home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Isten éltesse Törőcsik Marit!
2005.11.22.
LX. évf. 47. szám
Isten éltesse Törőcsik Marit!

November 23-a jeles nap a magyar színház történetében, ekkor ünnepli 70. születésnapját Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. A hétköznapi ember számára úgy tűnhet, hogy egy-egy ismert művész életét jól ismeri. Alig létezhet ember, aki ne látta volna Törőcsik Mari alakításait, emlékezetes filmj...

November 23-a jeles nap a magyar színház történetében, ekkor ünnepli 70. születésnapját Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. A hétköznapi ember számára úgy tűnhet, hogy egy-egy ismert művész életét jól ismeri. Alig létezhet ember, aki ne látta volna Törőcsik Mari alakításait, emlékezetes filmjeit, tv-játékait stb. A Magyar Televízió a Nemzet Színésze születésnapján úgy gondolta, bemutatja a nézőknek a színészt, az embert, a családanyát, a feleséget úgy, ahogyan azt eddig talán senki még. Törőcsik Marival Alföldi Róbert beszélget, aki egy kicsit másképp kérdez, mint ahogyan eddig mások. (Törőcsik-portré, m1, november 22., 21:05)
Novemberben a Magyar Televízió a Nemzet Színészét, a különleges tehetségű és személyiségű Törőcsik Marit négy filmjével köszönti. A kiváló színésznő csodálatosan gazdag életutat tudhat maga mögött, filmen és színházban szinte mindent eljátszott, amire csak vágyhatott. 20 éves, amikor bemutatták a Körhintát, Fábry Zoltán filmjét Párizsban. A premieren Jean Cocteau kezet csókolt neki, Truffaut írt róla. Másodéves főiskolásként sztár lett egy csapásra. Diploma után a Nemzeti Színházba szerződik akkor, amikor mindenki kötelezően vidéken kezd, és már az első három évben tíz filmben játszik. A Nemzetiben töltött 12 év után Győr, aztán a MAFILM társulata 10 évig, majd Szolnok, és nyeri a díjakat itthon és külföldön. A legjobb női alakítás díja Chicagóban, Karlovy Varyban, Cannes-ban, Taorminában, Salermóban, három alkalommal is életműdíj, itthon pedig két Kossuth-díj, Kiváló Művész-díj és a Nemzet Színésze.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..