home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kihívások — tanárszemmel
Balázs Szilvia
2020.11.27.
LXXV. évf. 48. szám
Kihívások — tanárszemmel

Hol a tanteremben, hol online — nem könnyű így megszervezni a tanítást. De ez is egy tapasztalattal több — mondják fiatal tanár ismerőseim.

Balog Andrea jelenleg zene- és képzőművészetet tanít Törökfalun, Szabó Gábor a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatóhelyettese, biológiatanár, a csupa mosoly Dudás-Balog Andrea pedig Zentagunarason tanítónő. Mindannyian egyetértenek abban, hogy ma már elmosódtak a régebben még éles határvonalak a falusi és a városi iskolák között, de kihívásban ma sincs hiány.

* Mikor és miért döntöttél úgy, hogy az oktatást választod hivatásnak?

B. A.: — Az általános iskolában a tanító nénim, a tanáraink megengedték, hogy egy-egy órányi tananyagot a diákok dolgozzanak fel, és mutassanak be az osztálytársaiknak. Nagyon szerettem ezekre az órákra készülni, és még jobban előadni. Ahogy múlt az idő, az addigi szimpátiát a szakma iránt felváltotta a hivatástudat. Az egyetemen pedig világossá vált számomra, hogy egy pedagógus nemcsak tanít, hanem nevel is, ami bizony felelősséggel jár. Igyekszem a tanulóimnak nemcsak átadni a tudást, hanem irányt is mutatni, hogy a későbbiek során az általuk választott célokat minél sikeresebben tudják elérni az életben.


Szabó Gábor

Sz. G.: — Az oktatás mellett viszonylag későn döntöttem, illetve csak később fogalmazódott meg számomra, hogy ez lesz a szakma, mely elkísér majd utamon a nagybetűs életben. Középiskolás koromban lehetőségem nyílt számos táborban és műhelymunka révén gyerekekkel foglalkozni, vezetőként oktató-nevelő tevékenységet megvalósítani, így már volt rutinom. Ám amikor a továbbtanulás irányát kellett megfogalmaznom, csak akkor döbbentem rá, hogy igazán szerencsés vagyok, hiszen azt, amit eddig is nagyon szerettem, most már szakmává fejleszthetem.

D. B. A.: — Akármikor felmerült a pályaválasztás kérdése, a lehetőségek között mindig ott szerepelt a tanítói munka. Összetett és sokrétű, és éppen ez az, ami mindig vonzott. Szoros együttműködésen alapul, melynek egyik kulcseleme a bizalom.

* Milyen kihívások elé néz egy fiatal, magyar nyelven oktató tanító/tanár a mai Szerbiában, egy kis településen?

B. A.: — Szerencsésnek mondhatom magam, mivel 2010-ben diplomáztam, és már szeptemberben sikerült a szülőfalumban munkát kapnom, az adai Cseh Károly Általános Iskola kihelyezett tagozatain, Törökfalun és Völgyparton. Az elvándorlás most már nemcsak a nagyvárosokat érinti, hanem itt, a kisebb falvakban is érezteti a hatását, egyre kisebb az osztálylétszám, kevesebb az óraszám. Immár tíz éve dolgozom, rajzot és zenét tanítok a felsősöknek, de minden iskolaév kezdetén ott a bizonytalanság, hogy hány tagozat nyílhat meg, szükség lesz-e a munkámra.

Sz. G.: — A kihívások, megítélésem szerint, hasonlóak a falusi és a városi iskolákban. A jelenkor pedagógusa felkészült kell hogy legyen, minden szempontból. Itt nem a tananyagban való jártasságra gondolok — mely természetes, alapelvárás —, sokkal inkább arra, hogy a mai iskolás gyereknek az órákat érdekessé kell tenni, interaktívvá és könnyen elsajátíthatóvá. A modern kor és az iskolai felszereltség sok esetben lehetővé teszi, hogy olyan szemléltetőeszközöket vigyünk be az órára, amelyek felkeltik a diák figyelmét, viszont ehhez szükséges, hogy a tanár fejlessze a kompetenciáit a digitális világban.


Dudás-Balog Andrea

D. B. A.: A városi-falusi iskola közötti határok manapság már nem annyira élesek. Pályázatok révén a falusi iskolák is ugyanúgy megújulnak, legyen szó az informatikai felszereltségről vagy a bútorzatról, épületről. Ha elvonatkoztatunk a jelenlegi járványhelyzettől, elmondhatom, hogy az ottani gyerekek is kirándulnak, utaznak, bekapcsolódnak a művelődési programokba, versenyekbe, sportrendezvényekbe. A pedagógusok mindennap tanulnak valami újat a problémamegoldás, a szülőkkel és a gyerekekkel való együttműködés, az újítás terén egyaránt. Hatalmas feladat a szülők bizalmának megszerzése, de az sem mellékes, hogy a tanítónak is van családja, a munkanapja viszont nem zárul le azzal, hogy hazamegy az iskolából. Szerencsésnek tartom magam, hiszen egy konstruktív kollektívába tartozom. Legyen szó módszertani kérdésekről vagy más problémákról, van, akitől tanácsot kérjek. Ez pedig hatalmas segítség.

