home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.02.09.
LXVI. évf. 6. szám

Szlovák nyelvtörvény - megszavazták a módosításokatA szlovák parlament újra megszavazta a köztársasági elnök által visszaadott államnyelvtörvény módosítását, amely a felére csökkentette az eredeti pénzbüntetéseket.Ivan Gašparović december végén azért küldte vissza a törvénymódosítást a par...

Szlovák nyelvtörvény - megszavazták a módosításokat

A szlovák parlament újra megszavazta a köztársasági elnök által visszaadott államnyelvtörvény módosítását, amely a felére csökkentette az eredeti pénzbüntetéseket.
Ivan Gašparović december végén azért küldte vissza a törvénymódosítást a parlamentnek, mert nem értett egyet azzal, hogy a jogszabály megsértéséért kiszabható büntetések ne legyenek kötelezőek, és hogy a kulturális tárca döntsön róluk. Gašparović azt javasolta, hogy a büntetés legyen kötelező jellegű. Az 150 tagú testületben 78-an szavaztak újra igennel a jogszabály módosítására. A kormányoldal kezdeményezésére a pozsonyi parlament az eddigi 5000-ről 2500 euróra csökkentette a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért kiszabható pénzbüntetés felső határát. Büntetéseket - a kormányoldal értelmezése szerint - a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak (ők is csak olyan esetben, ha közigazgatási információkat, valamint az állampolgár biztonságát, egészségét vagy vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven), magánszemélyek viszont ezért nem büntethetők. A büntetés kiszabása nem kötelező. A közlekedési tárca, a posta és a távközlés, valamint a nem állami tűzoltóegységek tagjai számára az államnyelv használata és tudása nem lesz alapfeltétele az alkalmazásnak.
Fontos azonban kiemelni, hogy amíg a magyar médiatörvényt Európa-szerte rendkívül hevesen támadták, addig a klasszikus diktatúrákat idéző, a Beneš-dekrétumokkal egyenértékű szlovák nyelvtörvény visszafogottabb formában ugyan, de egyértelműen megerősítést nyert egy európai uniós országban.

A feltételezett merénylők portréja

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn végrehajtott öngyilkos merénylet elkövetője bizonyosan nem kaukázusi - állapították meg az Orosz Tudományos Akadémia Etnológiai és Antropológiai Intézetének plasztikai rekonstrukciós laboratóriumában. Az orosz lapok már beszámoltak arról, hogy a merénylőnek csak a fejét és a két kezét találták meg, de a Komszomolszkaja Pravda közölte a fejről készült fényképet, melyről egy neves festővel portrét is készíttetett. Annak alapján az említett laboratórium munkatársai csupán annyit tudtak minden kétséget kizáróan mondani, hogy az illető európai, esetleg arab lehet, de semmiképpen sem kaukázusi. Ez nem jelenti azt, hogy a merénylet szervezői sem kaukázusiak. A lap idézett több szemtanút is, akik egyebek között azt állították, hogy a férfi közvetlenül a pokolgép működésbe hozatala előtt orosz nyelven azt kiabálta: ''Most megöllek benneteket”, és nevét meg a korát is közölte. Ez bizonyos vélemények szerint ellentmond annak, hogy arab lett volna.
Az ukrán elnök és a szexturizmus
A nemek kérdésével foglalkozó ukrán jogvédők és kutatók fel vannak háborodva Viktor Janukovics azon kijelentésén, hogy Ukrajna egyik vonzereje az, hogy tavasszal sok lenge öltözéket viselő nőt lehet látni az utcákon. Az ő véleményük szerint ez egy szexista kijelentés, a szexturizmus egy burkolt reklámja. Janukovics a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság promóciós kampányáról szólva az ország vonzerejének a viruló gesztenyefákat és a nőket nevezte meg, akik tavasszal kezdik el felfedni bájaikat. Marija Jaszenovszka, a Társadalmi Alternatíva harkovi szervezetének vezetője és Christa Frilyand Davosból tudósító újságíró sem tartja politikailag korrektnek ezt a kijelentést.
''Úgy vélem, hogy egy államfő ilyesfajta kijelentése az ország belpolitikájában a nemek közötti egyenlőséghez fűződő viszonyról és az erre vonatkozó általános tendenciákról tanúskodik” - mondta Jaszenovszkaja.

NASA-kiállítás Stockholmban

Az eddigi legnagyobb NASA-kiállítás költözött Európába, a több mint 400 tételből válogatott gyűjteményt elsőként Stockholmban láthatja a nagyközönség.
Don Biesnek, a tárlat kurátorának a véleménye szerint azért esett a választás a skandináv országra, mert Európában nem úgy ismerik Svédországot, mint ahol gyakoriak lennének az ilyen témájú kiállítások. A novemberig látogatható összeállítás anyaga különféle amerikai magángyűjteményekből származik. A kiállított tárgyak között látható például egy kéttonnás hajtómű, az Apollo-17 kapszuláját fékező ejtőernyő, rakétamásolatok, illetve annak a dokkolóegységnek a makettje, amely az űrhajósokat segítette a holdra szálláskor.
A kiállítás anyagában az űrutazást lehetővé tevő technikai érdekességeken kívül az űrkutatás történetét és emberi vonatkozásait is bemutatják. Így nemcsak az embert az űrbe juttató eszközök fejlődését, hanem például az asztronauták ellátását is megismerhetik a látogatók. Ann Follin, a stockholmi műszaki múzeum igazgatója szerint a gyerekek többsége elsősorban azt szeretné majd megtudni, hogy mit esznek, hol alszanak és hogyan mennek ki a mosdóba az űrhajósok.

A ''rémségek hajója”

Elindult vasárnap az argentínai Tűzföld kikötővárosából, Ushuaiából a Gorch Fock nevű német hajó, amelyen egyes hírek szerint ''rémes események” történtek. A tengerészek kiképzésére használt hajó először 2008-ban, majd tavaly novemberben került két haláleset kapcsán a német média érdeklődésének előterébe. 2010 novemberében egy 25 éves kadétlány, bizonyos Sarah Lena S. azt az utasítást kapta, hogy másszon fel a hátsó árboc kötélzetére. A lány ezt meg is tette, de egyelőre tisztázatlan körülmények közepette lezuhant a 20 méternyi magasságból, és szörnyethalt. A tragédia után több kadét is megtagadta, hogy felmásszon a kötelekre, mások pedig haza akartak utazni, ám ezt a vitorlás kapitánya, Norbert Schatz zendülésnek nyilvánította. A kadétlány halála miatt január közepén a német védelmi miniszter azonnali vizsgálatot rendelt el, felmentette beosztásából Schatzot, aki ezután azt az utasítást kapta, hogy adja át helyettesének a parancsnokságot, és repülőgéppel térjen haza. Közben a német médiában részeg tisztekről, halálos fenyegetésekről, szexuális erőszakról és brutális megalázásokról jelentek meg hírek a hajóval kapcsolatban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..