home 2024. május 27., Hella napja
Online előfizetés
Illés-nap Temerinben
K. N.
2007.07.25.
LXII. évf. 30. szám
Illés-nap Temerinben

Boldog az a nép, amely ünnepelni tud -- idézte a Zsoltárok könyve sorait Illés napján msgr. Huzsvár László aranymisés áldozópap, a nagybecskereki székespüspök Temerinben a Lourdes-i Boldogasszony-templomban Szungyi László esperesplébánossal és a szabadkai egyházmegye megjelent papságával bem...

Boldog az a nép, amely ünnepelni tud -- idézte a Zsoltárok könyve sorait Illés napján msgr. Huzsvár László aranymisés áldozópap, a nagybecskereki székespüspök Temerinben a Lourdes-i Boldogasszony-templomban Szungyi László esperesplébánossal és a szabadkai egyházmegye megjelent papságával bemutatott ünnepi szentmisén. Az ötven éve papi szolgálatot teljesítő püspök örömét fejezte ki, hogy Temerin több mint százötven éves fogadalmi ünnepén nemcsak az egyház, hanem a közélet valamennyi képviselője is együtt ad hálát Istennek. Mint mondta, egybetartozásunkat erősíti a Krisztus iránti szeretet, amely nélkül nincs teljes élet.
Lőrinc pap aláírásával első írásos dokumentum 1332-ből őrzi nevét Temerinnek, mely a szabadságharc viharában esett a tűz martalékául. Az elpusztult, felperzselődött faluból elmenekülő lakosság csak két évvel később tért vissza. Az újrakezdés évében azonban az egyébként is kevés termést sáskák és rágcsálók emésztették fel. A rákövetkező évben az állatállományt tizedelte dögvész, majd 1852-ben ismét a termést tette tönkre az aszály. Az ínséges évek után 1853-ban, Szent Illés napján széllel, jégesővel kísért vihar pusztított a faluban és a határban. Ekkor nyilvánították július 20-át fogadott ünneppé, amelyet munkatilalommal, istentisztelettel, az Istenhez való fohászkodással ülnek meg a mai napig, hogy a Mindenható vegye le népéről sújtó kezét, és áldja meg munkáját. Az idén a temerini Illés-nap tehát a falu és első ismert papjának a 675. évfordulója jegyében zajlott. A különböző rendezvényekkel kísért fogadalmi ünnep a 20-án megtartott hálaadó szentmisében csúcsosodott ki: a hívek díszes zászlós menetben kísérték az újkenyeret és bort vivő fiatal párt. A felvonulók között voltak a helyi civil szervezetek, a testvértelepülések polgármesterei és civil szervezeteik képviselői, Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, valamint a délvidéki magyar pártok elnökei.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..