home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jubileumi programsorozat az MTTK-n
Hodolik Boglárka
2021.10.20.
LXXVI. évf. 42. szám
Jubileumi programsorozat az MTTK-n

Jubileumi előadás-sorozatról tartottak sajtótájékoztatót a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Horák Rita nemzetközi kapcsolatokkal, valamint Németh Ferenc és Raffai Judit tudományos ügyekkel megbízott dékánhelyettes az IPA-projektum résztvevőjeként és képviselőjeként ismertette a terveket.

— A mai nap a jubileumi ünnepségek kezdőnapja. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar ebben az évben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, illetve az idei évben 150 éves a szabadkai tanítóképzés is. E két évforduló jegyében karunk rendezvénysorozatot szervez a 2021/2022-es tanévben — mondta el Horák Rita, majd ismertette ezeknek az eseményeknek a sorát. — Megkezdődik a Köteteinkről kötetlenül című programunk, melyben karunk professzorai tartanak rövid bemutatót a monográfiáikról, könyveikről, tankönyveikről. A jövő héten a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Al-Duna Műhelye által végzett székelykevei etnográfiai gyűjtőmunkát tárjuk az érdeklődők elé, valamint dr. Penavin Olga halálának 20. évfordulójáról emlékezünk meg. November 3-án a magyar tudomány ünnepe és a jubileum alkalmából Dévavári Zoltán és Sóti Enikő tart előadást Történetek a 150 éves szabadkai magyar nyelvű tanítóképzésről címmel. A rákövetkező héten a Terülj, terülj, asztalkám, a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának bemutató foglalkozása szerepel a programban. Mindezek mellett egyéb rendezvényeket is beiktattunk a jubiláris ünnepségsorozatunkba, idetartozik a karunk konferenciája is, melyet az idén tartunk meg tizenötödször, témája a fenntartható örökség. Ez egy nemzetközi tudományos konferencia, melyre igen nagy volt az érdeklődés annak ellenére is, hogy online szervezzük meg, és több mint száz résztvevő jelentkezett be. A kar napja, melyet hagyományosan november 25-én szervezünk meg, számos kisebb eseményben ölt formát. A többi közt a karunkon, a díszteremben tartjuk meg az Újvidéki Egyetem egyik szenátusának ülését, valamint a Szerbiai Tanítóképzők Szövetségét és a Kárpát-medencei tanítóképzők képviselőit is szeretnénk meghívni. Egy érdekes kezdeményezés is gazdagítja majd a jubiláris ünnepségünket, mégpedig az, hogy hallgatóink kapcsolatba lépnek az elmúlt idők pedagógusaival, idősebb tanítókkal, és a tanítói pálya szépségeiről, illetve egy-egy emlékezetes pillanatáról készítenek beszámolót, kisfilmet, mely várhatóan a jövő évben lesz majd kész.

Raffai Judit, valamint Németh Ferenc szerb és magyar nyelven ismertették az IPA-projektum részleteit:

— 2020 decemberétől 2022 májusáig tart az egyetemnek egy IPA-pályázata, melynek a fő partnere a bajai Türr István Múzeum, mi vagyunk a második partner, a harmadik pedig a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Ezen a projektumon belül érdekes és izgalmas témát próbálunk feldolgozni, hiszen nem véletlenül az a címe, hogy Több mint érték — Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása. Megpróbáljuk kutatott formában azt a tudást dokumentálni, és valahogy továbbadni, amely a mi elődeinknek mindennapos volt, de mostanában már kiveszőben van, és segíti a Földön a fenntarthatóságot. A takarékosság mellett a különböző néprajzi, művelődési, nyelvészeti területeket is felölelő témákkal foglalkozunk, akár közmondások és bölcsességek esszenciális megfogalmazásaként, valamint a népi gyógyászat, gazdálkodás, gyermekjátékok, szokások, ezen belül is az egyes tárgyak újrahasznosítását, illetve a fenntarthatóságot segítő dolgok, mint például drága ajándék helyett egy köszöntő elmondása. Harminc bácskai településen kutattunk, illetve a zentai partner még mindig folytatja a munkát, és ezt az eredményt próbáljuk beintegrálni akár az oktatásba, akár a tudományos életbe. Az oktatásban, ha minden igaz, most karácsony előtt lesz az első műhelyünk, mely éppen a karácsonyfadíszeknek ezt a fajtáját dolgozza fel, pontosabban azt, hogyan is tudjuk a régi karácsonyfadíszeket, melyek sokkal költségmentesebbek voltak, mi is újrahasznosítani. Más műhelyünk is lesz, valamint pedagógus-továbbképzést szervezünk, egy pedagógiai füzetet is létrehozunk, illetve egy nemzetközi konferencia keretében is szeretnénk ezt a tudást megosztani — hallottuk Raffai Judittól.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..