home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Készüljünk fel a maszkmentes időkre!
Bíró Tímea
2021.04.19.
LXXVI. évf. 15. szám
Készüljünk fel a maszkmentes időkre!

Talán az arcbőrünk van kitéve a legtöbb külső tényezőnek, emiatt fokozottan kell rá vigyáznunk, hogy egész életünkben megőrizze a rugalmasságát, frissességét. A csantavéri Fehér Opletán Tamara okleveles biológussal (MSc) és kozmetikussal az arcbőr hibáiról, ápolásáról beszélgettünk.


Fehér Opletán Tamara (Mlinarics Edina felvétele)

* Milyen arcbőrproblémákkal keresnek meg az emberek? Ezek hogyan alakulnak ki?

— Leggyakrabban a pattanásos bőrbetegség (acne vulgaris) különböző formáival keresnek meg. Az acne egy nem fertőző, gyulladásos betegség, melynek hátterében a megnövekedett faggyútermelés és keratinizációs zavarok állnak. Több tényezőnek is van szerepe, így például: genetika, gyógyszeres mellékhatás, stressz, dohányzás, nem megfelelő bőrápolási és étrendbeli szokások, de alapjában hormonális okai vannak. Bőrünkben faggyúmirigyek sokasága található, melyek az általuk termelt faggyú (sebum) bőrfelszínre jutásával mintegy fizikai gátat alkotnak a környezeti hatásokkal szemben (bőrhomeosztázis). Ha azonban a faggyú nem tud megfelelően ürülni, és egyidejűleg az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, a kivezető nyílások eltömődnek. A zárt térben a faggyú pangásnak indul, mikrobák és anyagcseretermékeik, továbbá sejttörmelékek hatására pedig tovább fokozódik a gyulladásos folyamat. A betegség jellegzetes klinikai képei, a nyitott (fekete) vagy zárt (fehér mitesszerek) komedók, papulák, pusztulák és ciszták az arc, a hát és a mellkas bőrén manifesztálódnak, melyek kezelés hiányában hegesedéssel gyógyulnak. A serdülőkori populáció több mint 70%-át érinti, és ha nem kezelik, felnőttkorban is megmaradhat. Találkoztam rosaceával érintett személlyel is. Jellemző tünetei a vörös, érzékeny, száraz bőr, kitágult erekkel főleg az arc középső részén, és általában a harmincas években kezdődik. Kialakulását örökletes hajlam és hormonális változások is befolyásolják, ám a betegség pontos háttere még nem tisztázott. Különféle anyagokra (fűszeres ételek, koffein, alkohol), környezeti hatásokra (UV-sugárzás, szél, hideg) és pszichés állapotokban is fokozódhat a bőrpír.

* Milyen kezelésekkel lehet orvosolni a bőrproblémákat? Milyen szerekkel dolgozol? Mennyi idő alatt fejtik ki hatásukat?

— A legfontosabb, hogy megtaláljuk a kórképet előidéző okot, amihez segítséget nyújt egy alapos bőrdiagnosztika és a személy részletes kikérdezése. Az egyes kezelések személyre szabottan történnek, bőrtípusnak megfelelően, mely során a szakember felpuhítja az arcbőrt, a kitágult pórusokon át könnyedén és sterilen megtisztítja, majd végezetül olyan hatóanyagokat alkalmaz, amelyek nyugtatnak, hidratálnak, pórusösszehúzóak és alapjában a bőr igényeinek megfelelőek. Rendszeres és bőrtípusnak megfelelő otthoni, illetve kozmetikus által végzett tisztítással a pattanásos bőr megszépíthető, maga a gyulladásos folyamat, a hegek mérsékelhetőek, az arc revitalizálható, a tünetek visszaszoríthatóak. A súlyosabb gondok lecsengése hetekben vagy hónapokban mérhető, de azonnali változás is megfigyelhető egy szakszerűen elvégzett beavatkozás után. Tudni kell, hogy az alkalmazott kozmetikumokkal nemcsak egy-egy pillanatra hatunk, hanem hosszabb távon is. Nélkülözhetetlennek tartom megértetni az érintett személlyel a tünetek mögött húzódó folyamatokat és az állandó törődés fontosságát. Ha létrejön az együttműködés, nagyon szép eredményeket tudunk megvalósítani, ami azonkívül, hogy szemmel látható, erősíti az önbizalmunkat és az önképünket. Kozmetikusként ügyelni kell arra, hogy az intervenció kontrolláltan, fokozatosan történjen. Mérsékeljük a folyamatokat, és nem radikálisan szüntetjük meg. Lehetőség szerint kerüljük a gyógyszeres kezeléseket, törekedjünk a természetes, kímélő gyógymódra és hatóanyagokra. Én is 100%-ban tiszta, hipoallergén, bőrgyógyászok által tesztelt, professzionális, többségében francia és magyar termékekkel dolgozom. Ezen termékcsaládok otthoni kezelésekhez is kínálnak mindenki számára elérhető kozmetikumokat. De meg kell említenem a patikusok által kikeverhető krémeket és kenőcsöket is, melyek az összetételüket illetően a legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazzák, és nyilvánvalóan biztonsággal alkalmazhatóak. A gyógyszertárakban és a drogériákban számos problémakörre jelent meg elérhető vény nélküli szer (dekorkozmetikum). Ezek mind olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyek kielégítik bőrünk igényeit, így kellőképp tisztán tartják az arcbőrt, fenntartják a megfelelő pH-t, hidratáltságot, kontrollálják a faggyútermelést, és alapjában is nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással bírnak.


