home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Indián nyár
Talpai Lóránt
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
Indián nyár

Az év egyik legszebb időszaka az indián nyár, vagy ahogyan térségünkben ismerik: a vénasszonyok nyara. Ilyenkor az évszak egy másik arcát mutatja, a hőséget a szikrázó, napsütötte napok váltják fel. Ez a kellemes, meleg, kora őszi időszak kiváló arra, hogy az emberek még egyszer, utoljára feltöltődhessenek a szabadban. A természet utolsó fellángolásának egy valóságos színkavalkád az eredménye.

Az indián nyár idején a naplemente színei kerülnek előtérbe. A természet sárga, narancs, arany és vörös színekben pompázik. Ezeket kiválóan kiegészíti a kéklő égbolt és a nyár elhalványuló fényeinek ragyogása. Mivel az idei esztendő igencsak esősre sikeredett, feltételezem, hogy most mindenki örülne egy napsütötte nyárutónak.

A vénasszonyok nyarának egyébként nincs konkrét néprajzi vonatkozása, ez alapján népi gyökerei sincsenek. A kifejezés eredetét mindmáig homály fedi.

Visszatérve az időszak angolszász elnevezéséhez, mindig is érdekelt, vajon miért kapta világszerte az indián jelzőt. A legáltalánosabb nézet szerint ez az időszak nem indián, hanem indiai nyár, mivel egybeesik a hatalmas ázsiai ország nyári időszakával. Mások szerint az indiánok és a telepesek közötti csatáknak állít emléket.

Világszerte egyébként számtalan elnevezéssel és jelzővel találkozhatunk. Németországban például Altweibersommer, Nagy-Britanniában Saint Martin's Summer, Olaszországban Estate di San Martino, Spanyolországban pedig Veranillo de San Miguel. Keleten az oroszok és a lengyelek ezt a kora őszi időszakot asszonyok nyarának nevezik, míg a bolgárok a cigányok nyarának.

Akárhonnan ered is a nyárutó elnevezése, ez a kellemes időszak légköri eseményekkel tudományosan magyarázható jelenség. A meteorológusok szerint szinte minden esztendőben ez idő tájt egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik meg fölöttünk, mely gátolja a légköri mozgásokat, ezzel előidézve a napos, illetve a száraz időt. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban volt egykor a legtöbb lakodalom, mulatozás és természetesen szüreti vigadalom.

A varázslatos késő nyári hangulat egyébként több művészt is megihletett. Valószínűleg sokan emlékeznek Joe Dassin Indian Summer című zeneszerzeményére, melynek néhány sora valahogy így szólt: „Ősz volt, de azért még sütött a nap. A fákon piros és sárga levelek remegtek. Az amerikaiak ezt úgy hívják: indián nyár.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..