home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kombi autók (1.)
Lábadi Loránd
2020.12.16.
LXXV. évf. 50. szám
Kombi autók (1.)

A kombi szó valódi jelentése a vajdasági emberek számára lehet, hogy ismeretlen, merthogy mi karavánnak nevezzük ezeket az autótípusokat. Tehát a karaván most egyenlő a kombival, és innentől ezekkel foglalkozunk néhány modell erejéig. Mindet megemlíteni nem tudjuk, ezért csak azokról szólunk, amelyek népszerűségi indexe a legmagasabb. Hazánkban több autómárka is szerepel a kedvencek lajstromában, mint például a Wartburg vagy a Lada kombi, melyek főleg a falvakban élők számára voltak koruk első számú gépkocsijai. Ezekbe nagyon sok mindent be lehetett tenni, ezért azoknak, akik a piacokon értékesítették a portékáikat, tökéletesen megfeleltek. A városi emberek a kombi modelleket más-más szempontok alapján választják, egyesek a nagy rakteret a hosszabb utazások alkalmával használják ki, míg mások családi autónak tekintik őket, de olyanok is vannak, akik szeretnek nagy autókban utazni. A tervezők pontosan tudták, hogy léteznek olyan embercsoportok, amelyek a kombik szerelmesei, ezért folyamatosan fejlesztenek, és igyekeznek minél több vásárlót meghódítani. A továbbiakban megemlítünk néhányat a sok modell közül.

A Wartburg kombi — főleg az újabb kiadások — nagyon jól sikerült modell, amire bizonyíték a nagy eladási szám. A gyártása alatt és még utána is nagy volt az érdeklődés iránta, mindig is a megbízhatóság jellemezte. Hosszúsága 4276 mm, szélessége 1650 mm, magassága 1695 mm, a motor benzinüzemű, 1272 cm3-es hengerűrtartalommal, öntömege 1300 kg. A négyhengeres motor teljesítménye 58 lóerő (43 kW). A gyártása 1989-ben kezdődött, és nagy tervek voltak, mivel a négyhengeres változat már egy újabb korszakot nyitott a Wartburg életében, a Golf II-es motorral felszerelt autó ugyanis nagy sikert hozhatott volna, de aztán 1991-ben mégiscsak a befejezést választották, ami mostani elemzések alapján indokolt volt. A kétütemű erőforrás keverék üzemanyaggal működött, ami a környezetszennyezés szempontjából nagyon káros volt, ezért vált szükségessé a gyors motorváltás.

A Lada kombi egy orosz gyártmány, mely egy valóban nagyon jól sikerült gépkocsi volt. Hosszúsága 4128 mm, szélessége 1620 mm, magassága 1446 mm, öntömege 1020 kg. A négyhengeres, benzinüzemű motor 1294 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 65 lóerő, mely elegendőnek bizonyult a tömeghez viszonyítva, és a 135 km/h végsebességet is könnyen teljesítette. A belső kidolgozás meglepően finom, szinte tökéletes, még a teljesen áttekinthető műszerfal is modern kinézetűnek mondható. A hátsó ülések eltávolítása után egy meglehetősen nagy rakodóteret kaptunk, mely akár 1200 liter is lehetett, ezért volt a jármű közkedvelt a piacozók körében. A megbízhatósággal tehát nincs gond, viszont az üzemanyag-fogyasztása egy kicsit magas, de ez nem sokat ront az értékelésen.

A következő veterán autó a Dacia 1310 kombi, mely nem a szépsége, hanem inkább az egyszerűsége és az üzemanyag-fogyasztása miatt volt keresett. A külső és a belső kidolgozása az akkori francia autókéra hasonlított, hiszen már ekkor láthatóak voltak rajta a francia gépkocsigyártás bizonyos részletei. Hosszúsága 4404 mm, szélessége 1636 mm, magassága 1460 mm, öntömege 980 kg. A négyhengeres, hengerenként kétszelepes, benzinüzemű motor 1289 cm3 hengerűrtartalommal, 54 lóerős teljesítménnyel akkor egy átlagos keleti autónak számított, és mellesleg a végsebessége is 140 km/h volt. Üzemanyag-fogyasztása a normálisnak tekinthető 7,5—8,5 l/100 km. Hazánkban nem terjedt el, de a kelet-európai országokban nagyon keresett volt. Az új Dacia a Logannal vált ismertté, és amióta gyártásban van, azóta kiváló értékelések sokaságát kapja. Hosszúsága 4473 mm, szélessége 1740 mm, magassága 1662 mm, öntömege 1270 kg. A négyhengeres, benzinüzemű motor 1598 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 105 lóerő (77 kW). Csomagtere 700 liter, illetve 500 kg. A modellnek több változata létezik, és szinte mindegyik tökéletesen megegyezik egy átlagos nyugati autóval. A Logan Van a 2500 literes rakterében 800 kg árut képes szállítani, ami egy ilyen jármű esetében nagyon jó eredmény.

A Škoda autók a ’60-as években megjelenő Octavia Combival váltak közkedveltté, mert lehetővé tette a nagyobb mennyiségű áru szállítását, és egy család akár egy többnapos kirándulást is tervezhetett vele. Mindemellett kényelmes is volt, illetve megbízható is, ami nem mellékes egy autó szempontjából. Hosszúsága 4065 mm, szélessége 1600 mm, magassága 1430 mm, öntömege 970 kg. A négyhengeres, soros elrendezésű, négyütemű, benzinüzemű motor hengerűrtartalma 1221 cm3, teljesítménye 47 lóerő. A belső kidolgozás a kornak megfelelő volt, bőr és textil üléshuzatokkal, továbbá a szerény, de jól áttekinthető műszerfallal, viszont a túl nagyra tervezett kormánykerék már egy kicsit zavaró lehetett, főleg, amikor egy éles kanyart kellett bevennie a vezetőnek. A külső vonalvezetés inkább a korábbi időszakra emlékeztet, mondjuk, az ’50-es évek modelljeire, de a tervezők talán szándékosan álmodták meg ilyennek. A változtatásoknak köszönhetően, melyek során egy kicsit szépítettek rajta, elég sokan vásárolták, és aki hozzájutott, az nagyon megbecsülte.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..