home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kertésztalálkozó Galagonyáson
Martinek Imre
2007.11.14.
LXII. évf. 46. szám
Kertésztalálkozó Galagonyáson

Egy műemlék a hajdani telepesek hagyatékából - a Szent Anna-templom 1841-ben épültGalagonyás egy falucska a pancsovai község északnyugati csücskében, a Temes bal partján. Névadó növényével manapság már csak nyomelemekben találkozhatunk ezen a vidéken: 1586 óta (ekkortájt említik először az o...

Egy műemlék a hajdani telepesek hagyatékából - a Szent Anna-templom 1841-ben épült

Galagonyás egy falucska a pancsovai község északnyugati csücskében, a Temes bal partján. Névadó növényével manapság már csak nyomelemekben találkozhatunk ezen a vidéken: 1586 óta (ekkortájt említik először az okmányok a települést) bizony jócskán megváltozott a határ! A helybeli krónikáskönyvek első telepesekként az 1765-ben érkező németeket említik, akik felismerve a régió természeti adottságait, virágzó konyhakertészetet teremtettek itt. Úgy a második nagy világégés utánig, amikor ,,kissé' megváltozik a lakosság etnikai összetétele. A Dél-Bánságnak ebben a népolvasztó tégelyében a legutóbbi hivatalos összeírás már csak mindössze öt német és huszonhat magyar anyanyelvű lakosról (a település összlakosságának 0,157, illetve 0,818%-a) tesz említést. Szerencsére a kertészkultúrákat idővel maguk az új kolonizátorok is pártfogásba veszik, és az utóbbi néhány esztendőben Galagonyás konyhakertészei ismét vezető szerepet töltenek be a hazai káposzta- és burgonyapiacon.
Ebből adódóan november elején a Békesség és egyetértés jusson a Földre, de a földbe csak a galagonyási krumpli! - elhíresült mottóval vette kezdetét első ízben a Glogonyi ősz elnevezésű, kétnapos gazdaságpolitikai-turisztikai rendezvény, melynek fővédnöke a galagonyási Glogonj konyhakertészeti egyesület. Az első este a témakörben érdekeltek neves szakemberek előadását kísérhettük figyelemmel, amelyen hasznos, vitaindító gondolatok hangzottak el a klasszikus és a melegágyas termelési technológiáról, a növényi kultúrák kártevőiről és az ellenük való védekezésről. Továbbá a raktározásról, bizonyos közgazdasági kitételekről, valamint egy hatékony mezőgazdasági stratégia kidolgozását szorgalmazó ajánlatról, ami a pancsovai község mezőgazdaságán is lendíthetne.
A rendezvény vásáros vasárnapján a vendégek a piactéren terménykiállítást, a Kultúrotthonban gazdag felhozatalú műsoros matinét láthattak, a park előtt pedig az önkéntes tűzoltók ügyességi bemutatóját csodálhatták meg. A nyugdíjasok továbbá versenyszerű sakk- és dominótornát szerveztek, a Grgeč sporthorgászok egyesülete pedig hallevesfőző versennyel rukkolt ki. Az ünnepély tetőfokán pedig a szakzsűri azt is kidoboltatta, melyik termelő veteményeséből érkezett a legmegtermettebb káposzta és burgonya, illetve a benevezők közül ki készítette el a legízletesebb népeledelt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..