home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Juhász zenekar: új mikrofonok, jobb hangzás
Kartali Róbert
2021.12.20.
LXXVI. évf. 50. szám
Juhász zenekar: új mikrofonok, jobb hangzás

Csúcsminőségű mikrofonokkal bővült a Juhász Zenekar technikaieszköz-parkja. A beruházást, csakúgy mint tavaly a kisbusz beszerzését, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Alap támogatásával tudták megvalósítani. Minderről, valamint az együttes 2021-beli tevékenységéről és a jövőre vonatkozó terveiről Juhász Gábor zenekarvezető számolt be egy évzáró, eszközbemutató sajtótájékoztatón Szabadkán, a Magyar Médiaház tanácstermében.

A világjárvány ellenére sikeres évet zárt a zenekar, megvalósultak a kitűzött célok — emelte ki Juhász Gábor. Mint mondta, a tavasszal készült el a Tudom én már című, gyerekeknek szóló lemezük, melyet húsvét után, a járványügyi korlátozások enyhülésével egy tízállomásos vajdasági turnén mutattak be.

— Felléptünk Palicson, Szabadkán, Zentán, Bácsfeketehegyen, Tordán és számos más településen. Szerették a gyerekek, és nagyon sok olyan helyre kaptunk meghívást, amely eredetileg nem volt betervezve. Örülünk, hogy egy ilyen hiánypótló kiadvánnyal meg tudtuk örvendeztetni a vajdasági magyar gyerekeket, pedagógusokat. Majd megszerveztük a Folk Music Festet Palicson külföldi és hazai résztvevőkkel, a helyi tamburásokkal, mind a horvát, mind a magyar hagyományokat bemutatva. Vendégeink voltak Magyarországról, Bajáról, a Rozsdamaró zenekar Szegedről. Ezt a nemzetközi fesztivált Szabadka Város Önkormányzata, illetve a Park Palics Kft. támogatta.

Népzenei tábort is tartottak negyven gyerek részvételével Tóthfaluban. A Juhász Zenekar tagjain kívül Kurunczi Andor, Sterbik László és Tejfel Zsolt oktatott a táborban, majd a nyáron egy turnéra mentek, A Zördög című előadással, melyet a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel és az Aradi Kamaraszínházzal együtt tartottak meg.

— Ez egy tizenhat állomásos turné volt Magyarországon. Ez is egy megpróbáltató, de nagyon szép feladat volt számunkra, és nagyon jól összekovácsolta a csapatot. Jó volt ismét együtt lenni, együtt játszani a közönségnek. Az ősszel szintén rengeteg fellépésünk volt Magyarországon, Romániában és Szerbiában. Belgrádban a Magyar Turizmus Zrt.-nek a belgrádi fogadásán muzsikáltunk, most pedig karácsonyi műsorokból vesszük ki a részünket. Vajdaságban például most voltunk Moholon, de Magyarországon is, Mórahalmon, Szegeden nagyon sok karácsonyi rendezvényen megjelenik a Juhász Zenekar is, és hál’ istennek szépen tudunk dolgozni.

A zenekar a szerteágazó tevékenységének és munkásságának köszönhetően támogatásokra is tud pályázni. Tavaly egy kisbuszt vásárolt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány jóvoltából.

— A kisbusz folyamatosan használatban van, egy év alatt több mint 20 000 kilométert tettünk meg vele, annak ellenére, hogy lezárások voltak, és nem tudtunk annyit menni, mint 2019-ben vagy 2018-ban. Ez a 2021. év most már azért sokkal erősebb volt, mint a tavalyi, és ez a kisbusz nagyon jó szolgálatot tett. A legfrissebb beszerzésünket szintén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából tudtuk megvalósítani. Ennek köszönhetően megújult a zenekar technikaieszköz-parkja, mégpedig csúcsminőségű mikrofonokkal, a vonós hangszerekhez csíptetős mikrofonokkal. Ezek DPA-típusú mikrofonok, most ezek a legjobbak a piacon. Emellett drót nélküli és más hangszermikrofonokat is vettünk, melyek most valóban ennek a szegmensnek a csúcsai. Bárhova megyünk, a legjobbat tudjuk adni a közönségünknek. Köszönjük Magyarország Kormányának a támogatását, hogy december hónap folyamán meg tudtuk valósítani ezt a beszerzést.

A zenekar most az Aradi Kamaraszínház évzáró gálaműsorára készül, és olyan nagy nevekkel lép fel, mint Oláh Ibolya vagy Laár András. Már javában szervezik a vajdasági népzenész-találkozót is, melyet a Kátai Vendégházban tartanak majd meg Kishegyesen februárban, ahová a legkiválóbb magyarországi előadók érkeznek a Liszt Ferenc Zeneakadémiáról.

— Ismét összejön a vajdasági népzenész-társadalom, azok a fiatalok és idősebb művészek, akik ezzel foglalkoznak, és örülök neki, hogy mindenki a magáénak érzi ezt a rendezvényt. A Juhász Zenekar forgat egy koncertfilmet a gyerekkoncertturnéjáról, és készül a Folk Music Festen lejátszott koncertünk filmváltozata is. A Tudom én már című, gyerekdalokat tartalmazó lemezünk számaihoz pedig animációs klipeket készítünk. Itt ki kell emelni Szalai Attila szerepét, aki megtervezte a figurákat, ezekkel dolgoznak majd a grafikus kollégáink.

Ezek a kis animációs filmek szintén elérhetőek lesznek a Juhász Zenekar YouTube-csatornáján, mely már több mint száz videót tartalmaz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..