home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Játszd újra, Sam!
Talpai Lóránt
2010.07.21.
LXV. évf. 29. szám

Hivatalba lépett Szlovákia első női kormányzója Iveta Radičová személyében. Az előző férfikormányzó (bár bátorságát illetően cseppet sem férfias) Robert Fico ,,méltó' ajándékkal búcsúzott a tisztségtől. A megszállott magyarellenességét és pánszláv nacionalizmusát egy újabb ajándékemlékművel, s...

Hivatalba lépett Szlovákia első női kormányzója Iveta Radičová személyében. Az előző férfikormányzó (bár bátorságát illetően cseppet sem férfias) Robert Fico ,,méltó' ajándékkal búcsúzott a tisztségtől. A megszállott magyarellenességét és pánszláv nacionalizmusát egy újabb ajándékemlékművel, szoborral bizonyította. A jelentős többségben magyarlakta felvidéki Komáromban leleplezte le (ha nem is a maga mellszobrát!) a Cirill és Metód szoborcsoportot. Az persze külön fejezetet érdemelne, hogy mennyi köze van a szlovákságnak Cirillhez és Metódhoz -- körülbelül annyi, mint a románoknak a Római Birodalomhoz, bár egyes merészebb románok a rómaiak leszármazottjának tartják magukat... Nos, Ficót az sem zavarta, hogy a város nem adott engedélyt a szobor felállításához, sőt az illetékes állami szervek sem fogalmaztak egyértelműen a szobor elhelyezésével kapcsolatban. Egyrészt ki akarta fejezni, hogy továbbra is érvényes ,,a kisebbség iránti szeretete', másrészt tudatosítani akarja a szlovák népben, hogy ő a mindenható vezér -- ezután is. És nem vonatkoznak rá a törvények -- a jövőben sem. Kormányzását is áthatotta a korrupció, a nyílt sovinizmus és a törvények, illetve a demokratikus szabályok sárba tiprása.
Slota és csapata szintén folytatni akarja a választási leszereplés után is: a magyargyűlölő, pszichiátriai kóresetnek minősülő Anna Belousovovát ültetik a nemzetiségi és nőügyi bizottság elnöki székébe. Aki sajátosan kívánja érvényesíteni az emberi jogokat, és véleménye szerint: ,,Szlovákia olyan mértéken felüli jogokat nyújt a kisebbségeknek, melyek az Európai Unió számos országa részére -- élükön Magyarországgal - elérhetetlenek'. Szerinte a romák nem akarnak dolgozni, a homoszexuálisok beteg emberek, a magyarok ellenségek, a dalai láma pedig nem partner a párbeszédre. A Szlovák Nemzeti Párt e szemléletnek köszönhetően jutott a parlamentbe. Az emberi jogi szervezetek nagy megrökönyödésére -- hívja fel a figyelmet cikkének bevezetőjében egy szlovák napilap. Belousovová azonban nem lát összeférhetetlenséget pártja programja és az emberi jogi értékek között. ,,Éppen ellenkezőleg, örülök az elkövetkezendő párbeszédeknek, melyek bizonyára gazdagítanak majd bennünket' -- mondta. Több civil szervezet aggodalommal fogadta Belousovová új tisztségének hírét. ,,Természetesen aggódunk, hiszen az SNS képviselői többször tettek emberi jogokat sértő kijelentéseket' -- reagált a hírre Branislav Tichy, az Amnesty International Slovensko vezetője.
Irina Biháriovának, az Emberek a Rasszizmus Ellen szervezet képviselőjének is kétségei vannak afelől, hogy az SNS alelnöke érzékenyen és felelősségteljesen el tudná látni posztját. Ezt a kétséget támasztja alá Jan Slotának, az SNS elnökének az érintett parlamenti bizottsághoz való hozzáállása is, mely bizottságnak az elmúlt négy évben a tagja volt. De abban elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rendszeres hiányzott, és emiatt megvonták egyhavi bérét is... Nos, hogy a jövőben miféle változáson megy majd át a szlovák--magyar viszony, az továbbra is kétséges. Dzurinda, a szlovák diplomácia új vezetője javítani akar a szlovák--magyar kapcsolaton, kijelentette: mindig Szlovákia nemzeti és államérdekeit fogja szem előtt tartani hivatala gyakorlásakor. A külügyminiszter így reagált arra a kérdésre, hogy hogyan szeretné javítani a szlovák--magyar viszonyt: ,,A lépéseket átgondoltam. A szándékokról nem találgatunk, az eredményekről tájékoztatunk. Mindig idejében tájékoztatom önöket a lépésről, amelyet megtettem.' Mondta mindezt a miniszter az új kormány első ülése után.
Véleménye szerint a közös akaratnak kulcsfontosságú szerepe van a két ország vitás kérdései rendezésében. ,,Az én szándékom és akaratom fenntartani a jószomszédi kapcsolatokat' - tette hozzá, s kijelentette: mivel jó szándékai vannak, ezen az alapon helyes döntéseket lehet hozni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..