home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Koszorúzás és történelemóra
CSONTI István
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Koszorúzás és történelemóra

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület gyűjtők és nemzeti történelmi, valamint kulturális örökség szakosztályának tagjai koszorút helyeztek el a csókai temetőben az iskolaalapító Borbély Károlyné Otrokóczi Franciska sírján.

Később megkoszorúzták az egyesület névadójának, Móra Ferencnek a katolikus templomra néző köztéri mellszobrát is.
Ezt követően az egyesület székházában történelemórát tartottak, és megemlékeztek a 907. július 4-e és 6-a között lezajló pozsonyi csatáról. A csata volt a magyarság életének legfontosabb eseménye, mert az egyesített nyugat-európai seregek annak ellenére szenvedtek vereséget, hogy Gyermek Lajos frank-bajor uralkodó a csatába indító ren így szólt: „...elrendelem, hogy a magyarok márpedig kiirtassanak!” Árpád vezér itt veszítette el három fiát, Tarhost, Üllőt és Jutast, és ő maga is a csatában szerzett sebekbe halt bele a diadal után.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..