home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kárt okoznak az állatok
Kép és szöveg: István Márta.
2004.11.03.
LIX. évf. 44. szám
Kárt okoznak az állatok

Asszonyok a kapuban - erzsébetlaki életképNem mindennapi problémával küszködnek az utóbbi években az erzsébetlaki (Belo Blato) földművesek. Ez falu ugyanis határos a Császár-tó rezervátummal, amelyet természetvédelmi területté nyilvánítottak. Ennek lakói viszont, mivel csak egyszerű állatok...

Asszonyok a kapuban - erzsébetlaki életkép

Nem mindennapi problémával küszködnek az utóbbi években az erzsébetlaki (Belo Blato) földművesek. Ez falu ugyanis határos a Császár-tó rezervátummal, amelyet természetvédelmi területté nyilvánítottak. Ennek lakói viszont, mivel csak egyszerű állatok és a határokat nem tudják tiszteletben tartani, átjárnak a falusi vetésekre táplálkozni. A vaddisznók például kitúrják a földből és megeszik a kukorica- és napraforgómagot, őszkor pedig igazi pusztítást végeznek az érett sorokban, ami miatt akár a termés fele is tönkremehet. Ezekre a nehézségekre próbált a falu önerőből megoldást találni, sajnos, nem sok eredménnyel. Az állatok akár 4-5 kilométerre is behatolnak a falusi határba élelmiszer után kutatva, de a vadászoknak 400 méternyi távolságra kell maradniuk a határtól. Az elkövetett garázdálkodás után az állatok az éj leple alatt visszavonulnak a rezervátumba. BARNA Zoltán, a helyi közösség titkára fényképekkel illusztrálja szavait. A kukoricás olyan, mintha cséplőgép ment volna át rajta, pedig az csak éhes vaddisznócsorda lehetett. A falunak van szervezett vadászegylete, de annak a tagjait kötik a már említett szabályok. A vadászok jegyzete alapján ebben a térségben 1965-ben lőttek először vaddisznót. Egyébként az écskai Halgazdaság is panaszt nyújtott be, mert szerintük túlságosan elszaporodtak a kormoránok. Köztudott, hogy ez a madár naponta annyi halat eszik meg, amennyi a saját súlya. Barna úr a megoldást egy horvátországi példában látja, ahol ilyen célra védelmezési alapítványokat létesítettek. Talán nem ártana, ha a községi ileletékesek is felfigyelnének erre a problémára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..