home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kirándulás a méz földjén
Bíró Tímea
2017.12.11.
LXXII. évf. 49. szám
Kirándulás a méz földjén

Az ember és a természet együttműködésének nagyon hasznos, sőt, finom is lehet a gyümölcse.

Az egyik legszebb példája ennek a kapcsolatnak az aranysárga méz, melyet különösen télen fogyasztunk szívesen. Nem is gondolnánk, mekkora munka eredményét kanalazzuk a teába, az almára, a dióra, a süteménybe.

A virágok az általuk termelt nektárral csalogatják magukhoz a méheket, melyek összegyűjtik és átalakítják, majd a lépek sejtjeibe töltik azt, majd a szárnyuk lebegtetésével, illetve a levegő keringésével besűrítik, azaz csökkentik a víztartalmát.

Nem kis munka ez a méhek és a méhészek számára. A méhek kaptárait költöztetni kell, és nagyon fontos, hogy a méz a megfelelő állapotában legyen kipörgetve.

Az idén vidékünk nem bővelkedik mézben, emiatt sokan megemelték az eladási árat. Ötvendináros árnövekedésről beszélhetünk, természetesen a nagyobb termelők esetében. A szabadkai tejpiacon, az aranyló mézek között végigvonulva hatalmas választék tárul elénk, ám mi, mézfogyasztó halandók nem is tudjuk, hogy mennyit szorgoskodtak a méhek és a méhészek, illetve milyen akadályokkal kellett szembenézniük ahhoz, hogy üvegbe kerülhessen a természet egyik csodája.

A szabadkai Csincsák Norbert családja 1890 óta foglalkozik méhészettel. Norbert az ötödik generáció, mely továbbviszi a családi hagyományt, és tizennyolc éves kora óta termeltet mézet a méhekkel.

— Szabadkától egészen a Fruška goráig költöztetjük a méheket, ez az idén is így történt. Valamennyivel jobb termés volt, mint tavaly, ám a vegyes és a mezei virág sokkal kevesebb mézet adott, mint az előző évben. Egyrészt az időjárási viszontagságok is hozzájárultak ehhez, másrészt pedig az újfajta napraforgómagok. Manapság rengeteg önporzó napraforgó van a földeken, ezeknek sokkal kisebb a fejük, és gyorsabb a virágzási időtartamuk. Régebben egy napraforgótábla két-három hétig virágzott, mostanság viszont akár egy hét alatt is elnyílhat. A napraforgó akkor a legérzékenyebb, amikor épp virágzásban van, és ezt próbálják meg redukálni, hogy minél gyorsabban elvirágozzon. Én a tavalyi árszintet tartom, habár ez elég nehéz, mert így valóban minimális a profit, viszont ameddig tudom, addig ugyanannyit kérek a mézért, mint tavaly.

Kupuszinai és csantavéri termelők is nyilatkoztak lapunknak. Ők azt mondták, hogy az előző évhez képest nem emelték meg a méz árát, viszont az idén kevesebb hárs- és virágméz termett, ám több lett az akáctermés.

A kisebb vállalkozók, akiknek még nincsenek törzsvásárlóik, nem merik drágítani a terméküket. A piacokon, a kirakodó- és a karácsonyi vásárokon a virág-, az akác-, a repce-, a napraforgó- és a hársmézen kívül mentolos, fahéjas ízesítésű, illetve gesztenyemézet is tudunk vásárolni. A megfázásra különösen jó gyógyír a propoliszos méz, mely segíti az immunrendszer erősítését.

Szerbiának nagy jövője van a méztermelés területén, az ágazat szépen fejlődik, a fogyasztóknak köszönhetően pedig a méz sosem megy ki a divatból.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..