home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kezdjünk edzeni!
Szakáll Laura
2022.05.10.
LXXVII. évf. 18. szám
Kezdjünk edzeni!

A mozgás mindenki számára fontos. Sokan már gyermekkorukban elkezdenek sportolni, de vannak, akik felnőttként, passzív évtizedek után iktatják be az életükbe a rendszeres edzést. Azok, akik életmódot váltanak, az étrendjük módosítása mellett egy vagy akár több mozgásformát is választanak, hiszen a rendszeres mozgás elengedhetetlen a test fitten tartásához. A futás, kerékpározás is kiváló, akár a szobában is megoldható egy futópaddal vagy egy szobakerékpárral, de edzőterembe is válthatunk bérletet, ahol több eszközből választhatunk, és szakember segítségét is kérhetjük a személyre szabott edzésterv összeállításához.

A megfelelő étrend kialakítása is kiemelten fontos — mondja Vastag Emil. A szabadkai edző több konditermet működtet a városban. A hosszú évtizedek tapasztalatából tudja, hogy minden ember más-más céllal kezd edzőterembe járni. Ehhez, illetve a korához, fizikai állapotához és neméhez mérten kell kidolgozni a számára megfelelő programot. Sohasem késő elkezdeni. Bármikor belevághatunk az életmódváltásba, a lényeg a fokozatosság a sportban és a táplálkozási szokások megváltoztatásában is — hangsúlyozza a szakember, az Everybody és a Bravo Body Fitness edzőtermek tulajdonosa.

— Tizennégy-tizenöt évesen indultam edzőterembe mint súlyemelő. Tizenkilenc országos csúcsot döntöttem. Van saját tapasztalatom, másokat is figyeltem. Ha valaki edzeni szeretne, jobb, ha nem otthon, egyedül vág bele, mert nem tudja, mely izomcsoportokon kellene dolgoznia, nem tudja, milyen étrendet, életmódot kell kialakítania. Fontos, hogy mit szeretne elérni. Két súlyzóval, egy rúddal és két súllyal azok tudnak edzeni, akiknek már van tapasztalatuk. Az a legjobb, ha két hónapig edzőterembe járunk, mely jól felszerelt, és biomechanikus gépei is vannak. Nem ajánlom az interneten található edzésterveket.

* A kardioedzés is kiemelten fontos. Ha valaki erősítő gyakorlatokat végez, ajánlott azt futópaddal, szobakerékpárral kombinálni?

— Ha csak futópadozunk, vagy sífutást végzünk a gépen, a lépcsőzőn, az nagyon jót tesz a szívizomnak. Ennek az ellentéte, amikor csak súlyzóval edzünk, amit én is csináltam versenyszerűen, akkor kizárólag az izmokon dolgoztam, és egy hosszabb idő után szívgyengülés állhat be. A karosszéria erős volt, de a motor gyenge. Ezért jó a kettő kombinálva. Ha egy erős, egészséges férfi megcsinálja a bemelegítést, és 45-60 perces súlyzós, gépes edzés után 20 percig kiköpi a tüdejét egy futópadon, ez az ideális kombináció.

* Heti hány alkalommal ajánlott egy átlagos embernek edzőterembe mennie, aki nem versenyekre készül, csak szeretné a testét karbantartani? Mitől függ, kinek milyen edzéstervet javasolnak a szakemberek?

— Heti három alkalom lenne az ideális, 45-től 60 percig. A nőket és a férfiakat három típusra lehet osztani. Vannak olyan emberek, akik bármennyit ehetnek, bármennyit mozognak, soványak. A másik csoportba azok tartoznak, akik rendesen esznek, eleget isznak, átlagos testsúlyúak, és ezt tudják növelni vagy csökkenteni. A harmadik csoportba azokat soroljuk, akik még a levegőtől is híznak. Ezekre a tényezőkre oda kell figyelnie a profi edzőnek, valamint arra is ügyelnie kell, hogy a személy felmenői között milyen betegségek fordultak elő, milyen gyakorlatok „fekszenek” neki. Meg kell tanulni hallgatni a szervezetre, arra, amit diktál. Az edzést a testtípusokhoz mérten kell kialakítani. A nőkre is a heti három alkalom vonatkozik, viszont nekik jobban megfelel az aerob edzés, a kardio, a zsírégetés, mint a súlyzózás. Az edzést úgy kell összeállítani, hogy a férfiak férfiasabbak, a nők nőiesebbek legyenek.

* Aki heti három alkalommal edz, mire figyeljen a táplálkozás terén?

— A szervezettől, céloktól, lehetőségektől, munkától, megterheléstől, alvástól, pihenéstől függ. Hiába járunk edzeni, ha a szénhidrát koncentrációja alacsony a szervezetünkben, mert akkor rosszul leszünk. A tapasztalat fontos. Abba, hogy mi mennyire egészséges a mai világban, bele lehet kötni. A szervezet igényeitől is függ, hogy milyen étrendet kell követni, de a lényeg a mértékletesség.

* A fiatalokra jellemzőbb, hogy eljárnak edzeni, vagy vannak, akik inaktív évek, évtizedek után kezdenek? Mi a fő motiváció? A fogyás?

— Mint már mondtam, sohasem késő elkezdeni. Persze nem fogok versenybe szállni egy húszévessel, de a magamhoz mért gyakorlatokkal tudok edzeni. Figyelni kell a test jelzéseit, melyek folyamatosan érkeznek. Negyvenéves kor felett egy kicsit több pihenés szükséges, emellett arra is oda kell figyelni, hogy csökkentsük a zsíros és a szénhidrátban gazdag ételeket. Soha nem késő belevágni, csak ki kell választani a megfelelő mozgásformát. Ha valakin van súlyfelesleg, arra ügyeljen, hogy fokozatosan adja le. Egy hónap alatt 5 kilogrammnál többet nem javasolt fogyni. Arra is figyelni kell, hogy a súlyunk hány százalékát kívánjuk leadni.

* Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnék fitten tartani magukat?

— Figyeljenek a táplálkozásra. Semmit sem kell megvonni magunktól. Én mindent eszem, viszont karban tudom magam tartani egy kiadós edzéssel, de nem volt mindenki élsportoló. Van az a mondás, hogy a négy fehér dolgot, a sót, a cukrot, a fehér lisztet és a zsírt kerülni kell, de nem szabad hirtelen elhatározni, hogy mindet elhagyjuk. Változtatni kell, de fokozatosan. Hagyjunk ki valamit az étrendből, majd adjunk időt a szervezetnek, hogy ezt megszokja. Két hét múlva valami másról lehet lemondani. Ezekre a fehér dolgokra is szükség van. Közülük csak a liszt az, ami nélkül lehet élni, de a többi háromra szüksége van a szervezetnek. Ismétlem: a lényeg a fokozatosság és a kiegyensúlyozott életmód.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..