home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kanalas Ilonka
B. Z.
2005.07.20.
LX. évf. 29. szám

Nagykikindán azt mondták mindig, hogy az Egység műkedvelő színjátszója vállveregetésnél többet érdemel, sokkal többet, mert ő az, aki a színpadon csodát teremthet s mindig tökéletes egyetértésben a rendezővel és az előadott mű szerzőjével - A Vajdasági Magyar Színjátszók 10. Találkozóján a dobogóra...

Nagykikindán azt mondták mindig, hogy az Egység műkedvelő színjátszója vállveregetésnél többet érdemel, sokkal többet, mert ő az, aki a színpadon csodát teremthet s mindig tökéletes egyetértésben a rendezővel és az előadott mű szerzőjével - A Vajdasági Magyar Színjátszók 10. Találkozóján a dobogóra szólították: sokéves munkásságát díjazta a VMMSZ oklevéllel, vastapssal a nagyközönség - Legutóbb Max Frisch Biedermann és a gyújtogatók című szatirikus vígjátékában láttuk, de fellépett a Bodnárnéban, az Üvegfigurákban, a Bernarda Alba házában stb.
Érdekes, roppant különös, részleteiben meghökkentően aktuális színjátékot emeltek fel a papírszínház porrétege alól a nagykikindai színjátszók, az Egység művészeti bizottsága és színre vitték Max Frisch, német szerző Biedermann és a gyújtogatók című szatirikus vígjátékát. Valóban különös pillanat, amikor egy elfeledett, színpadra ritkán állított mű elkezd élni a dobogón, amikor a múlt árnyainak reinkarnációját látjuk. Volt valami nagyon vonzó a vállalkozásban. Biedermann úr nejét, a nagykikindai színjátszás nagyasszonya, Kanalas Ilonka alakította, aki mindig olyan műben szeretett megszólalni, amelynek szava, üzenete van, ha eltalálja hozzá a hangot, ha jól formálja meg azt az üzenetet, akkor a legmesszebbre hangzik el, a legtöbbekhez hallatszik el.
Pletykák nem keringenek róla. Mikor sok-sok évvel, mintegy huszonöt évvel ezelőtt üstökösként, de még cserfes nagylányként tűnt fel a színpadon, az egész város mesélte, hogy vére egy olyan színésznővel rendelkezik a színjátszó csoport, aki Pucként és Bernarda Albaként, clowként és a drámai szereplőként egyaránt megállja majd a helyét a színpadon. Ő viszi át majd a szerelmet a túlsó partra, Ilonka pingálja majd zöldre a kék eget, telíti meg a tenger sós vizével az útszéli árkokat.
Tőle hallottuk - egyik nyilatkozatában el is mondta -, hogy a színjátszás, a színház tulajdonképpen semmit sem változik. Leporolja időnként a sablonjait, igazgat rajtuk, nem selyembe, hanem műanyagba öltözteti a színésznőket, nem lámpa ég az asztalon, reflektorok ontják a fényt, mindent ott folytatunk, ahol a nagy elődök abbahagytak. Előpattan valahonnan egy Lepár Ferenc vagy egy Szabó Ilonka, egy Kátai Tibor vagy egy Budai József. Csakhogy Kanalas Ilonka nem szívesen ismételgeti önmagát, nem teszik azt a többiek sem. Itt, Nagykikindán is népszínművek bemutatásával kezdték a Nagy Futást, megzenésített vígjátékokkal folytatták, Jovan Sterija Popoviæ-darabokkal, Nušiæ-szatírákkal, de aztán kemény munkával Nagykikindán ,,megfordították a kocsi rúdját', s Ilonka olyan kiváló művekbe szerepelhetett - kiválóan -, mint Lorca Bernarda Alba háza című drámája, amelyben a címszerepet adta neki a rendező, a játszótárs, Leár Ferenc. Meredek sziklafalon tette meg a színésznő az utat a megdicsőülésig.
,,Mert az úgy volt, hogy...' Igen, Kanalas Ilonkának is megvan a meséje a kezdet kezdetéről. A testvére, Mihály 1978-ban becsalogatta az Egység tánccsoportjába, csizmát húzattak a lábára, fejkendőt kapott a fejére, fehér blúzban ropta a táncot. Nem sokáig. Megszületett a gyermeke, s akkor ,,vidéken' rendszerint azt mondják az emberek: egy édesanya ne verje fel a port a színpadon. Csakhogy Sovény Károly, aki évekig az Újvidéki Rádió művészegyüttesét erősítette, megmutatta Ilonkának, hogy bizony lehet iddogálni üres pohárból is, a színpadon fából vaskarikát lehet csinálni: a lelket átnemesíteni akár egy szavalattal, akár egy monológgal arról, hogy ,,az élet szép, tenéked magyarázzam'. Megtanította védencét megkerülni azokat a székeket, amelyek nincsenek a színpadon, s amikor ezt megtanulta, megkapta Ankica szerepét Jovan Sterija Popoviæ Fölfuvalkodott tökfej című vígjátékában. Ez volt Kanalas Ilonka életnek első ,,veszélyes fordulója', ezzel a szereppel esett át a színpadon, szívet és lelket bizsergető gyönyörűségeken.
Miután Sovény Károly elhagyta Nagykikindát, Lepár Ferenc vette védőszárnyai alá a fiatal színjátszót. Hittel, akarnoki hitbuzgalommal, ám mindig szuggesztíven, belső érzéssel játszhatott John Steinbeck Egerek és emberek című színjátékában, Németh László Bodnárnéjában, a Karnyónában. Volt csüggedő, reménykedő, szerencsétlen Amanda, Laura édesanya Tennessee Williams Üvegfigurák című kiváló művében (ezt az előadást Dragan Joviæ rendezte). Mrs. Higgins szerepére Bernard Shaw Pygmalionjában Vajda Tibor szemelte ki, s aztán a címszerep Lorca Bernarda Alba háza című darabjában. Ez volt az ,,előélet'.
Gyakran fordul elő, hogy személyes ismeretség nélkül, csupán a munkájuk által, alapján jellemző képünk alakul ki színésznőkről, színészekről. Kanalas Ilonka vitathatatlanul a színészegyéniségek közé tartozik. Megjelenésekor a vígjátékban azonnal mosolyt csak az arcunkra, örülnek neki és szeretik. Ha drámában mutatkozik be, magunkba szállunk, sorsot vállalunk vele. ,,Boszorkányosan' tud játszani. A gonoszsággal szemben gyanútlansága, a veszélyérzet hiánya őrizte meg pályája során. Ő egy clownba oltott bölcselő. Néha rendíthetetlen optimizmusát a jósága tömöríti, szenteket is megszégyenítő hitét rá akarja kényszeríteni a többiekre. Mindezt persze érdessége mögé bástyázza. Tökéletes fegyverzet ehhez a pályához. Nem csüggedt, amikor a Veled is megtörténhet című Paso-darabban, Heltai Jenő Néma Leventéjében, Ray Cooney Egy ágyban az ellenzékkel, Synge A nyugati világ bajnokában, Weiss Mockinpott urában csak epizódszereplőként léphetett a színpadra. Ilonka így is csodát teremthetett, s mindig tökéletes egyetértésben a rendezővel és az előadott mű szerzőjével. Tavaszidőben a dobogóra szólították. Sokévi munkásságáért a VMMSZ oklevéllel tüntette ki azt a színésznőt, aki mindig azt mondja: ,,A császárok élete a miénk', s most azon van, hogy a szép hagyomány, a mozgalom ne tűnjön el, mint a homokrajz a szélben...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..