home 2023. március 26., Emánuel napja
Ki vásárolja meg a magyar műsort is sugárzó rádiókat?
VMÚE
2014.12.16.
LXIX. évf. 50. szám

A VMÚE elnökségének közleménye a médiaprivatizációról

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete minden egyes magyar, de más kisebbségi nyelvű tartalomszolgáltatást végző kistérségi médium jelenlétét hasznosnak tartja, különösen, ha közszolgálati szerepet is ellátnak, mert erősítik az anyanyelvű tájékoztatást, és fontos szerepet töltenek be saját közösségükben. Ezért a VMÚE elnöksége aggodalommal vette tudomásul, hogy néhány, a vajdasági magyar közösség számára jelentős közszolgálati adó, például a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Szabadkai Rádió és a Topolyai Régió Rádió is a magánosítási listára került, de említhetnénk a Nagykikindai Tájékoztatási Központhoz és a Verbászi Tájékoztatási Közvállalathoz tartozó rádiót, valamint a Nagybecskereki és a Törökbecsei Rádiót is, amelyek szintén sugároznak magyar műsort.

Sokan nagy reményt fűznek ahhoz, hogy a privatizációt követően az új tulajdonos legalább öt évig nem változtathat profilt, köteles megtartani a korábbi műsorstruktúrát és a sugárzási nyelveket, valamint a foglalkoztatottak számát sem csökkentheti. Ez némi reményt ad ugyan, de a szabályozásból kimaradt például az, hogy a dolgozóknak megfelelő bért is kell kapniuk, vagy a kisebbségi nyelvű médiumok esetében az új tulajdonos szerkesztéspolitikája ne sértse az alkotmányos jogokat, az újságírói etika szabályait.

Nem túl biztató az a hír sem, hogy kilenc vajdasági médiaház esetében – közöttük van a Nagykikinda Tájékoztatási Központ, a Törökbecsei Rádió, a Nagybecskereki Rádió, a Szabadkai Rádió, a Verbászi Tájékoztatási Közvállalat és a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat – olyan cég jelezte a megvételi szándékát, amely mögött vélhetően egy politikai szervezet áll. A VMÚE elnöksége szerint az illetékeseknek és a vajdasági magyar politikumnak mindenképpen meg kellene akadályozniuk, hogy a sajtóorgánumokat politikai pártok, vagy a holdudvarukba tartozó vállalkozások vásárolják meg, mert félő, hogy megváltoztatják az eddigi szerkesztéspolitikát, és nem veszik figyelembe az ott dolgozó kollégák érdekeit.

Közleményünk végén egy örömteli eseményről is szeretnénk beszámolni: ez év októberétől a Pancsovai Rádió is sugároz magyar műsort. Az egy órás adás szombatonként 19 órától kerül az éterbe a 92,15 MHz-es hullámhosszon és vasárnap 13 órától megismétlik. A VMÚE elnöksége további sikeres munkát és kitartást kíván a pancsovai kollégáknak, habár az alig beindult magyar adás és a Magyar Percek című televíziós műsor jövője is bizonytalan, hiszen a Pancsovai RTV-re is magánosítás vár.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mozaik rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..