home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kormánypárti bonyodalmak
Talpai Lóránt
2009.07.01.
LXIV. évf. 26. szám
Kormánypárti bonyodalmak

A karikaturista szemével Új hajtás - Szalai Attila karikatúrájaAz elmúlt években számtalanszor hangzott el vagy vetődött fel az előrehozott választás igénye, főként az ellenzéki körökben. A kormánypárt, azaz az MSZP azonban hallani sem akart róla, pedig egyik választási vereségből (legyen a...

A karikaturista szemével Új hajtás - Szalai Attila karikatúrája

Az elmúlt években számtalanszor hangzott el vagy vetődött fel az előrehozott választás igénye, főként az ellenzéki körökben. A kormánypárt, azaz az MSZP azonban hallani sem akart róla, pedig egyik választási vereségből (legyen az önkormányzati, városi-kerületi vagy EU-parlamenti) a másikba került. Állítólag az utóbbi időszakban már jelentős előkészületei zajlanak a szocialista párton belül egy lehetséges őszi előrehozott választásnak. Mivel egy újabb év, amely hasonló negatív dolgokat vagy az eddig tapasztalt teljesítményt hozná az emberek életkörülményeit illetően, végképp megpecsételné a párt sorsát.
A katasztrofális eredményt hozó uniós képviselőválasztás a számításoknak megfelelően komoly feszültséget okozott a párton belül.
Sokak generációváltásban, teljes megújulásban látják a kiutat, de legtöbben mégis továbbra is hajlamosak a nemzetközi helyzetre, gazdasági válságra, ellenzékre vagy legújabban a Jobbikra fogni a leszerepelést. Emiatt patthelyzet alakult ki az öreg szocialisták és az úgynevezett fiatalok között.
Nem született ugyanis megállapodás azon a találkozón, amelyet Lendvai Ildikó pártelnök kezdeményezett a sajtóban fiataloknak nevezett vezető szocialista politikusokkal. Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján öt tézis megvitatását javasolta a július 4-ei kongresszusnak. A politikus szerint a szocialistáknak új, fiatal miniszterelnök-jelöltre van szükségük, aki alkalmas arra, hogy megállítsa a politika iránti általános bizalomvesztést.
Továbbá a tézisek közé sorolta, hogy az MSZP szögezze le a kongresszuson: továbbra is töretlenül támogatja a kormányt a gazdasági válságkezelésben. A második tézis szerint a társadalmi válság megelőzésében az MSZP-nek mint baloldali pártnak kell programot adnia. Olyan intézkedési tervet kell előterjeszteni a köz-, a szociális és a morális biztonság területén, amelynek a baloldal szempontjából is elfogadhatóvá kellene válnia.
Az utolsó tézis azonban a legsokatmondóbb, mely szerint a párton belül is szövetségépítésre van szükség.
A sok-sok elpocsékolt kormányzati év, amely a társadalmat rendkívüli helyzetbe hozta, részben annak a következménye, hogy a kormány és a kormánypárt folyamatosan szövetségbe burkolódzott az elhibázott döntések, a hátrányos helyzetek elsimítását és az egyéni vagy kollektív felelősség vállalását illetően. Tehát pontosan és sajnálatos módon túl sok is volt az olyan szövetségességi szellem, amely túlmutatott minden átlagos kollegialitáson. Mivel az másról sem szólt, mint hogyan eltitkolni mindent az emberek elől, és hogyan vonni ki őket a különféle döntési mechanizmusokból.
Egymás pozíciónak őrzése volt az egyedüli szál, amely jól összekötötte a kormánypárton levőket. Ezért nem történt a mai napig párton belüli tisztulási folyamat, és ezért lesz nehéz bármilyen konzekvenciát levonnia a következő időszakban a vezetőségnek.
Alsóbb funkciókban vagy különféle megyei szervetekben ugyanis joggal vetődik fel a kérdés, hogy milyen alapon követel a régi vezetőség morális megújulást, miután főként miatta jutott a párt a jelenlegi helyzetbe.
A párt helyzete tehát azt sugallja, hogy továbbra is kibeszéletlenül, a valós problémák, hibák megkerülésével és egyre nagyobb bizalmatlansággal (párton belüli bizalomhiánnyal) vágnak neki a következő választásnak. Ebben a helyzetben még a jelöltek megnevezése is nehéz lesz, hát még egy erőteljes kollektív támogatottság irántuk!
Egy, a szocialistákhoz közel álló kutatóintézet elemzése szerint a szocialista párt számára az volna a legjobb, ha több ideje lenne felkészülni az önkormányzati választásokra.
Ha az idén lennének előrehozott országgyűlési választások, akkor a Fidesz a válságkezelés kellős közepén venné át az ország irányítását, ez pedig valószínűleg a helyi szocialista szervezetek malmára hajtaná a vizet. Ennek alapján a szocialisták csakis egy elhúzódó gazdasági válságban bízhatnak. Mindenesetre elég különös és kérdéses gyógymód lenne ez számukra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..