home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jurassic World — Bukott birodalom
Brasnyó Zoltán
2018.06.23.
LXXIII. évf. 24. szám
Jurassic World — Bukott birodalom

J. A. Bayona rendezése néha zavaróan buta, máskor meglepően át van gondolva.

A karakterei mára túlságosan elfáradtak, azok viszont, akik kizárólag a látvány és a dínómánia miatt néznék meg, ne habozzanak — ebben a tekintetben továbbra is verhetetlen a Jurassic World-sorozat. 

De hogy bármi is tetten érhető-e a spielbergi örökségből? Már szinte nyomokban sem, pedig mindannyian arra számítottunk, hogy ez az alkotás lesz az, amelytől a vásári szórakoztatás helyett ismét a borzongást kapjuk. Többé-kevésbé sikerül megidézni a korábbi filmek hangulatát, rendszeresen felbukkannak az előző részek díszletei és helyszínei, ám az újdonság ereje már régen eltűnt.

Jeff Goldblumból sem kapunk eleget, pedig ezt is másképp tálalták az első előzetesek. Hogy ehelyett mit nyújt a Bukott birodalom? Szakadó esőben, bokrokból előugró dínókat, kőarcú vadászokat nagy puskával, ijesztgetős jeleneteket és óriáscéges rosszfiúkat. Emellett persze vannak még régi elektromos vezetékekkel teletűzdelt, falra szerelt dobozok, melyeket általában esőben kell szerelni, sötétben, zseblámpával. Létezik egy jó és egy rossz dinoszaurusz, tehát az előző, 2015-beli epizód után újra ezzel próbálkoztak, életre keltve egy 65 millió évvel ezelőtt kihalt, eredendő gonoszt.

Ahogy pedig egyre többet látunk ebből a filmből, úgy kezd egyre jobban hiányozni a régi Spielberg-klasszikus, mely amellett, hogy még mindig élvezhető, sokkal intelligensebben kezelte az ember és egy kihalt faj közötti, eleve felfoghatatlan és meghökkentő konfliktust. Ezúttal azonban mégis van valami újdonság, hiszen megváltozott az alapfelállás: a szigeten maradt dínókat egy kitörni készülő vulkán fenyegeti, az állatvédők pedig mindenáron meg akarják menteni őket, ha már 65 millió éve nem volt rá lehetőségük.

Sir Benjamin Lockwood, aki annak idején Hammond üzlettársa volt (Richard Attenborough nagyszerű alakítása most is jól jött volna), azt szeretné, ha kimentenék a dínókat a szigetről, hogy aztán egy másik helyen éljenek tovább, végleg leszámolva a Nublar-sziget mitológiájával.

Az új filmnek először is ki kellett lépnie saját örök körforgásából, mely arról szólt, hogy a dínók előbb kiszabadulnak a parkból, majd lakmároznak a vendégekből, végül pedig mindenki elmenekül a szigetről. Világosan kivehető, hogy a jövőben egy teljesen új irányba indul majd a sorozat, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy az ember és a dínók genetikailag szorosabb kapcsolata is előtérbe kerülhet. Sir Benjaminnak, a dínók jótevőjének a segítségére lesz Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), akinek egyre egysíkúbb a karaktere, és Owen (Chris Pratt), aki ezúttal sem több egy Indiana Jonesról másolt kartonfiguránál. Amikor a teljes csapat összeáll, és megkezdődik a mentőakció, rövidesen rájönnek, hogy nem többek gyalogoknál egy olyan játékban, amelyet cégóriások és nagyhatalmak irányítanak.

A Bukott birodalom megnézése közben rá fogunk jönni, hogy noha látványos, sőt, szórakoztató is tud lenni, az egész koncepció egyre fáradtabb és kiszámíthatóbb, illetve maguk a dinoszauruszok sem képesek elkápráztatni bennünket. Már nem félünk tőlük. Úgy érezzük, hogy nemcsak a való életben, de lassacskán a mozivászonról is kihalnak. Az új Jurassic World tehát sajnos semmiben sem különbözik egy Godzilla-szerű lény ámokfutásáról szóló szörnyfilmtől. Nincs már benne még csak pehelysúlyú áltudományosság sem. Ha úgy tetszik, kóla- és pop-cornbarát. Abban pedig biztos vagyok, hogy ennek a filmnek a hatására már nem akarnak gyerekek milliói paleontológusok lenni, mint annak idején, 1993-ban.


Nyitókép: Nerdist.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..