986-ban, a főiskola elvégzése után került a Magyar Televízióhoz. 1990-től hat játékfilmben dolgozott operatőrként, majd az 1992 karácsonyán induló Duna Televízióhoz szerződött. Nevéhez számtalan tévé-, dokumentumfilm és műsor fűződik.

Hétfőre (december 29-ére) Gene Hackman és Al Pacino főszereplésével A madárijesztő című filmet ajánlom az olvasók figyelmébe. A mozi külön érdekessége, hogy operatőre Zsigmond Vilmos. A magyar származású művészt sokan támadták a bemutató után, mivel a képek szürkék és színtelenek. Viszont éppen ez a képi világ fejezi ki hűen a két ember esetlenségét és sivár életmódját. (Duna, 22.25)

A Hattyúdalt olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Páger Antal, Bodrogi Gyula, Várkonyi Zoltán vagy a nemrég elhunyt Sztankay István. Keleti Márton alkotásának operatőre Pásztor István volt. Lendületes, kedves film, betétdala, a Villa Negra románca örökzöld slágerré vált. (Kedd, december 30-a, Duna, 20.35)

Az év utolsó napján az esti órákat bearanyozza a kitűnő hangulatú, mulattató film: az Indul a bakterház. Sajnos Mihályfy Sándor alkotásáról is egy szomorú momentum jut eszembe: Olvasztó Imre, a főhős, az ízes tájszólású gyerekszereplő tavaly tragikus körülmények között távozott az élők sorából. (Szerda, december 31-e, M1, 20.15)

Úgy tűnik, ajánlómban a filmek lesznek túlsúlyban. Csütörtökre, az új év első napjára A tizedes meg a többiek című alkotást karikáztam be. A szereposztás parádés: Sinkovits Imre, Major Tamás és Darvas Iván neve olvasható a stáblistán. A film elkészülésének történetét talán kevesebben ismerik: Keleti Márton rendező eredetileg egy drámát álmodott meg, de az utómunkálatok során a műben felfedezték a humort, és végül vígjátékként vonult be a magyar filmtörténetbe. (Duna, 20.30)

Maradjunk még január 1-jénél, és mindenképpen nézzük meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét! Nagyon hangulatos előadás, magam is számos felvételén vehettem részt. Korszerű technikával, rendkívül színes látványvilággal készül. Külön felhívnám a nézők figyelmét a koncert közben látható balettbetétekre. A remek táncfantáziákat már korábban rögzítik, s az élő zenével történő szinkronizálása valóságos karmesteri-rendezői bravúr. (M1, 11.15)

Sir David Attenborough kitűnő természettudós és -filmes, szebbnél szebb sorozatokat forgatott, melyekkel elvarázsolta az igényes közönségét. A 60 éve a vadonban pénteki epizódjának címe is kíváncsivá tesz: Élet a kamerák előtt. (Január 2-a, M1, 8.00)

A kolozsvári filmgyártás már a mozi megjelenésekor jelentős volt, itt készült a Casablanca halhatatlan rendezőjének, Kertész Mihálynak a nemrégiben megtalált némafilmje, a Tolonc is. Janovics Jenő úttörő szerepet vállalt a kincses város filmgyártásában, róla szól a Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilm. (Vasárnap, január 4-e, M2, 3.10)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..