home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kétszáznegyven éve a hívők szolgálatában
Tóth Tibor
2010.04.21.
LXV. évf. 16. szám
Kétszáznegyven éve a hívők szolgálatában

A kúlai Szent György-templom - Szabó Attila felvételeA kúlai Szent György-templom április 24-én, szombaton ünnepli fennállásának 240. évfordulóját. A mohácsi csata (1526) után teljesen elpusztult ez a vidék. Itt-ott maradt csak néhány düledező ház és rom, és még kevesebb bújdosó. E régi lak...

A kúlai Szent György-templom - Szabó Attila felvétele

A kúlai Szent György-templom április 24-én, szombaton ünnepli fennállásának 240. évfordulóját. A mohácsi csata (1526) után teljesen elpusztult ez a vidék. Itt-ott maradt csak néhány düledező ház és rom, és még kevesebb bújdosó. E régi lakosok bizonyára katolikusok lehettek, mert a kalocsai érseki dézsmalajstrom 1543-ban - tizenhét évvel a mohácsi vész után - feltünteti Kúla helységet, melynek évi járuléka 12 frt. és egy pár csizma. A plébániai élet 1720-ban kezdődött, amikor ferences szerzetesek érkeztek Kúlára. Valószínűleg anyakönyveket is vezettek, de ezek a dokumentumok elvesztek, csak 1770-től vannak meg. 1749-ben egy nagyobb csoport magyar telepedik le Kúlán, ekkor létesül a katolikus plébánia is 160 hívővel. Az első plébános Kalinka György volt. Abban az időben Bácska területén csupán nyolc (Újvidék, Szabadka, Bács, Zombor, Szonta, Monostor, Bezdán, Futak) katolikus plébánia létezett. A Szent György-templom - a bejáratánál elhelyezett kőtábla bizonysága szerint - 1770-ben épült. A táblán ez áll: ,,Maria Theresia Augusta Regnante Anno Domini 1770, vagyis Mária Terézia dicső uralkodása alatt, az Úr 1770. évében”. Előtte egy kisméretű templom, kápolna állt a hívők rendelkezésére. Cothmann Antal kamarai kincstáros 1763-ban ezt írja: ,,A helybeli katolikus kápolna végső rossz állapotban van, sír a Patrónus segítsége után, s ha ez elmarad, nyilván hamarosan rommá válik”. A templom Isten dicsőségére és Szent György vértanú tiszteletére épült. 1828-ban a hívek száma már háromszorosára nőtt, így a templomot a patrónus segítségével kibővítették. Hossza 44,5 méter, szélessége 14 méter, magassága 18 méter, a torony magassága pedig 37 méter. 1880-ban zsindely helyett bádog került a toronyra aranyozott kereszttel, új tetőt kapott a ,,kegyuraságtól nyert engedéllyel”, de már a kúlai római katolikus templompénztár terhére. 1898-ban cseh festők barokk stílusban festették ki, 1941-ben pedig Budapesten elkészült a fehér márványoltár, amit Brandecker Ferenc neje ajándékozott. 1955-ben új vakolatot kapott, 1958-ban elkészült a kerítés, egy évvel később pedig új műkőkövezetet fektettek le. 1961-ben 20 új ablak készült el, 1964-ben újabb felújításra került sor, 1968-ban elkészült a hívek felé fordított márványoltár. 1998-ban újrafestették a templom és a torony bádog részeit. 2005-ben a kúlai hívők adakozásából, a Tartományi Nagyberuházási Alap, a Szülőföld Alap, a Kúláról elszármazott németek jóvoltából újabb felújítási munkálatok kezdődtek. Először a templom szigetelését végezték el, majd a belső festés és a fűtés bevezetése következett. 2009-ben a színes ablaküvegeket (vitrázs) renoválták, valamint az ólomkereteket újították fel. A külső vakolás után a külső festés vette kezdetét, az április 24-ei évfordulóra fejeződik be a munka. A főoltár képe Szent György vértanút ábrázolja, Josef Kessler bécsi festő alkotta meg. Két mellékoltára van: jobbról a Szent Család, balról a Fájdalmas Szűzanya képével, mindkettő Kessler műve.
A 2002-es kimutatás szerint a magyar ajkú hívek lélekszáma 2700-ra tehető. A legtöbb keresztelő az 1800-as évek második felében történt, volt olyan év, amikor 330 gyermeket tartottak keresztvíz alá. Juhász György esperes-plébános adatai szerint tavaly 20 kisbabát - 8 fiút és 12 lányt - kereszteltek meg itt, egyházi házasságot 7 pár kötött, az elhunytak száma pedig 56. Ezek az adatok többé-kevésbé megegyeznek a korábbi évek adataival.
- Kétszáznegyven év óriási idő egy közösség számára.
- Nem is lehet felbecsülni, hogy valójában mit is jelent ez a 240 év. Ennyi éve folyamatosan, rendszeresen van istentisztelet Kúlán. Egyetlen intézménynek sincs ilyen gazdag múltja. A templom 240 éve ellátja azt a feladatot, amiért valójában létesült. A templom, az egyház mindig is összetartó erőnek számított, s hogy ilyen tekintélyes múltra tekinthet vissza, az mindenképpen óriási dolog - mondta az esperes-plébános.
Április 24-én, a kúlai Szent György-templom építésének évfordulója alkalmából, délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét tartanak, melyet Huzsvár László, a Nagybecskereki Egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrál. A szentbeszédet magyar nyelven Harmath Károly ferences atya, horvát nyelven pedig Đuro Džudžar görög katolikus püspök mondja, de mindezt meghallgathatják a hívek németül is, hiszen az eseményen több jeles politikai és közéleti személyiséggel együtt jelen lesznek a Kúláról elszármazott németek is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..