home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kerékpártúra a testvériség jegyében
Bíró Tímea
2018.05.13.
LXXIII. évf. 19. szám
Kerékpártúra a testvériség jegyében

Ragyogó napsütés kísérte azokat a sportszerető embereket, akik áttekertek Szabadkáról Kiskunhalasra, majd vissza, hogy együtt ünnepeljék meg a magyarországi város napját.

Több évre visszamenőleg Szabadka és Kiskunhalas között olyan jó a viszony, hogy két éve hivatalosan is testvérvárosi kapcsolatot ápolnak egymással. A határokkal mit sem törődve kölcsönösen látogatják a városnapi rendezvényeket, melyeknek immár hagyományosan a kerékpártúra is a része. A kiskunhalasiak 2011 óta minden év augusztusának végén ellátogatnak Szabadkára, hogy részesei legyenek a városnapi programnak. A szabadkaiak 2015 óta viszonozzák ezt a kezdeményezést. A május 5-ei Szabadka—Kiskunhalas-kerékpártúrát immár negyedik alkalommal rendezték meg.


A szerző felvétele

A részvevők reggel 8 órakor indultak el a városháza előtti kék szökőkúttól, és 90 km-t tettek meg két keréken. A szabadkai oldalról Péter László volt a túra fő szervezője, aki majdnem 200 kerékpározót számolt össze a határon. Nemcsak Szabadkáról, hanem Topolyáról, Doroszlóról, Zentáról, Belgrádból és Zomborból is érkeztek túrázók, emellett Kiskunhalas egy másik testvérvárosából, Magyarkanizsáról is eljött egy 25 fős csapat.

Király Gábor, a rendezvény kiskunhalasi szervezője nyilatkozott lapunknak:

— Kiskunhalas város napja május 6-án van, és ebből az alkalomból szervezzük meg a többnapos programsorozatot. Mi, kiskunhalasiak már korábban is aktív túrázók voltunk, sokszor és örömmel mentünk Szabadkára, 2015 óta pedig ez fordított esetben is megtörténik. A barátság jegyében a Halasi Bringabarát Klub huszonöt tagja az országhatárnál várja be a szabadkaiakat, és Tompán át közösen kerékpározunk Kiskunhalas déli határához, a Malom Csárdához, ahol találkozunk a többiekkel. Innen közösen vonulunk a Hősök ligetébe, a lovas szoborhoz, ahol fogadjuk a vendégeinket. A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően egy étkezésről is tudunk gondoskodni a részvevőknek, emellett ajándéktárgyakkal is kedveskedünk nekik. A visszaútra már egyéni szervezésben kerül sor, mindenki akkor indul, amikor szeretne. Fontos elmondani, hogy nemcsak kerékpározók voltak jelen, hanem a kiskunhalasi motorosklub, a Kunok Kunok tagjai is, akik szintén a határon várták testvérklubjuk, az Old Bikers Vojvodina tagjait, Ficsor Gyula vezetésével. A szabadkai Old Timer Klub Tomislav Vidaković koordinálásával is részt vett a túrán, őket a halasi veterán autós-motoros egyesület várta a határon, Fejes Ferenccel az élen. Ők is színesítették a rendezvényt.

Május 4-én átadták a város díszpolgára címet és a Pro Urbe díjat, valamint megnyitották a XIX. Nemzetközi Csipkekiállítást. Az eseményen Szabadka város alpolgármestere, Horváth Tímea is jelen volt.

Király Gábor nagyon örül, hogy a szabadkaiak ápolják a barátságot a két település között, és elmondása szerint a város nagyon elégedett az idei rendezvénnyel.

— Jó látni, hogy egyre népszerűbbek ezek a kerékpártúrák. Egy apró esésen kívül más baleset nem volt. Az első helyen a biztonság áll, a második legfontosabb része az eseménynek pedig a jó hangulat és a barátkozás. Szerencsére szép idő volt, és külön öröm számunkra, hogy több műfaj is képviseltette magát a túrán, tehát nemcsak kerékpárosok, hanem motorosok és a veterán járművek kedvelői, vezetői is. Mindez megerősíti azt, hogy nem csak néhány személynek fontos a Kiskunhalas és Szabadka közötti jó kapcsolat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..