home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kombi autók (3.)
Lábadi Loránd
2021.01.06.
LXXV. évf. 53. szám
Kombi autók (3.)

A kombi szó valódi jelentése a vajdasági emberek számára lehet, hogy ismeretlen, merthogy mi karavánnak nevezzük ezeket az autótípusokat. Tehát a karaván most egyenlő a kombival, és innentől ezekkel foglalkozunk néhány modell erejéig. Mindet megemlíteni nem tudjuk, ezért csak azokról szólunk, amelyek népszerűségi indexe a legmagasabb. Hazánkban több autómárka is szerepel a kedvencek lajstromában, mint például a Wartburg vagy a Lada kombi, melyek főleg a falvakban élők számára voltak koruk első számú gépkocsijai. Ezekbe nagyon sok mindent be lehetett tenni, ezért azoknak, akik a piacokon értékesítették a portékáikat, tökéletesen megfeleltek. A városi emberek a kombi modelleket más-más szempontok alapján választják, egyesek a nagy rakteret a hosszabb utazások alkalmával használják ki, míg mások családi autónak tekintik őket, de olyanok is vannak, akik szeretnek nagy autókban utazni. A tervezők pontosan tudták, hogy léteznek olyan embercsoportok, amelyek a kombik szerelmesei, ezért folyamatosan fejlesztenek, és igyekeznek minél több vásárlót meghódítani. A továbbiakban megemlítünk néhányat a sok modell közül.

A Mercedes legújabb — de használhatnánk a legmodernebb jelzőt is — modelljei már a 2020 utáni időszak műszaki fejlesztései jegyében készültek. Elképesztően sok olyan modern rendszer van beléjük építve, amely az elmúlt években még csak kísérleti fázisban tartott, ám a közeljövőben már a gyakorlatban is alkalmunk lesz élvezni. Az E osztályban a 450-es modell például már fel van szerelve ezekkel az újdonságokkal, de bizonyos adatok maradtak vagy enyhén módosultak. Az alapváltozat hossza 4945 mm, szélessége 2065 mm, magassága 1482 mm, terhelhetősége 680 kg. Az erőforrások közül választhatunk benzin- vagy dízelüzeműt, ezt mindenki saját maga döntse el, figyelembe véve a dízelmotorok elleni hajtóvadászatot. A benzines változat hengerűrtartalma 2999 cm3, a motor teljesítménye 367 lóerő (270 kW), a végsebesség 250 km/h, az üzemanyag-fogyasztás 8,0—8,6 liter körül alakul, természetesen az igénybevételtől függően. A belső kidolgozást az aprólékosság és a precizitás jellemzi, a vezetés egy valódi élmény lehet. A nagyszámú vásárló a kombi változat esetében biztosan megkapja azt a fajta kényelmet, amelyet csak ez a típus kölcsönözhet.

A következő márka, mely a nagy autók gyártásában vált ismertté, a Volvo. Első ránézésre modelljei az abszolút biztonságot sugallják nemcsak a bennük utazók, de a forgalom többi résztvevője számára is. És a masszív megjelenés nem pusztán látszat: a tervezők valóban nem takarékoskodnak a karosszéria anyagával. A Volvo 245 egy régi modell, a 4785 mm-es hossza annak idején sok teher szállítását tette lehetővé, ami lényeges szempont volt egy svéd család vagy termelő számára. Szélessége 1707 mm, magassága 1460 mm, a csomagtér térfogata a maximális 2150 liter. A négyhengeres erőforrás 2316 cm3-es, maximális teljesítménye 112 lóerő (81 kW), melyet a hátsó kerekekre ad le. A hathengeres, dízelmotoros modell teljesítménye 82 lóerő (59 kW), a további adatok megegyeznek a benzinüzemű változatéval. A dízelmotoros autók népszerűbbek voltak, és az üzemanyag-fogyasztás terén is jobban szerepeltek. A legújabb modellek már luxushatást keltenek, a belső kidolgozásukhoz a legjobb minőségű anyagokat használták fel. A benzinüzemű erőforrások többféle hengerűrtartalommal kerülnek piacra, az egyik a 3192 cm3-es modell, melynek motorteljesítménye 243 lóerő, üzemanyag-fogyasztása pedig a meglepő 7 liter körül mozog, a hajtási technikától függően, de persze a legmagasabb érték 13,9 liter is lehet. A csomagtartó térfogata is bőven elegendő nagyobb mennyiségű poggyász szállítására.

A lengyel autógyártás egyik szimbóluma a Polonez, mely családi jármű is, meg áruszállító is volt. A méretei alapján nem tűnik hosszúnak, pedig a 4318 mm már egész nagy tömegű teher befogadására elegendő. Szélessége 1650 mm, magassága 1420 mm, öntömege 1115 kg, csomagtere 1070 literes, a négyhengeres, benzinüzemű motor 1598 cm3 hengerűrtartalmú, a maximális teljesítménye 81 lóerő (60,4 kW). Végsebessége 156 km/h, míg a gyorsulása 15 s, ami a maga korában elfogadhatónak számított. Az üzemanyag-fogyasztása 8,1 litert tett ki, de nagyobb terhelés esetén ez az érték természetesen nagyobb is lehetett. A gyártása 2002-ben fejeződött be.

A FIAT kombijai is a legjobbak között foglalnak helyet, ami a megbízhatóságot és a külső vonalvezetést illeti. A legújabb FIAT Tipo hossza 4571 mm, szélessége 1792 mm, öntömege 1270 kg, össztömege 1770 kg. A négyhengeres, 1598 cm3 hengerűrtartalmú dízelmotor maximális teljesítménye 120 lóerő. Végsebessége 199 km/h, üzemanyag-fogyasztása városban 4, míg az országúton 3,4 l/100 km. A csomagtartó megnagyobbításával 550 literesre bővíthető a rakodótér, aminek köszönhetően még több poggyász elhelyezésére van lehetőség. A FIAT kombi típusú autói nagyon népszerűek, mert biztonságosak, és az úttesten a nagy méret ellenére biztosan haladnak, akár nagyobb terhelés esetén is.

A Renault gyár a Megane kombival sikeresen debütált a nagyközönség előtt.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..