home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.06.08.
LXVI. évf. 23. szám

A pápa vagy Obama?Barack Obama Varsóban részt vett a közép-európai államfők egynapos csúcstalálkozójának vacsoráján. A rendezvény inkább protokolláris jellegű, mintsem politikai súlyú volt. Néhány államfő azonban - vagy a véletlen miatt, vagy szándékosan - nem vett részt a vacsorán. A magyar elnök p...

A pápa vagy Obama?

Barack Obama Varsóban részt vett a közép-európai államfők egynapos csúcstalálkozójának vacsoráján. A rendezvény inkább protokolláris jellegű, mintsem politikai súlyú volt. Néhány államfő azonban - vagy a véletlen miatt, vagy szándékosan - nem vett részt a vacsorán. A magyar elnök például elhagyta Varsót, még mielőtt Barack Obama odaérkezett volna a G8-csúcsról. Schmitt Pál ebéd után inkább Rómába repült, hogy XVI. Benedek pápával találkozzon Orbán Viktor miniszterelnök társaságában. A pápa magánkihallgatáson is fogadta Schmitt Pált és feleségét. A szerb és a román elnök szintén nem vett részt a találkozón. Boris Tadić és Traian Basescu távolmaradása arra figyelmeztette a nyugati demokráciák vezetőit, hogy akadnak még a térségben elintézetlen ügyek. Tadić jellemző módon Kosovo miatt nem ment Varsóba, mert oda erős amerikai ösztönzésre, meghívták Atifete Jahjagit, Kosovo elnök asszonyát. Basescu pedig a magyar autonómiatörekvések és a román belpolitikai helyzet miatt halasztotta el útját.
Barack Obama egyébként első lengyelországi látogatásán Varsóban megerősítette az Egyesült Államoknak a szoros amerikai-lengyel kapcsolatok fenntartása melletti elkötelezettségét, és kijelentette: Washington azt akarja, hogy a kelet-közép-európai térség egészében a béke és a stabilitás légköre uralkodjon.

Kína - apró nyitások, enyhülő diktatúra

A kínai hatóságok jelét adták annak, hogy kártérítést fizetnének azok hozzátartozóinak, akik az 1989. évi, Tienanmen téri diáklázadás leverése közben életüket vesztették - derült ki abból a levélből, amelyet 127 áldozat anyjának aláírásával tettek közzé. A nyílt levélből megtudhatjuk, hogy az egyik (meg nem nevezett) anyát február folyamán két ízben is felkeresték a közbiztonsági illetékesek, és habár a történtekre vonatkozó visszamenőleges törvényességi eljárásról, nyomozásról nem ejtettek szót, felvetették az anyagi kártérítés lehetőségét. A Tienanmen Anyák elnevezésű csoport állítása szerint 203 ember halálát dokumentálták, de sok áldozatot nem azonosítottak.
A fentiekhez kapcsolható az a hír is, hogy Kína megnyitotta az eddig részben titkos országos levéltárát, de az ott tárolt anyagnak egy jelentős, a politika szempontjából kényes témákat érintő része továbbra sem hozzáférhető. A levéltárban több mint százmillió oldalnyi dokumentumot tárolnak, s ennek több mint a fele titkosnak számít, köztük azok, amelyek a kulturális forradalommal és az 1989-es Tienanmen téri, demokráciát követelő tüntetések véres felszámolásával kapcsolatosak. A Mao Ce-tung eszméihez hű ideális kommunista társadalom megteremtését szolgáló, 1966 és 1976 között lezajlott kulturális forradalom családok tömegének az életét dúlta fel, rengeteg - addig vezető pozícióban levő - embert lehetetlenített el. Erről az időszakról néhány tartományi vezetőség már tett közzé dokumentumokat. A Tienanmen téri tüntetések elnyomásáról is jelentek meg visszaemlékezések, de csak Hongkongban.

Gyilkos uborka - spanyol vagy német?

Sok-sok járványnak, mérgezésnek, fertőzésnek lehettünk fül- és szemtanúi az utóbbi évtizedekben, de talán halált okozó vagy legalábbis rendkívül veszélyes baktériumokat magában hordozó uborkáról még nem hallottunk. A járványt okozó uborka, amely eddig 15 személyt ,,gyilkolt meg'', egy spanyolországi élelmiszer-feldolgozóból eredhet. Legalábbis eddig úgy tűnt, de miután a német hatóságok megvizsgálták Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát, hivatalosan bejelentették, hogy azon ugyan EHEC baktériumot fedeztek fel, de az nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében kimutattak
A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt viszont azt állította, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán. Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

Ceausescuné aktjai

Végezetül, aki szereti a morbiditást, az kíváncsian olvashatja a hírt, vagy nézegetheti a román diktátor feleségének meztelen képeit. Egy bukaresti kiállításon ugyanis megtekinthető Marilena Murariu egy festménye, amelyen egy harmadik típusú női szerepben látható Elena Ceausescu, a ledér, könnyűvérű, ruháit könnyen ledobáló nő szerepében. Míg élt, Elena Ceau_escu feleségként, ''a nép anyjaként” és tudósnak beállított technokrataként tabu volt minden ''gyermeke” számára. Marinela Murariu festményei részben azért sokkolnak, mert a diktatúrát megélő közönséget szembesítik ezzel a lemeztelenített tabuval. Például egy képen Elena Ceausescu fedetlen keblekkel lapozgatja De Sade márki könyvét, miközben egy fotóról Drakula grófként figyel férje, a diktátor. Vagy ott találjuk Mircea Dinescu és a '89-es forradalmárok előtt, egy vörös zászlóval leterített asztalon, vagy Marilyn Monroe szerepében a Szőkék előnyben című filmben, mialatt büszkén feszít mellette az egyenruhás Traian Basescu, Emil Constantinescu ex-államfő és a levakarhatatlan mosolyú Ion Iliescu.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..