* Előny vagy inkább hátrány a kis létszámú osztály?

B. A.: — Természetesen mindennek megvan a hátránya is, de inkább előny. Sokkal könnyebb így megvalósítani az egyénre szabott tanulást. Több idő jut a tehetséges diákok fejlesztésére vagy a gyengébbek felzárkóztatására. Jelen esetben a járványügyi szabályokat is sokkal könnyebb betartani. Az elmúlt évek során dolgoztam Völgyparton, ahol kombinált tagozaton tanulnak a gyerekek. Az egészen más, mivel egy órán belül két tagozatnak kell előadni. Ehhez szükséges a pedagógus találékonysága, mivel amíg az egyik osztálynak új anyagot közvetítünk, addig a másik önállóan dolgozik. Ez a későbbiek során a hasznukra válik.

Sz. G.: — Dolgoztam kis létszámú osztályokkal. Ha kevesebb a diák, másképp kell felépíteni az óra menetét, kevesebb az interakció, a kérdés, ezért több a lehetőség más, fontos dolgokra. A nagy létszámú osztályokban — mint a csantavéri iskolában is — több a magasba lendülő kéz és a kommunikáció.  Egy dologban biztos vagyok, és ezt számos kollégám nevében jelenthetem ki: minden pedagógus szereti a szakmáját, elhivatottan teszi a dolgát, kihozva a lehető legtöbbet magából és a tanulókból is, legyen az kis vagy nagy létszámú osztály, normál tagozat vagy speciális, járványhelyzetben vagy rendes oktatás során.

D. B. A.: — Nyolc éve dolgozom a tanügyben. Amikor munkába álltam, az osztályok többsége húsz fő körül alakult. Mára ez a szám csaknem megfeleződött. A létszámcsökkenés hátrány, hiszen gyakran egy-egy osztály megmaradását sodorja veszélybe. Ám sokkal több érdemi idő jut egy-egy tanuló megismerésére, segítésére, fejlesztésére, emellett a kis létszámú osztályban igazán családias a légkör.

* Változnak-e a gyerekek az évek során, és ha igen, lépést lehet-e tartani ezzel?


Balog Andrea

B. A.: — A legnagyobb változás az elmúlt évek során a digitális eszközök megjelenése, melyek nemcsak a mindennapi élet, hanem az oktatás részévé is váltak. A járványhelyzet kihívás a pedagógus és a diákok számára is. Az óráim egy részét a Google Tanteremben tartom. Ha élő kapcsolást szeretnék a diákokkal, azt Meeten teszem, az órákat fel is tudom venni, hogy ha hiányzik egy tanuló, később vissza tudja nézni. A számítógépem képernyőjét is meg tudom osztani a diákokkal, így vetítést indíthatok nekik, vagy az elektronikus tankönyvben dolgozhatunk. Vannak táblaprogramok, készíthetek online feladatlapot, és még sorolhatnám. Amit nem ismerek, annak utánanézek, és igyekszem lépést tartani.

Sz. G.: — Kilenc éve dolgozom, el tudom mondani, hogy az első generáció sokban különbözött a mostanitól. Változnak a gyerekek, de ez így van rendjén: nem jobbak vagy rosszabbak, hanem egyszerűen másak, de ezt hozza magával a környezet, a technika és a gondolkodás változása a világban. Minden kornak megvan a saját védjegye, mely egy idő után elmúlik, aztán egy újabb következik. De ez emblematikussá válik, és még ha most bosszankodunk is, évek múltán mosolyogva gondolunk majd vissza rá. Mi, pedagógusok a gyerekekkel együtt változunk, alkalmazkodunk, fejlődünk és tanulunk, mert csak így tudunk minőségi oktatást nyújtani.

D. B. A.: — A változás folyamatos. Már a generációk között is hatalmas különbségek vannak érettség, érdeklődési kör és sok más tekintetében. A pedagógusok számára az egyik fő kihívás a gyermekek érdeklődésének fenntartása. Nehéz a tanulóknak kitartóan figyelniük még akkor is, ha egyébként szeretnék követni az órai munkát. Ezt a tantermi oktatás nélkül töltött hónapok felerősítették. Legalábbis én így érzem. Ha lépést szeretnénk tartani, fontos, hogy ne idegenkedjünk az újtól, mert ez lehet a kulcs a gyermekekhez, a velük való eredményes munkához. Fontosnak tartom, hogy a diákok értelemmel kezeljék az újításokat, megtanulják, hogy a telefon és a számítógép nem csak játékra használható, egyúttal a hagyományos értékek befogadása is könnyebb lehet, ha rámutatunk a régi és az új történések közötti összefüggésekre.

Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..