home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kitüntetések a déli végek őrzőinek is
M. I., Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Kitüntetések a déli végek őrzőinek is

Június 7-én tartották meg Budapesten a Magyar Művészetért alapítvány 31. díjátadó gáláját. Az idei ünnepség keretében, melyen a felterjesztetteknek a magyar kultúra iránti elhivatottságát is méltatták, a Délvidékről msgr. Bogdán József atya, pap költő részesült Ex Libris-díjban, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület képviselői pedig a Petőfi Sándor-díjat vehették át.

A Nagybecskereki Egyházmegye lelkipásztorának, költőjének irodalmi munkásságát Zilált papi imák címmel megjelenő kötete alkalmából a következőképpen méltatták:

Első verseit kamaszkorában írta, aztán hosszú kihagyást követően, pappá szentelése után kezdett komolyan foglalkozni a versírással. Tehetségét, igényességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1989-ben Ablakok címmel megjelent első kötetében már kiforrott költőként mutatkozott be. 1994-ben a harmadik, Szívzörejek címmel megjelent kötete pedig szinte azonnal a jelentős vajdasági költők sorába emelte. Az elmúlt harminc évben Vajdaságban tizenegy kötete jelent meg. Magyarországon ez az első, egy válogatás, amely három évtized verseiből született meg. Szülőföldjén két irodalmi díjjal is elismerték költészetét, 2000-ben Szenteleky Kornél Irodalmi Díjjal, 2012-ben pedig Herceg János Irodalmi Díjjal tüntették ki. 1998-tól tagja a Magyar Írószövetségnek.

Számos magyarországi és vajdasági irodalmi folyóiratban, egyházi lapban, egyházi szervezetek honlapján, irodalmi antológiákban találkozhattunk és találkozhatunk ma is különös, egyéni hangvételű verseivel.
A kötet címe, nagyon találóan, Zilált papi imák. Ziláltak, mert a költő nagyon széles témakörben mozog, imák, mert a leghétköznapibb versekben is érezzük Isten jelenlétét, szeretetét. Ennek ellenére Bogdán József versei nem templomszagú, steril versek. Kedveli a meghökkentő kifejezés-párokat, feltámaszt rég elfelejtett szavakat, s olyan kifejezéseket is használ, amelyek egy paptól szokatlanok, nyersek. Ide sorolhatók a többnyire komor hangulatú haikui is. Őszinte, tiszta hangja, sokszínű formavilága, igényesen megfogalmazott tömör szókimondása megismételhetetlen olvasmányélményt nyújt mindenkinek.

Tanúi lehetünk egy gyermek születésének és édesanyjával töltött első pillanatainak. Mintha csak emlékeit idézné, úgy tárja elénk világra jöttét a kis embernek, aki szinte a mennyekbe repül, csak a köldökzsinór húzza vissza, s a mosolygó égboltot gyermekének mutató édesanya boldogságát. Az isteni teremtés csodáját élhetjük át a költővel a Születés és az Amikor megszerettük egymást című versének olvasásakor.

A Résnyire nyitott ajtó című versben megosztja velünk egy gyermek különös, éjszakai titkát, amikor véletlenül meglátja, hogyan szeretik egymást a szülei. Ilyen emléke, élménye sok embernek lehet, de csak Bogdán József kivételes kifejezőkész-sége képes azt a versben alkalmazott finom rezdülésekkel megörökíteni.

Megismerhetjük egy kisfiú szeretet nélküli gyermekkorát, családja életének nehéz és olykor szép pillanatait (Gyermeknyelven); a tisztalelkű, ám szinte lázadozó, Istennel szelíden perlekedő (Zilált papi ima), ugyanakkor esdeklőn fohászkodó, természetes emberi vágyakkal és helyzetéből adódó kísértésekkel küzdő, vívódó fiatal papot. A Kis papi versek ciklusban betekinthetünk egy falusi pap mindennapjaiba, amelyeknek szinte meghatározó mozzanatai a temetések, a világi kísértések, ugyanakkor itt találjuk az útját földi kísérő nélkül, társtalanul járó, önzetlen pap hitvallását is.

Bemutatkozik a szeretetteljes, tisztaságot sugárzó, gyermekekhez is szóló szelíd hangú lírai költő is, akinek Szeder indája című verse egy leheletfinomságú ékszer. A természet szeretetéről szólnak további gyermekversei — az Isten ékszerei, a Bogárhimnusz, a Vörösnyakú dögbogár —, amelyekben valójában emberi érzelmek, életfoszlányok elevenednek meg.

Olvasói elé tárja hazafias érzéseiről, a szülőföld megtartásáról (Fohász a déli végeken), a nemzeti identitáshoz való ragaszkodásról (Anyám, Magyarország), a történelmi, társadalmi igazságtalanságokról, szomszéd népek egymással vívott háborújáról szóló gondolatait, érzelmeit is.

A kötetet a Levél édesanyámnak című ciklus zárja, amelyben a már deresedő, felnőtt költő röviden beszámol édesanyjának az életéről. Ez az egyetlen, édesanyjához írott levele.

Kedves Olvasó! Fogadja, forgassa szeretettel a kötetet, amelynek minden verse szeretettel íródott, és szeretetre méltó, még akkor is, ha egyik-másik csak többszöri olvasás után kerül közel önhöz. Általuk fogadja szeretettel Bogdán Józsefet, a költőt és papot.

Fotónkon a kitüntettek láthatók a közösség által ugyancsak díjazott Salamon Beáta hegedűművész, illetve a díjalapító Gubcsi Lajos társaságában.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..