home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Konferencia és közgyűlés
Szerda Zsófi
2017.05.19.
LXXII. évf. 19. szám
Konferencia és közgyűlés

Két új vajdasági taggal bővült a Magyar Fesztivál Szövetség listája. Ezek pedig a szabadkai Desiré Central Station Fesztivál és az oromi Malomfesztivál.

A szövetség tavaszi közgyűlését és konferenciáját ezúttal Pécsett, a gyönyörűséges Zsolnay Kulturális Negyedben rendezték meg, ahol az új tagok is bemutatkozhattak.

Igaz, elég későn sikerült megérkeznünk Pécsre, ennek ellenére igen barátságos hangulat fogadta csapatunkat. A szervezők azonnal asztalhoz ültettek, és üdvözöltek bennünket. Még nem volt annyira késő, hogy ne hallgathassunk bele Márta István Cseh Tamásról szóló kötetlen anekdotázásába, s ne nézhessünk meg néhány régi felvételt erről a hihetetlen művészről. Izgalmas volt Cseh Tamás hangjával és komor-huncut arcával visszautazni az időben.

A részvevők túl voltak már a konferencia első napján, mely a Magyar Fesztivál Szövetség éves rendes közgyűlésével kezdődött. Mi a kötetlen beszélgetést Pécs belvárosában, a Szabadkikötőben folytattuk, kiegészülve néhány újonnan szerzett ismerőssel. Egy konferencián nagyon hasznosak a hivatalos előadások és előadók, de néha sokkal többet tanul az ember a nem hivatalos részben. Itt mindkettőre volt lehetőség. És másnap frissen vártuk a konferenciát.


A szerző felvétele

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke elmondta, hogy az NKA-pályázati feltételek változása és a szövetség megnövekedett presztízse miatt az utóbbi hónapokban csaknem 30%-kal nőtt a tagság létszáma, új és értékes fesztiválok csatlakoztak a szervezethez.

Vígi László, a Wemsical Serbia ifjúsági szervezet elnöke, a Malomfesztivál egyik fő szervezője elmondta: a Magyar Fesztivál Szövetség-tagság a Malomfesztivál számára azt jelenti, hogy a fesztivál jelen lehet olyan szakmai körökben, amelyek szavatolhatják a következetes fejlődést, illetve ezzel együtt Orom, Magyarkanizsa község és annak turizmusa is fejlődhet. Nem mellékes, hogy a vajdasági magyarság alternatívabb interkulturális folyamatai is jelen lesznek a fesztiválszervezői szakma látókörében.

— Mindenképp egy felfelé vezető lépcsőfokként tekintünk erre a tagságra, melynek előnyeit reményeink szerint főleg a Malomfesztivál közönsége fogja megtapasztalni — mondta László.

A konferencián a Desiré Central Station nemzetközi kortárs színházi fesztivál képviseletében Gazsó Orsolya, a rendezvény szervezője, a Kosztolányi Dezső Színház munkatársa szólt a fesztivál jelentőségéről, fontosságáról:

— Abból, hogy a Desiré Central Station tagja lehet a Magyar Fesztiválok Szövetségének, csakis előnyeink származnak. Határon átnyúló, hatékony kommunikáció indulhat be fesztivál és fesztivál között, magunkba szívhatjuk az öregebb fesztiválok történelmét, tapasztalataikat beépíthetjük a saját rendezvényünk identitásába is. Jó együttműködési lehetőség előtt áll a Desiré, a tagság egy új útja annak, hogy még színesebbé váljon a fesztivál, még több helyről hívhassunk vendégeket, és hogy minket is még több helyre hívhassanak el.

A beszélgetések moderátora Novák Péter volt. A magyarországi fesztiválokat bemutató kerekasztal-beszélgetéseken ott voltak a Margófesztivál, a DunaPest, a WOMEX 2015, a Ritmo, az A Capella, a Pont Fesztivál, a Budapest Borfesztivál, az Ördögkatlan és a Summerfest szervezői, a határon túli magyar fesztiválok közül pedig a két fent említetten kívül a Double Rise Fesztivál (Torockó), a Vásárhelyi Forgatag (Marosvásárhely) és a Kolozsvári Magyar Napok képviselői.

A két nap alatt a fesztiválszervezőknek lehetőségük nyílt kérdezni az NKA  Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kuratóriumi elnökét és tagjait, az MMA főtitkárát, Kucsera Tamást, valamint Tardy Annát, az EMMI miniszteri tanácsadóját is. A konferencián az EFFE projektumról, az európai pályázatokról és a fesztiválok archiválási lehetőségeiről beszéltek a szakemberek.
Hasznos másfél napot töltöttünk el egy gyönyörű városban, és reményekkel telve várjuk a jövőt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..