home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kárpát-medencei körkép
Talpai Lóránt
2011.11.09.
LXVI. évf. 45. szám

INA-MOL-ügyMint ismeretes, Horvátországban a volt miniszterelnököt, Ivo Sanadert súlyos vádakkal illeték, és tartóztatták le a közelmúltban. Az is köztudomású, hogy Zágráb erőteljes kampányt indított a magyarországi Mol olajvállalat ellen. Most úgy tűnik, mintha a két ügy összefonódna, mivel egy hor...

INA-MOL-ügy

Mint ismeretes, Horvátországban a volt miniszterelnököt, Ivo Sanadert súlyos vádakkal illeték, és tartóztatták le a közelmúltban. Az is köztudomású, hogy Zágráb erőteljes kampányt indított a magyarországi Mol olajvállalat ellen. Most úgy tűnik, mintha a két ügy összefonódna, mivel egy horvát napilap szerint egy videó bizonyítja, hogy a volt horvát miniszterelnök és a Mol vezérigazgatója az előbbinek szóló kenőpénzben állapodott meg egy zágrábi étteremben. Mindezt Robert Ježić, a horvát főügyészség által korrupció gyanúja miatt indított vizsgálat fő tanúja fedte fel. Szerinte a vizsgálati fogságban levő korábbi kormányfő és Hernádi Zsolt két alkalommal is találkozott nem hivatalosan. Az első megbeszélés Sanader miniszterelnöki irodájában zajlott le 2009 májusában, a másik pedig néhány hónappal a miniszterelnök lemondása után egy zágrábi étteremben. Az elsőt a kormány épületébe belépők nyilvántartása, a másikat az éttermi számla bizonyítja.
A lap állítása szerint külön helyiségben, zárt ajtók mögött zajlott le a négyszemközti találkozó, amelyről 90 percnyi videofelvétel készült. Ebből öt perc a legfontosabb, amely az újság szerint ,,szenzációs figyelemre méltó, teljesen váratlan'' jeleneteket tartalmaz.
A Mol közölte: kategorikusan visszautasít minden gyanúsítgatást. ,,A részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak.'' Az állítólagos videóval kapcsolatos ,,spekulációnak és interpretációjának annyi köze van a valósághoz, mint az egykori horvát rajzfilmfigurának, Balthazar professzornak'' - jelentette ki a Mol. Ivo Sanadert egyébként azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt kapott a Moltól cserébe azért, hogy a magyar cég irányítási jogot szerezzen az INA horvát olajipari vállalat felett.

Hiányzó magyar helységnévtáblák a Felvidéken

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom szerint legalább 34 olyan település van az országban, ahol a törvény értelmében magyar helységnévtáblának is lennie kellene, mégis hiányzik. A mozgalom ezért nyílt levélben felszólította a szlovákiai közútkezelő vállalatot, hogy pótolja ezeket a táblákat, s cselekedjen olyan gyorsan, ahogy korábban a kétnyelvű útjelző tábla esetében tette. Mint ismeretes, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom két héttel ezelőtt Dunaszerdahely közelében felállította az ország első szlovák és magyar megnevezéseket is tartalmazó útjelző tábláját, a közútkezelő vállalat azonban nem egészen két munkanap elteltével eltávolította.
,,Az úgynevezett Táblatörvény értelmében Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, de ezek a kékszínű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak. ''Szeretnénk felhívni a Szlovák Közútkezelő Vállalat figyelmét, hogy a magyar helységnévtáblák kihelyezésének elmaradásával mulasztásos törvénysértést követ el. Felmérésünk a 2011. október 23-i állapotot rögzíti, miszerint legalább 34 településen legalább 76 magyar tábla hiányzik. Felszólítjuk a Szlovák Közútkezelő Vállalatot, hogy ugyanolyan iramban cselekedjen a lentebb részletesen felsorolt hiányzó helységnévtáblák pótlásában, mint amelyet az első kétnyelvű irányjelző tábla eltávolításakor tapasztalhattunk. Ellenkező esetben joggal feltételezhető, hogy a törvények betartását kétféle mércével mérik'' - áll a mozgalom közleményében.

Romániai népszámlálás - problémák és visszaélések (avagy a magiar nem maghiar)

A romániai népszámláláson számos rendellenességről érkezett hír a magyarok nemzetiségének regisztrálásával kapcsolatosan, a román lakosság és az ellenzéki erők körében felmerült adatvédelmi aggályok és az ellentmondásos hivatalos közlések ugyancsak zavart keltettek. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke levélben fordult Vergil Voineaguhoz, az Országos Statisztikai Hivatal elnökéhez, amelyben egy sor rendellenesség megoldását kéri. A panaszok nagy része arra vonatkozik, hogy a kérdezőbiztos kihagyja a nemzetiségre, anyanyelvre vonatkozó kérdéseket. A kérdezőbiztos a panaszosok szerint nem tölti ki a nemzetiségre vonatkozó rubrikákat, csupán a megfelelő kódokat írja be, amelyek később a magyar szervezet szerint visszaélésekhez vezethetnek. Ugyanakkor, ha ki is töltik az erre vonatkozó válaszokat, a biztos helytelenül írja be a nemzetiséget, például a ,,magiar'' szót írja a ,,maghiar'' helyett, így az összesítéskor emiatt az elírás miatt a megkérdezett az ,,egyéb'' kategóriába kerül majd. A biztosok sok esetben a nemzetiséghez automatikusan a románt írják be, mivel összekeverik az állampolgárságot az etnikummal. Többen jelezték, hogy az űrlapok kitöltésekor ceruzát vagy egyéb olyan íróeszközt használnak, amelynek a nyomát később könnyen kitörölhetik. Az említett szabálytalanságokról elsősorban Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros, Temes, Szeben, Brassó és Bákó megyékből érkeztek jelentések.

A híres vagy a legfontosabb magyarok arcképcsarnoka

A legfontosabb magyarokról készített listát az amerikai Life magazin. Amerikai szokások szerint azonban a lista kissé furcsára sikeredett, hiszen Puskás Ferenc és Teller Ede mellett például Gábor Zsazsa és Cicciolina is helyet kapott az összeállításban.
A filmiparból továbbá Lugosi Bélát, Kertész Mihályt, Peter Lorrét, a temesvári születésű Johnny Weissmullert, Tarzan legismertebb megformálóját választotta az amerikai magazin. A feltalálók és tudósok közül Teller Ede mellett Rubik Ernő, a világot meghódító bűvös kocka feltalálója, valamint Bíró László, a golyóstoll megalkotója szerepel a listán. A zeneművészet jelesei közül pedig Bartók Béla, Solti György, valamint Liszt Ferenc lett tagja az arcképcsarnoknak. Ezenkívül a modern újságírás úttörője, Pulitzer József is szerepel az összeállításban, de helyet kapott még Soros György pénzember, valamint Mindszenty József, Magyarország utolsó hercegprímása is.












2
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..