home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.08.31.
LXVI. évf. 35. szám

Véghajrá Kadhafi ellenLassan pont kerülhet egy hosszú-hosszú diktatúra végére Líbiában, a Kadhafi-rendszer és -dinasztia a végnapjait éli. Persze maga a diktatúra összeomlása, vagy fokozatos lebomlása még korántsem jelenti azt, hogy az észak-afrikai ország lakosságának megoldódnak a gondjai. Sőt úja...

Véghajrá Kadhafi ellen

Lassan pont kerülhet egy hosszú-hosszú diktatúra végére Líbiában, a Kadhafi-rendszer és -dinasztia a végnapjait éli. Persze maga a diktatúra összeomlása, vagy fokozatos lebomlása még korántsem jelenti azt, hogy az észak-afrikai ország lakosságának megoldódnak a gondjai. Sőt újabbak vetődhetnek fel, mivel a múltbéli kegyetlen rendszer kizárta a pluralizmust, a máshogyan gondolkodást és még az arab fundamentalizmust is, így a diktátor likvidálása után nagy rivalizálás kezdődhet a különféle társadalmi csoportok között. Európa és az Egyesült Államok természetesen saját szabályai, politikai szabályrendszere alapján képzeli el Líbia jövőjét, azt feltételezve, hogy az egészen más kultúrkörhöz tartozó helyi lakosság szívesen veszi majd ezeket az értékeket. Ez az, ami egyáltalán nem biztos a jövő szempontjából, sőt inkább az ellenkezője valószínű, vagyis hogy a diktatúra után is egymásnak eshetnek a felek. Jelenleg azonban még nagyban tart az ostrom és a hajsza Kadhafi ellen. Az ellenállók behatoltak a líbiai diktátor rezidenciájába, és a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikerüket. A Kadhafihoz hű fegyveresek eleinte megpróbálták megvédeni az épületet, de végül feladták az ellenállást. A rezidencia elfoglalásának tényét a felkelők részéről Ahmet Omár Bani ezredes erősítette meg. Ezenkívül a felkelők ellenőrzésük alá vették még Rász Lanúf várost is. Kadhafi azonban, legalábbis állítása szerint, továbbra is Tripoliban tartózkodik, és esze ágában sincs lemondani. A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük.

Reakciók

Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket, és lépjenek előre a demokrácia (megteremtése) felé.
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

Sokba kerül a háború

A csaták tehát tovább zajlanak, miközben a Nyugatnak, főként az Egyesült Államoknak egyre több pénzébe kerül a diktátor megbuktatása. A nyugati szövetségesek légi háborúja a líbiai rezsim ellen már jóval több mint egymilliárd dollárt emésztett fel, a kiadások nagy része az Egyesült Államokat terheli. Liam Fox brit védelmi miniszter júniusban 260 millió fontra (426 millió dollárra) taksálta a tárcáját a líbiai intervenció miatt terhelő költségeket. A francia kormány számításai szerint az országnak napi 1,2 millió eurójába kerül a március óta tartó légi háború. Valérie Pécresse költségvetésügyi miniszter július elején 160 millió euróban (230 millió dollárban) jelölte meg az addig fölmerült háborús kiadásokat.

A brit zavargások mérlege

A brit igazságügyi tárca szerint eddig 1400 gyanúsított állt bíróság elé, közülük 157 embert ítéltek el, 327-et óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, és 800-an továbbra is őrizetben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a bíróság elé kerültek 62 százaléka marad őrizetben, holott ez az arány általában 10 százalék. A rendbontások idején randalírozók üzleteket fosztottak ki, épületeket gyújtottak fel, és öt ember életét vesztette. A londoni rendőrség tiltakozik azon vádak ellen, amelyek szerint a rendőrök olyan utasítást kaptak volna, hogy minden esetben azt javasolják, tartsák őrizetben a gyanúsítottakat, és senkit se engedjenek óvadék ellenében szabadon. David Cameron brit miniszterelnök szerint a zavargások miatt a teljes kormányzati politikát felül kell vizsgálni, hogy megbirkózhassanak a felszínre került társadalmi problémákkal. A kormányfő a választókerületében, Oxfordshire-ben tartott beszédében hangsúlyozta: lassú erkölcsi hanyatlás figyelhető meg a brit társadalomban. A zavargások, amelyek Londont és több vidéki nagyvárost érintettek, ,,ébresztőként szolgáltak az országnak'' - fogalmazott. ,,Az évtizedek alatt felgyülemlett társadalmi problémák arcul csaptak bennünket'', a bűnözők elleni kemény fellépésen kívül ezekre a gondokra is megoldást kell találni - jelentette ki. Egyúttal azt állította, hogy a rendbontások nem a kormány politikája vagy a szegénység miatt törtek ki. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a 2015-ös választásokig segítséget nyújtanak a legrosszabb helyzetben levő 120 ezer családnak, és mindent megtesznek azért, hogy felszámolják a bandák tevékenységét.

Strauss-Kahn szabad, mint a madár

Miközben Angliában letartóztatások sorát eszközlik, aközben Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója szabaddá vált, azaz ejtették ellene a vádakat. Mint ismeretes, Strauss-Kahnt azzal vádolták, hogy orális szexre kényszerített és meg akart erőszakolni egy szobalányt május 14-én a New York-i Sofitel szállodában. Michael Obus bíró mindazonáltal nyitva hagyta a lehetőségét annak, hogy a sértett ügyvédei fellebbezést nyújtsanak be. Egyelőre nem tudni, hogy Strauss-Kahn visszakaphatja-e útlevelét, és elhagyhatja-e az Egyesült Államokat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..