home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hódít az AKA fitness
Szakáll Laura
2022.09.12.
LXXVII. évf. 36. szám
Hódít az AKA fitness

Napjainkban már egyre több mozgásforma közül választhatunk, így aki sportolni szeretne, biztosan megtalálja a számára leginkább megfelelő edzést. Míg sokan legszívesebben egyedül futnak, kerékpároznak vagy végeznek erősítő gyakorlatokat, mások a közösségben történő mozgás hívei.

Az AKA fitness minden izomcsoportot megmozgat, jót tesz a testnek és a léleknek, hiszen a jó zene mellett közösségben tornázni élmény. Az ilyen órákon barátságok szövődnek, valódi kis csapattá kovácsolódnak azok, akik rendszeresen eljárnak a foglalkozásokra.

A negyvenhat éves Szalma Andrea mindig is sportolt, több mozgásformát kipróbált, az AKA fitness volt az, ami igazán elnyerte a tetszését. Eljárt az edzésekre, majd úgy döntött, megszerzi a megfelelő képesítést, és AKA fitness edző lesz. Ma már a palicsi Mirolsav Antić Általános Iskolában tart órákat heti három alkalommal. Mint mondja, eleinte nők jártak hozzá, de már több csoporttag a férjét vagy a fiát is magával vitte, így már vegyes a csapat.

— Négy éve foglalkozom AKA fitnessel, mellyel egy kissé elkéstem, mert nem ebben a korban szokták elkezdeni, de kerestem a helyem, fiatalkoromban futottam, próbálkoztam sokféle sporttal. Utána a spinninggel is barátkoztam, a zumbával is kísérleteztem, de a tánchoz nincs érzékem. Az edzőteremben meg unalmas egyedül emelgetni a súlyokat. Egyik sem volt olyan, hogy szívből azt mondtam volna, megtaláltam a nekem valót. Abba is hagytam, majd jött a szülés, utána ismét futottam, a maratonnal is próbálkoztam. Egyszer teljesen véletlenül egy palicsi, fiatal lánytól hallottam, hogy AKA fitnessel foglalkozik. Megemlíteném a nevét, Torma Lili, mert neki köszönhetem ezt. Elmentem az edzésére. Nehéz volt, rengeteget ugráltunk, elfáradtam, de utána nagyon jól éreztem magam, kijött belőlem a felesleges energia, levezettem a stresszt. Mivel rendszeresen jártam, egy hónap múlva már jó kondícióban voltam. Jött egy lehetőség, ennek a mozgásformának a kitalálója, akinek a termében edzettünk, említette, tanfolyamot indít, akit érdekel, oklevelet szerezhet. Sokat gondolkoztam, hogy ennyi évesen belevágjak-e, de annyira megtetszett, hogy elmentem a tanfolyamra. Ennek már négy éve.

* Ma már rendszeresen tartasz edzéseket, órákat.

— Ahogy megszereztem a diplomát, mindjárt meg is kezdtem az órák tartását a palicsi általános iskolában, ott dolgozom. Eleinte a kolléganőket, barátnőket hívtam, hogy jöjjenek, próbálják meg. Kezdetben nem is nagyon tudták az emberek, hogy ez mi is pontosan, mint ahogyan én sem ismertem korábban. Próbáltam egy középutat keresni, nem a Lili-féle nagyon energikus edzéseket tartani, hanem olyat, ami az én korosztályomnak is megfelel. Így verődött össze a társaság, de mindig jönnek újak is.

* Vegyes a csoportod?

— Eredetileg női csoportként indult, évekig az volt, de az utóbbi időben két-három férfi is rendszeresen eljár. Vannak, akik a feleségükkel jönnek, megpróbálják, mert ha az asszonynak jót tesz, akkor nekik sem árthat. Már van két házaspárom, akik együtt járnak, illetve egy ötven év körüli anya a fiával. Van egy hatvanéves hölgy is a csapatban, rá nagyon büszke vagyok, mert a kezdetektől fogva rendszeresen jön az óráimra, esőben, zivatarban, mert neki ez nagyon jólesik. Szórakozni nem jár, a tornán töltődik fel. Nem beszélve arról, milyen alakja van, mert ennyi év után már szépen meglátszik az eredmény. Nem annyira női torna ez, mint a pilates, ebben vannak izomerősítő, kondicionáló gyakorlatok, mindent megmozgatunk, súlyzózunk is egy kicsit, talajgyakorlatokat is végzünk, majd tíz perc nyújtással zárunk.

* Hogyan építed fel a foglalkozásokat?

— Nekem ez valójában azért tetszett meg, mert mindent megmozgat. Nem olyan, mint az edzőteremben, hogy ma például csak lábbal foglalkozunk, vagy csak karokkal. Zenére tornázunk. Tíz perc bemelegítéssel indul, megmozgatjuk a kezeket, a lábakat, utána következik a keményebb mozgás, ugrabugrálunk, kondicionálunk, jönnek az AKA-mozdulatok, kar-láb emelgetés meg minden, ami arra jó, hogy az ember izmai megerősödjenek. Kezdetben az a legnagyobb kihívás, hogy az ember végigcsinálja az egy órát anélkül, hogy elfogyna a levegője vagy rosszul lenne. Aki kibírja egy hónapig, annak az az egy óra már nem tűnik annyira hosszúnak. 1-2 kilogrammos súlyokkal edzünk, annál nehezebbet nem szoktunk használni. Nők esetében nem a testépítés a lényeg, hanem a formálódás. Amikor már fáradtak vagyunk, lemegyünk a földre, nyújtózunk, és folytatjuk a talajgyakorlatokat, a combok, a hasizom edzését, majd a feneket is megmozgatjuk, az utolsó tíz percben pedig elindítok egy lassú zenét, és kinyújtjuk az összes izmot, melyet használtunk, hogy ne legyen izomláz.

* Elegendő a heti három edzés, vagy otthon is gyakorolnak a csoportod tagjai?

— Ez attól függ, ki mit szeretne elérni. Aki fogyni kíván, az akár szobabiciklizhet, vagy egy kis futást is beiktathat. Ha az étkezésre is figyel, akkor fogyni is lehet. Nálam inkább az a jellemzőbb, hogy azért jönnek hozzám, mert otthon unalmas számukra a mozgás. A heti három edzés kondícióban tart. Mindenki dolgozik, nem olyan világot élünk, hogy az embernek semmi más dolga sincs, csak a tornázás. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, nagyon kitartóak. Látom rajtuk, hogy fel vannak dobva, akármilyen fáradtak voltak, eljönnek, és ez energiát, lendületet ad. Edzés után beszélgetünk egy kicsit. Itt szellemileg is fel lehet töltődni.

* Bármikor csatlakozhatnak azok, akik kedvet kapnak az AKA fitnesshez?

— Persze. Hely van, semmi sem kell hozzá. Aki szeretne saját tornaszivacsot, az hozhat, vagy akár saját súlyt, de van itt is, én is tudok adni, és mivel hetente gumikkal tornázunk, azt is tudok adni annak, akinek nincs. Az óráimat bármikor ki lehet próbálni, az első foglalkozás ingyenes. Hétfőn, szerdán és pénteken, este 8 órától találkozhatunk a palicsi általános iskolában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..