home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Isten kis ékszerei
Tóth Lívia
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Isten kis ékszerei

Hatalmas volt a nyüzsgés a hétvégén az udvarnoki kultúrotthonban, ahol a II. Szűcs Imre gyermekversmondó verseny döntője zajlott.

Többen meg is jegyezték, milyen jó érzés ennyi kisdiákot látni abban a faluban, ahol már magyar oktatás sincs. A vetélkedőre ugyanis 19 vajdasági helységből mintegy hetven fellépő érkezett, akik az idén msgr. Bogdán József atya gyerekeknek írt verseivel mutatkoztak be.

A rendezvény körül, amely Bánátban valóban hiánypótlónak számít, több szervező is sürgölődött: Pál Károly, a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület elnöke mint ötletgazda, a Szűcs Imre Udvarnoki Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Társulás, a Magyar Szó, a Jó Pajtás, a Forum Könyvkiadó, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesülete és Begaszentgyörgy község, de a támogatók között volt a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat, a szabadkai Masterplast és több magánszemély is.

Miközben a versmondók egymást követték a színpadon, Molnár Jaszmina, a helybeli művelődési egyesület elnöke elmondta, nagy szükségük volt a segítségre, mert anyagiak híján az utóbbi időben kissé lanyhult a civil szervezet tevékenysége. A tíz tagot számláló tánccsoportjuk például új koreográfiát szeretne betanulni. Nagy gondot okoz, hogy az iskolában sincs már magyar diák, az egyetlen, aki tavaly még az összevont tagozatok tanulója volt, felsős lett, szeptembertől Tordára ingázik. Jaszmina attól tart, hogy pár év múlva, amikor esetleg lennének elsősök, nehéz lesz újra kiharcolni a magyar oktatás beindítását.
Amíg a zsűri, Molnár Krekity Olga, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület alapító elnöke, Radnóti-díjas versfelkészítő tanár, Farkas Hajnalka, Ratkó József-díjas versmondó és Molnár Róbert színművész az elhangzottakat értékelte, a jelenlévők két kiadvánnyal ismerkedhettek meg: Bogdán József Bíborbogár című, válogatott gyermekverseket tartalmazó kötetével és a Hihetetlen mesék című mesekönyvvel.

Bogdán József elmondta, a tíz udvarnoki hittanost magyar nyelvre is oktatja, hiszen ez az egyetlen lehetőségük, hogy az anyanyelvükön tanuljanak.
— Nagyon jó érzés volt látni ezeket a kis angyalokat, Isten ékszereit, akik a verseimmel készültek. Sokkal jobban és felemelőbben hangzott, mintha én beszélnék a könyvről — hangsúlyozta mosolyogva.

Bordás Győző a Forum Könyvkiadó képviseletében arról számolt be, hogy a Jó Pajtás nemrégiben lezárult pályázatára hatvan szerzőtől több mint száz mese érkezett. A jobbnál jobb történeteket olvasva született meg az ötlet, hogy az anyag egy részét könyv alakban is megjelentessék. A nyomdából frissiben kikerült Hihetetlen mesék című válogatás 20 alkotó 30 írását tartalmazza, amelyet kisebbeknek, nagyobbaknak, lányoknak, fiúknak egyaránt jó szívvel ajánl.
Az alkalmi műsorban a helybeli Gúth Emília népdalokat énekelt, bemutatkoztak az udvarnoki és a lukácsfalvi kancsikás gyerekek, majd következett a várva várt eredményhirdetés. Az első korcsoportban (elsősök és másodikosok) első lett az oroszlámosi Szilágyi Norbert, második a törökkanizsai Csolakov Mika, harmadik a zentagunarasi Major Ferenc, különdíjat kapott Tokodi Denisz (Törökkanizsa) és Masa Dávid (Szabadka). A harmadikosok és negyedikesek közül a muzslyai Asztalos Anasztázia bizonyult a legjobbnak, utána következett a tordai Oláh Bálint és a bácsfeketehegyi Molnár Anna, valamint a különdíjas óbecsei Szemendri Tamás. A harmadik korcsoportban első díjat érdemelt ki a tamásfalvi Raffa Viktor, másodikat a szabadkai Darazsac Dániel, harmadikat az udvarnoki Gúth Emília, különdíjas lett az óbecsei Kiskomáromi Zsombor.  A hetedikesek és nyolcadikosok között a szabadkai Tóth Johanna diadalmaskodott, helyezésben mögé szorult az adai Bernát Denisz, az óbecsei Dániel Valentina és a különdíjas, szintén óbecsei Kiss Karina. Ennek a korcsoportnak a legjobbjai — a Magyar Versmondók Egyesületének felajánlására — de-cember elsején Budapesten részt vehetnek a Regösök húrján vetélkedő gáláján.
A szervezők egyben azt is bejelentették, hogy a III. Szűcs Imre gyermek versmondó verseny döntőjét 2013. november 9-én tartják, szintén Udvarnokon. A részvevők abból a vajdasági magyar költők gyermekverseit tartalmazó antológiából válogathatnak majd, amelyet várhatóan jövőre jelentet meg a Forum Könyvkiadó.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..