home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jubileumi ünnepséggel kezdődött a Tordai Művelődési Napok
Kónya-Kovács Otília
2023.01.25.
LXXVIII. évf. 4. szám
Jubileumi ünnepséggel kezdődött a Tordai Művelődési Napok

Minden évben a magyar kultúra napja jegyében kezdődik a Tordai Művelődési Napok, ám az idén többszörös az ünnep, fennállásának 75. évét ünnepli ugyanis a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület.

Január 21-én elsőként a művelődési otthon előcsarnokában nyílt meg a tárlat, melyen a jubiláló egyesület életét bemutató fotókat láthatott a közönség.


Dobai János és Sutus Áron

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke méltatásában kiemelte, a régi egyesületi tagoknak is nagy volt a feladatuk, de ma sincs könnyebb dolguk a műkedvelőknek, a tordai közösségnek, hiszen megpróbálják a szülőföldet úgy átnyújtani a felnövekvő generációnak, hogy oda érdemes legyen visszatérni.

— A tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület két ízben szervezte meg a Durindót, volt házigazdája a színjátszó találkozónak, és immár 21. alkalommal rendezi meg a Tordai Művelődési Napokat. Azt is tudni kell, hogy több mint 100 éves a színjátszása ennek a településnek, valamint ugyancsak 100 éves a tamburamuzsika a faluban, emellett Tordának van saját kistérségi lapja és helytörténeti kiadványsorozata is. Minden óvodás és iskolás bekapcsolódik a művelődési egyesület életébe táncosként, könnyűzenei együttes tagjaként, citerásként, népi énekesként, szólistaként. Vannak olyan fiatalok, akik bár máshol élnek, kötődnek a szülőhelyükhöz, ezért visszajárnak, és számíthat rájuk az egyesület. Ezt jelenti a Petőfi. Idekötni a felnövekvő generációt, elkötelezett fiatalokat nevelni, és visszaadni a közösségnek, és együttműködve az iskolával, a helyi közösséggel, illetve minden civil szervezettel értékmentő és értékteremtő munkát végezni. Ennél nagyobb, fontosabb és nélkülözhetetlenebb küldetés nincs is itt a délvidéki és a közép-bánsági rónaságon.

A XXI. Tordai Művelődési Napok útra indítása alkalmából Dobai János polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

— Külön öröm számunkra, hogy ilyen jelentős jubileummal nyithatjuk meg a művelődési napokat. Szokásunkhoz híven mintegy két hónapon keresztül zajlanak majd a különböző rendezvények, melyekre heteken át készültünk. Hivatásos és amatőr társulatok hoznak előadásokat, mert a tordai közönség nagyon szereti a színdarabokat, de nem maradnak el a zenés estek sem. Meghívjuk a testvértelepüléseink képviselőit, lesznek könyvbemutatók, szakelőadások a termelők részére, gyermekműsorok a diákoknak és az óvodásoknak. Szervezünk alkalmi műsorokat is, például Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, majd március közepén hagyományosan a három Torda találkozójával zárjuk a rendezvénysorozatunkat.


Fremond Árpád

A megnyitóünnepségen Fremond Árpád, az MNT elnöke mondott beszédet.

— A mai rohanó világban egyre többször felüti fejét a közöny, s ilyenkor szükséges, hogy újra felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy van értelme a magyar kultúra éltetésének, a nemzeti identitásunk megőrzésének, hagyományaink ápolásának, az anyanyelvi oktatásnak, hisz ezek biztosítják megmaradásunkat évszázadokon át a Kárpát-medencében. Ez nemcsak egyéni érdekünk, hanem az egész magyarság érdeke. A gyermek a család mellett a magyar bölcsődében, óvodában, iskolában szívja magába a magyar kultúra és művelődés alapjait. Ott vértezi fel magát az öntudatos nemzeti identitás páncéljával. Az oktatási intézmények mellett nélkülözhetetlen szerep hárul a hagyományunkat éltető és átadni kívánó egyesületekre, civil szervezetekre és mindazokra, akik hitvallással tekintenek erre. Önök itt, Tordán, folyamatosan rendületlen bizalommal teszik ezt. A legkevesebb, amit ezért adhatunk, hogy őszinte tisztelettel megköszönjük, hogy kitartottak, kitartanak. Biztosíthatom önöket, hogy a Magyar Nemzeti Tanács itt áll önök mögött, amiben csak tudjuk, segítjük ezt a szórványközösséget. Tisztelt tordaiak, a helyi és a nemzeti magyar kultúra fenntartói, éltetői és elkötelezettjei! A magyar himnuszból mindenki őriz magában egy darabot, egy sort, egy dallamot, egy szót. Ez tart meg bennünket, ez tartja egyben közösségünket. Külön köszönet a szülőknek, a nagyszülőknek, az óvónőknek, a tanítóknak, tanároknak, közművelődési alkalmazottaknak és vezetőknek, egyszóval mindenkinek, aki bármit tesz magyarságunk megmaradásáért. Mert kultúra nélkül sem emberek, sem magyarok nem vagyunk. Viszont mi, akik mindannyian azért teszünk, hogy megóvjuk, megerősítsük azt, amit őseinktől kaptunk, büszkék vagyunk magyarságunkra.

Az ünneplő közösség elsőként a himnuszunkat énekelte el, majd bemutatkoztak a tordaiak, a Petőfi Sándor ME egykori és mostani tagjai, az egyesület Kincsünk tánccsoportjai, a citerazenekarok, a leánykórus, az asszonykórus, továbbá a Juhász Zenekar is fellépett. Egy-egy nótacsokorral kedveskedett a közönségnek Nagy Szabina, Fejős Julianna és Molnár József, őket a Samu és Rice Zenekar kísérte.

A jubileum alkalmából díszoklevelet adományoztak minden olyan egyénnek, egyesületnek, intézménynek, alapítványnak, aki/amely támogatta a művelődési egyesület munkáját. 

Az elkövetkező hetekben érdemes lesz többször is Tordára látogatni, hiszen a szervezők igényes programokkal várják az érdeklődőket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..