home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kombi autók (4.)
Lábadi Loránd
2021.01.13.
LXXVI. évf. 2. szám
Kombi autók (4.)

A kombi szó valódi jelentése a vajdasági emberek számára lehet, hogy ismeretlen, merthogy mi karavánnak nevezzük ezeket az autótípusokat. Tehát a karaván most egyenlő a kombival, és innentől ezekkel foglalkozunk néhány modell erejéig. Mindet megemlíteni nem tudjuk, ezért csak azokról szólunk, amelyek népszerűségi indexe a legmagasabb. Hazánkban több autómárka is szerepel a kedvencek lajstromában, mint például a Wartburg vagy a Lada kombi, melyek főleg a falvakban élők számára voltak koruk első számú gépkocsijai. Ezekbe nagyon sok mindent be lehetett tenni, ezért azoknak, akik a piacokon értékesítették a portékáikat, tökéletesen megfeleltek. A városi emberek a kombi modelleket más-más szempontok alapján választják, egyesek a nagy rakteret a hosszabb utazások alkalmával használják ki, míg mások családi autónak tekintik őket, de olyanok is vannak, akik szeretnek nagy autókban utazni. A tervezők pontosan tudták, hogy léteznek olyan embercsoportok, amelyek a kombik szerelmesei, ezért folyamatosan fejlesztenek, és igyekeznek minél több vásárlót meghódítani. A továbbiakban megemlítünk néhányat a sok modell közül.

A Renault gyár sikeres modellje a Mégane kombi, mely a nagycsaládosok kedvenc típusa lett, de a kisvállalkozók is nagyon jó hasznát veszik, mivel a felfüggesztések már a legújabb technológia szerint készülnek. A régebbi kiadások kisebb igénybevételre lettek tervezve, de a gyakorlat ezt sokszor megcáfolta, a poggyász vagy az áru ugyanis mindig elfért a csomagtartóban. A felfüggesztések is tökéletesen működtek. A Mégane hossza 4626 mm, szélessége 2058 mm, magassága 1449 mm, öntömege 1395 kg. A négyhengeres, benzinüzemű erőforrás 1333 cm3-es hengerűrtartalommal maximálisan 140 lóerőt (103 kW) ad le az első kerekekre, amihez a hatfokozatú sebességváltó párosul. Végsebessége 205 km/h, gyorsulása 9,7 s, melyet hosszabb távon is tartani tud a maximális terhelés alatt is. Az üzemanyag-fogyasztása 6,1 és 6,5 liter között variál, ami természetesen a vezetési technikától függ. A dízelmotoros változat gyorsulása rosszabb, de az üzemanyag-fogyasztása 5,0 liter körül alakul, mely érték jóval kisebb, mint a benzinmotor estében. Ez a magyarázat, hogy miért kedvelik jobban ezt a motorváltozatot. Tehát az új modellek már nem sokban hasonlítanak a régi változatokhoz, mármint a technikát illetően, de a külső vonalvezetés is egy modern divatirányt követ.

A másik francia modell, mely ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint az előző, a Peugeot. Az új 508 SW hossza 4900 mm, szélessége 1859 mm, magassága 1420 mm, öntömege 1430 kg, csomagtartója 530 literes. A benzinüzemű motor 1598 cm3-es, teljesítménye 181 lóerő (133 kW). A dízelmotoros változatot is lényegében ugyanilyen paraméterek jellemzik, tehát nincs különbség, és itt is ez a motorfajta a nyerő. A motorválasztékot a 225 lóerős dízelmotor teszi változatosabbá, melynek végsebessége 248 km/h. Az üzemanyag-fogyasztás terén mutatkozó eltérés némely vélemény szerint nem tragédia, mivel a karbantartási költségek később kiegyenlítik az üzemeltetési kiadásokat.

A Fordnak is a felsorolásban a helye, ami természetes, mivel nagyon sokan ismerik a Ford Mondeót, mely egy valódi kombi változat volt a megjelenésétől kezdve a legújabb kiadásig. A Mondeo 2,0 Trend hossza 4867 mm, szélessége 1911 mm, magassága 1501 mm, öntömege 1716 kg, hasznos terhe 544 kg. A hengerűrtartalom 1999 cm3, a hengerek száma 4, az üzemanyag fajtája benzin és hibrid. A motor teljesítménye 140 lóerő (103 kW), végsebessége 187 km/h, gyorsulása 100 km/h sebességre 9,4 s. A vegyes üzemanyag-fogyasztás 4,8 liter körül alakul, ami jónak mondható. A belső kidolgozás a tökéletességet és a pontosságot tükrözi, ami a Ford esetében is természetes. A legújabb műszaki és elektronikai fejlesztések sokasága segíti a vezetőt a biztonságos közlekedésben. A csomagtartó térfogata a hátsó üléssor ledöntésével növelhető, amivel még tovább fokozható a terhelhetőség.

A Toyota a következő márka, mely szintén kiváló minőségű kombikat gyárt. Egy újabb modell a Toyota Corolla Touring, melynek hossza 4650 mm, szélessége 1790 mm, magassága 1435 mm, öntömege 1560 kg, csomagtere 581 literes. A négyhengeres, benzin/hibrid üzemű erőforrás hengerűrtartalma 1987 cm3, teljesítménye 152 lóerő (112 kW), végsebessége 180 km/h, gyorsulása 8,1 s. A hátsó üléssor ledöntésével 1600 literre növelhető a csomagtér, ez már minden tekintetben elegendő. A belső precíz kidolgozás és a legjobb minőségű anyagok használata megemeli az értékét. Nemcsak a nagycsaládosok számára ideális, hanem bárkinek ajánlható. A 109 lóerős villanymotor már a legújabb fejlesztések közé tartozik, így tökéletesebben működik, mint az elődök. Az üzemanyag-fogyasztása 5,1 liter körül alakul, de akár 4,7 literre is csökkenhet, ami a vezetés módjától függ. Egy megbízható és könnyen hajtható gépkocsi, mely sokak kedvence.

Négyrészes sorozatunk nem volt elegendő arra, hogy bemutassuk az összes kombi típusú autót, de a legismertebbekről sikerült néhány részletet megosztanunk. Az biztos, hogy manapság már másképp tekintünk ezekre a hosszú járművekre. A belső kidolgozásuk, a különleges adottságaik, a kényelem és a különböző célokra való felhasználhatóságuk különösen népszerűvé tette őket. Egyszóval ezek a típusok univerzálisak, melyeket sokan kedvelnek.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..