home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Idegenforgalmi beruházások Palicson
Kartali Róbert
2019.03.21.
LXXIV. évf. 11. szám
Idegenforgalmi beruházások Palicson

Majálisig elkészül a Palicsi-tó partján húzódó sétány kikövezése, valamint ezekkel a munkálatokkal egyidejűleg rendbe teszik a sétány melletti padokat és a szemeteseket is.

Ezenkívül jól halad az ország legnagyobb idegenforgalmi fejlesztése, a palicsi aquapark és wellnessközpont kiépítése.

Palics az idén egy hatalmas építkezési területté alakul át — ígérték tavaly év végén a város vezetői. Most, az építkezési idény kezdetén már szemmel látható, hogy munkálatok egész sora van folyamatban a település idegenforgalmi övezetében, de az elmúlt időszakban is mintegy 200 millió dinár értékben valósultak meg különféle beruházások a településen. Jelenleg szépítik a sétányt, valamint épül az aquapark és a wellnessközpont is, hamarosan pedig a német KfW Bank finanszírozásával megkezdik kiépíteni a szennyvízelvezető csatornahálózatot, melyre a tervek szerint a település összes háztartását rákapcsolják. A hálózat megléte meggátolja majd a tó további szennyeződését, és a víz tisztulásához is jelentősen hozzájárul.

A tó melletti Nagypark sétány bizonyos részeinek díszkövezése már korábban megtörtént, most pedig még a majálisi ünnepség előtt kikövezik az eddig kimaradt, rossz állapotban levő aszfaltjárdákat is. Összesen mintegy 1450 méter hosszúságú szakaszról van szó, a munkálatok összértéke pedig 55 millió dinárt tesz ki, melyet a Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből finanszíroznak. Díszes klinkertéglákkal burkolják a sétány eddig kimaradt főútvonalát, azaz a Vermes Lajos part Bagolyvár előtt húzódó szakaszát, valamint a park többi sétaútvonalát is rendezik majd: a Vigadó épületének jobb és bal oldalán húzódó szakaszt, továbbá a nyári színpad felé vezető utacskát és a Prezident szálló előtti részt.

Az aquapark és a wellnessközpont alapkövét még decemberben helyezték el. A munkálatok jól haladnak, a kivitelezők tartják az ütemtervet. Ennek a beruházásnak az összértéke több mint 1 milliárd dinár, a tervek szerint az építkezés két évig tart, utána pedig az 5,5 hektáros területen öt kültéri és öt beltéri medence várja a látogatókat. Ezt az építkezést az ország legnagyobb idegenforgalmi fejlesztésének minősítették, a befektetés a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati költségvetésből valósul meg.

Palicson eddig évről évre csökkent a turisták száma, ezért az utóbbi időben inkább csak kirándulóhelyként lehetett rá tekinteni, nem pedig jelentős idegenforgalmi központként. Szerbia összes gyógyfürdője közül Palicson tartózkodnak a legkevesebb ideig, átlagosan mindössze 1,7 napig, az ország más gyógyfürdőiben viszont 4,3 napig. Az illetékesek ezen szeretnének változtatni az említett beruházásokkal. Szerbiából évente mintegy 300 000-en látogatnak el valamelyik szomszédos ország wellness-, spa- és gyógyfürdőibe. A palicsi komplexum megépítésével a fürdőzni vágyók a külföldi úti célok helyett remélhetőleg inkább Palicsot választják majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..