home 2024. április 22., Csilla napja
Online előfizetés
Karcsikának nővére is van...
KISIMRE Ferenc
2007.07.04.
LXII. évf. 27. szám

Szegedi tudósítónktólMár-már arra gondol(hatot)t az ember, hogy a Magyarországot felbolygató Mehmet Tüysüz Karcsika-ügy az idén húsvétkor révbe jutott -- a kisfiú csaknem három évvel ezelőtti elrablása, majd idei hazatérése után. Valóban úgy tűnt, s ezt a Hét Nap olvasói is tapasztalhatták, amikor á...

Szegedi tudósítónktól
Már-már arra gondol(hatot)t az ember, hogy a Magyarországot felbolygató Mehmet Tüysüz Karcsika-ügy az idén húsvétkor révbe jutott -- a kisfiú csaknem három évvel ezelőtti elrablása, majd idei hazatérése után. Valóban úgy tűnt, s ezt a Hét Nap olvasói is tapasztalhatták, amikor április 18-i számunkban tudósítottunk az -- akkor -- szerencsésnek mondható végkifejletről.
Dióhéjban a történtekről. Papp Edina szegedi magyar hölgy tizenegy évvel ezelőtt frigyre lépett Mehmet Tüysüz török állampolgárral. A szerelem gyümölcse tíz évvel ezelőtt látta meg a napvilágot és a Mehmet keresztnév mellé a Károlyt is felvette. Minden szépnek tűnt, ragyogó napsütéses volt a világ a család körül, amikor megtörtént a baj: Karcsika szülei elváltak. A török férfi visszatért hazájába, a kisfiú pedig az édesanyjánál maradt Szegeden. Egészen 2004. július 10-éig, amikor is az apa elrabolta a fiát, és hamis útlevéllel Törökországba vitte. Az anya tigrisként harcolt a gyermekéért, minden követ megmozgatott, a két ország állam- és kormányfőinek találkozásai alkalmával mindig napirenden szerepelt az elrabolt és ismeretlen helyen tartózkodó kisfiú ügye. Közben egy alapítvány -- az Egy-Másért: Egymásért Alapítvány is a képbe került, anyagilag segítette az édesanya utazásait és a jogi képviselő munkáját. Ötezer eurót is felajánlottak a nyomravezetőnek. Az összehangolt munka eredménnyel járt, Mehmet Tüysüz Karcsikát az idén húsvét napján magához ölelhette az édesanyja a budapesti repülőtéren. Minden gyönyörű volt ismét, Karcsika kezdett ,,visszaemlékezni” a magyar szavakra, barátai lettek, sokat utaztak, szóval átesett az úgynevezett szeretetterápián, s őszre már az egyik szegedi iskola diákja lesz.
De az ördög nem alszik. Alig csitult el megérkezése után a nagy médianyilvánossággal kísért zaj, derült égből jött a villámcsapás: letartóztatták az Egy-Másért Alapítvány vezetőjét. Az ügy hátterében elsősorban politikai és állambiztonsági erővonalak törései fedezhetők fel, ám az anyagiakkal való gazdálkodásban is fellelhetők némi anomáliák. Sommázva: a korábban hasznosnak bizonyuló alapítvány a jövőben már nem segítheti Karcsika ügyét.
Magyarországon az apa
De miért is kellene már bármiben is támogatnia Karcsikát? -- teheti fel a kérdést a Kedves Olvasó. Joggal. Nos, azért, mert a napokban ismét bonyolulttá vált a már rendezettnek hitt Tüysüz-história. Körülbelül tíz nappal ezelőtt ugyanis Magyarországra érkezett az apa, Mehmet Tüysüz. A rendőrség azonnal őrizetbe vette az okirat-hamisítással és embercsempészet vádjával körözött férfit. Kiskunhalast jelölte meg lakóhelyéül, oda szállították, és azóta ki is hallgatták. Lakóhely-elhagyási tilalmat rendeltek el ellene. Az apa nyíltan bevallotta, azért jött, hogy találkozzék a fiával, mert nagyon megviselte Karcsika áprilisi elvesztése.
Amikor Bogosné Papp Edina, a kisfiú édesanyja tudomást szerzett volt férje jöveteléről, jogi képviselője útján közölte, hogy szó sem lehet a kisfiúval való találkozásról, mert az nagyon felkavarná a gyereket, aki most kezd igazán asszimilálódni itthoni környezetében. Mehmet Tüysüz ennek ellenére és a lakóhely-elhagyási tilalom ellenére is egyik nap felkereste Karcsikáék szegedi lakását, ám nem nyert bebocsátást, a kisfiút sem láthatta. Az anya szerint fennáll a lehetősége annak is, hogy fiát ismét elrabolnák, úgy, mint 2004-ben.
A török férfi tudatában van annak, hogy Magyarországon büntetés vár rá a fenti vádfogalmak alapján, ennek ellenére kitart elhatározása mellett: letölti a büntetést, és rendszeresen találkozik fiával. Minderről nyilvánosan beszél, a média sokat foglalkozik vele. Sikerült elérnie, hogy néhány bulvárújság már olyan ,,érzelmi húrokat” penget, amelyek őt a szerencsétlen apa szerepébe helyezik, és sajnálattal beszélnek róla. Mindeközben arról egy szó sem esik, hogy Mehmet Tüysüz Karcsika a Törökországban eltöltött csaknem három év alatt miért nem járt iskolába és a két ország bírósági határozatainak ellenére miért nem láthatta őt az édesanyja!
Újabb Tüysüz-csemete: 13 éves kislány
A napokban bombaként robban a hír, miszerint egyik dunántúli faluban él Mehmet Tüysüz másik volt felesége és tizenhárom éves Zsuzsanna lánya. A Tüysüz lány kijelentette: nem kíván találkozni az apjával, akinek eddig nem volt rá szüksége, soha meg sem látogatta! Azt azonban hozzátette: Mehmet Karcsikával szívesen találkozna Szegeden. A tévéből és az újságokból már jól ismeri a kis srácot, jó lenne élőben is látni őt. Utóvégre testvérek vagyunk, mondta a bakfis, aki megtévesztésig hasonlít Mehmet Tüysüzre...
A lány édesanyja, aki azóta újra férjhez ment, és van egy ötéves kisfia is, fél volt férjének feltűnésétől. Azt mondja, ebben a szituációban nincs kizárva, hogy a férfi tovább igyekszik sajnáltatni magát, és a lányát is felkeresi. Pedig soha nem érdeklődött iránta, és nem járult hozzá neveléséhez egy fillérrel sem.
Az új férj pedig rendőri felügyeletet kért családja védelméért, amíg a török férfi Magyarországon tartózkodik. å is tart attól, hogy a gyermekrabló, ahogyan a Tüysüzt nevezik, könnyen elrabolhatja a kislányt, aki abban a korban van, amikor Törökországban már ,,piacképes”. Azt még hozzáteszi: ha náluk jelentkezik a török férfi, azt nagyon megbánja... Mehmet Tüysüz azonban tagadja, hogy az ő lánya lenne a Tüysüz Zsuzsannának anyakönyvezett dunántúli lány. Azt mondja, csak névházasságot kötött Zsuzsi édesanyjával!
Szóval ismét címlapsztori lett a Tüysüz apa, valamint immár a két gyermeke -- Karcsika és Zsuzsanna. Hogy mi lesz a végkifejlete az ügynek, egyelőre senki sem tudja. Nem is tudhatja.
Egyvalami azonban biztos: a két gyerek és a családok, amelyekben most élnek, lelkiekben nem vészelik át nyomtalanul Mehmet Tüysüz magyarországi felbukkanását.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..