home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Igazi csodák születtek
Tóth Lívia
2022.12.08.
LXXVII. évf. 49. szám
Igazi csodák születtek

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság eseményeként kézművesek kiállítása nyílt meg Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet előcsarnokában. A rendezvényen az idei kézműves tanfolyamok eredménye tekinthető meg.

–Ezúttal csak a hosszabb képzéseken készült alkotásokból válogattunk, habár igazi csodás születtek a műhelymunkákon és a kézműves táborban is – hangsúlyozta Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. – Kupuszinai minták újragondolva címmel kiállítottuk a viseletkészítő csoportunk kollekcióját, mely az idei Kárpát-medencei textiles konferencián első díjat nyert. A 60 órás kosárfonás három résztvevőjének, Erdélyi Olíviának, Csernák Bővíz Anikónak és Nagy Abonyi Szabolcsnak a munkái láthatóak. Balog Máté, Csernák Bővíz Anikó, Kiss Katalin, Kormányos Erzsébet, ifj. Ózsvár Péter, Pósa Elvira és Sólya Bálint kerámiáit is megtekinthetik, akik márciustól novemberig tanulták a fazekasmesterséget, és nemrégiben tettek mindannyian sikeres záróvizsgát. Zenta Község Önkormányzatával és a Rozetta Kézműves Társasággal együttműködve üzemeltetünk egy fazekas műhelyt, ahol jövőre is indulhat egész éves képzés – mutatta be a résztvevőket Kovács Nádi Karolina, aki azt is elmondta, több vajdasági alkotó fejezett be magyarországi OKJ-s, államilag elismert tanfolyamokat.  – Gondoltuk, büszkélkedjünk velük, mutassuk meg az ő munkáikat is. Torjai Zita Katalin hímes tojásokkal és népi ékszerekkel, Vas Krisztina mézeskaláccsal és hímes tojásokkal, Csépe Mária bőrdíszműves tárgyakkal, Resócki Vázsonyi Csilla hímzésekkel van jelen.  
A tanúsítványokat Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója adta át a hallgatóknak, majd megnyitotta a kiállítást. Közreműködött Szabó Szonja csókai népdalénekes.

A szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető összeállítás december 20-áig tekinthető meg a VMMI munkaidejében.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..