Kezelés alatt álló arcbőr

* A tél milyen hatással van az arcbőrre? Fontos-e a fokozottabb ápolás?

— Minden időszakban, évszakban fontos, hogy megfelelően felkészítsük a bőrünket. Így például télen is teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek, és fokozottabb odafigyelést igényel. A hideg hatására csökken a mirigyek faggyútermelése, és az időjárási viszonyok közvetlen módon is szárítják a bőrfelszínt. A mirigyek csökkent működése következtében bőrünkön nem képződik elegendő zsírréteg, mely megvédene, illetve megtartaná a nedvességet. Ez kirepedéshez vezethet, melynek következtében szervezetünk további vizet veszít. Ezért ajánlatosak a magasabb lipidtartalmú krémek. Az arctisztításnál is nyugodtan használjunk lemosótejeket és -olajokat. Kellemes hőmérsékletű vízben fürödjünk, mely nem irritáló vagy durva az érzékeny bőrünknek, és használjunk testápolót. Esténként vigyünk fel ápoló olajokat, szérumokat, akár szemkörnyékápolókat, vitaminokban gazdag krémeket vagy speciális maszkokat, melyeket egész éjszaka viselni tudunk. 
 

* Melyek azok a legfontosabb bőrápolási szokások, amelyeket véleményed szerint bőrtípustól és kortól függetlenül mindenkinek alkalmaznia kellene?

— Nagyon fontos a rendszeres otthoni ápolás, melyen a napi szintű törődést értem. Azt ajánlom, hogy csakis higiénikus, tiszta kézzel végezzük az arcápolást; reggelente alkalmazzunk friss vizes átmosást az arcunkon; ne használjunk alkoholt fertőtlenítésként, valamint általános tisztítószereket, szappanokat, mert ezek megváltoztathatják bőrünk pH-értékét, és túlzottan kiszáríthatnak; reggel könnyebb hidratáló- vagy lehetőség szerint faktoros (UV-fényvédő) krémet használjunk; az esti arcmosás során alkalmazhatunk lemosóhabot, micellás vizet, mely maradéktalanul eltávolítja a sminket és az egyéb szennyeződéseket; a különböző arclemosók maradványainak eltávolítására és a korábban felvitt szerek hatásainak megállítására, valamint az optimális pH érdekében tonizáljuk arcunkat (alkoholmentes arctonik); heti rendszerességgel végezzünk hámlasztást (peeling), hogy az elszarusodó, elhalt hámsejteket és felhalmozódó szennyeződéseket eltávolítsuk, ezáltal selymesebb, üdébb bőrt kapunk; alkalomszerűen vigyünk fel maszkokat, pakolásokat, gazdagítsuk a hidratálónkat különböző szérumokkal, aminosavakkal, vitaminokkal; figyelmesen válasszuk meg a kozmetikumokat, melyeket használni kívánunk, és ha tanácsra van szükségünk, bátran keressük fel a hozzáértő szakembert; ne nyomkodjuk a pattanásokat, bízzuk azt a kozmetikusunkra; kerüljük a hosszan tartó fényhatást, óvjuk bőrünket; ügyeljünk a táplálkozásunkra és a megfelelő folyadékbevitelre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..