home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2010.04.13.
LXV. évf. 15. szám

Japán - rekordmértékű sugárzás A Japánt sújtó katasztrófában megsérült atomreaktor állapota továbbra is rendkívül nagy aggodalomra ad okot: a rekorderejű földrengés ugyanis rekordmértékű sugárzáshoz vezetett -- egyesek szerint talán még súlyosabbhoz, mint amilyet annak idején a csernobili atomerőmű...

Japán - rekordmértékű sugárzás

A Japánt sújtó katasztrófában megsérült atomreaktor állapota továbbra is rendkívül nagy aggodalomra ad okot: a rekorderejű földrengés ugyanis rekordmértékű sugárzáshoz vezetett -- egyesek szerint talán még súlyosabbhoz, mint amilyet annak idején a csernobili atomerőmű okozott. Az április elején vett minták vizsgálata alapján bejelentették, hogy a jód 131-es izotópjának koncentrációja a tengervízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Később a szennyezés a határérték 5 milliószorosára csökkent. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, ezért a magas érték nem jelenti feltétlenül a sugárszennyezés mértékének növekedését. Szakértők szerint a radioaktív anyag gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagymértékű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz. Az atomerőmű kábelcsatornáján és vélhetőleg a kábelcsatorna falán, valamint az alatta lévő kőfalazaton keletkezett repedéseken át jelenleg is szivárog a sugárszennyezett víz az óceánba.

Sugárzó élelmiszerek

A japán kormány a katasztrófa után a zöldségfélékben és a kifogott halakban a megengedhető radioaktivitásnak megszabta a határértékét -- jelentette be egy szóvivő. A döntés előzménye, hogy a fukusimai atomerőmű közvetlen közelében a tengervízben kimutatott sugárzás szintje hirtelen a törvényes határérték 7,5 milliószorosára növekedett. Időközben a halászati minisztérium bejelentette, hogy az Ibaraki-prefektúrában -- nagyjából az erőmű és Tokió között félúton -- még ennél is szennyezettebb halat fogtak. A sugárszennyezést radioaktív jód okozta.

Megnőtt a kontinentális talapzat

A Japánt sújtó nagy erejű földrengés következményei közé sorolható még az is, hogy a szigetország keleti partjainál, az epicentrum közelében huszonnégy méterrel megnyúlt a kontinentális talapzat. A tengerfenék elmozdulása négyszer akkora, mint a szárazföldön észlelt legnagyobb ilyen változás: a mérések szerint a Mijagi-prefektúrában az Osika-félsziget egyes részei 5,3 méterrel mozdultak el. Az amerikai földtani intézet már korábban közölte, hogy a földrengés 2,4 méterrel ''tolta el” a legnagyobb japán szigetet, Honsut.

Bebetonozták a fukusimai reaktort

A fentebb felsoroltak miatt a japán hatóság nem tehetett mást, mint hogy bebetonozza a reaktort. Hivatalosan is megerősítették, hogy egy 20 centiméteres lyuk keletkezett a fukusimai atomerőmű 2. számú reaktorának védőfalán, és ezen át a felhalmozódott sugárszennyezett víz belefolyt az óceánba. Ezért betont juttattak a repedésbe, hogy megszüntessék a szivárgást és a radioaktív szennyeződést továbbterjedését. Egyébként a japán miniszterelnök és a kormány több tagja, mintegy jelezve, hogy már az újjáépítésre készülnek, a védőöltözéküket öltönyre cserélték fel. Az elmúlt napokban a válságtanács tagjai kék dzsekiben és nadrágban mutatkoztak.

CarterCastro-találkozó

Raúl Castro kubai államfő és Jimmy Carter volt amerikai elnök kedden megbeszélést folytatott Havannában Fidel Castro kubai diktátor rezidenciájában. Carter a Kuba elleni amerikai blokád feloldását sürgette, azonkívül megpróbálta a 15 évre ítélt Alan Gross amerikai állampolgár szabadon elengedését kieszközölni, de Castro közölte: szó sem lehet róla. Gross egyébként egy alvállalkozó közvetítésével az amerikai kormány külföldi segélyszervezete, a USAID ''demokráciaépítő” programjában dolgozott. A kubai hatóságok szerint számítógépeket, mobiltelefonokat és más modern, műholdas kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban az ellenzék képviselőinek, s ezáltal hozzájárult ahhoz, hogy Washington elérje régi célját, a havannai kormány megdöntését.
A Nobel-békedíjas Carter az egyetlen amerikai elnök, aki valaha is -- még ha mandátuma letelte után is -- a szigetországba látogatott. Először 2002-ben járt ott -- akkor Fidel Castro akkori elnökkel találkozott --, és egyebek között elítélte a Kubával szemben a hatvanas évek elejétől érvényben lévő amerikai embargót, a kommunista kormányt pedig demokráciára és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel. Ezt nem rótták fel neki, s a párt lapja, a Granma ''kiváló vendég”-ként üdvözölte.

Új ország születőben Azánia néven

Szomáliai politikusok bejelentették egy új állam létrehozását a polgárháború sújtotta kelet-afrikai ország határain belül. A mogadishui gyenge központi kormány ezt elítéli, mert szerinte csak növeli a káoszt az országban. Az új állam, Azánia létrehozását a kenyai fővárosban jelentették be egy díszes ünnepség keretében. Kenya támogatja az új, határ menti közigazgatási egység kialakítását, mert az ütközőövezetet képez közte és szomszédja között. Azánia elnöke, Mohamed Abdi Gandhi közölte: első feladata visszavenni a terület feletti ellenőrzést az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista lázadó milíciától, az al-Shabaabtól, de semmiképp sem akarja elszakítani az új államot Szomáliától.
Szomália déli és középső területeinek zömét -- ezen belül a főváros, Mogadishu nagy részét -- az al-Shabaab tartja a kezében. A lázadószervezet februárban támadással fenyegette meg Kenyát, azzal vádolja ugyanis a szomszédos országot, hogy Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök kormánya számára katonákat képez ki.

Személyes kapcsolatban a földönkívüliekkel

Egy furcsa bolgár felmérés szerint a felnőtt lakosság tizenegy százaléka állítja, hogy személyes kapcsolatban állt a földönkívüliekkel. A megkérdezettek öt százaléka még mindig tartja a ''kapcsolatot” velük. Az egyik szociológiai ügynökség felmérésének megállapításai szerint a megkérdezettek 16,3 százaléka ismer olyan embert vagy embereket, akik kapcsolatot teremtettek az idegen lényekkel. A földönkívüliként értelmezett lények köre meglehetősen bő -- van, aki a rokonait véli annak, más a felettesét vagy éppen néhány politikust. Meglehetősen furcsa válaszokat kaptak a kutatók arra a kérdésre is, hogy az érintettek mióta hisznek a földönkívüliek létezésében. Volt olyan válaszadó, aki Bojko Boriszov miniszterelnökségét vagy Szimeon Djankovnak a pénzügyi tárcánál való tevékenységét nevezte meg kiváltó oknak. A földönkívüliekben leginkább a kisvárosokban és a falvakban élők hisznek, közülük is a 35--50 éves, középfokú képzettségű korosztály. Leginkább az állástalanok szkeptikusak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..