home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hírek, események Csóka községből
(Tha)
2013.05.21.
LXVIII. évf. 21. szám
Hírek, események Csóka községből

A Szentháromság katolikus templom évfordulója — Egy fiatal alkotó bemutatkozása — Gazdaságfejlesztési Iroda — Díjátadó és emléknap Padén

A Szentháromság katolikus templom évfordulója

Csókán az idén ünneplik a Szentháromság katolikus templom fennállásának kétszázadik évfordulóját. A június 12-ére tervezett bicentenáriumra befejezik a templom előtti területrendezést: kőlapokkal borított parkolóhelyet alakítanak ki, felújítják a templom főbejáratához vezető járdát, rendbe hozzák a zöldövezetet. A munkálatok értéke meghaladja az 1,1 millió dinárt, mely összeget több forrásból, adományokból és az önkormányzat segítségével teremtettek elő.

Egy fiatal alkotó bemutatkozása

A csókai Művelődési Ház előcsarnokában megnyílt Horvát Ervin fiatal helybeli alkotónak, a Paletta képzőművészeti csoport tagjának az első önálló kiállítása.
A képeket Živojin Jurišin méltatta, a kísérőprogramban hegedűn játszott Cára Kyra, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportja pedig lírai összeállítást mutatott be Őri István Néha túl sok az élet című verse alapján.
A tárlat május 31-éig tekinthető meg.

Gazdaságfejlesztési Iroda

A Bánát Regionális Társadalmi-gazdasági Fejlesztési Központ munkatársai pályázatírási tréninget tartottak a csókai önkormányzat és a községi intézmények dolgozói számára.
— A projektum célja a csókai Gazdaságfejlesztési Iroda megalapítása és az önkormányzat munkájának hatékonyabbá tétele — hangsúlyozta Dragan Radaković a nagybecskereki központ nevében. — A Gazdaságfejlesztési Irodák minden községben kulcsszerepet játszanak a stratégiai fejlesztési tervek kidolgozásában, aminek a határideje 2020. Egyébként Csóka község már rendelkezik hosszú távú fejlesztési stratégiával.
Oláj Tibor, a polgármester tanácsadója elmondta: az említett projektum költségeire a tartományi regionális együttműködési és önkormányzati titkárság pályázatán 809 ezer dinárt nyertek, az önkormányzat pedig 270 ezer dinárt utalt át. Az irodát a mezőgazdasági osztályon alakították ki, a feladatokat pedig három olyan személy látja el, akik már eddig is a községi közigazgatás foglalkoztatottjai voltak.
Június 3-áig lehet jelentkezni!
Június 18-a és 21-e között 12. alkalommal rendezi meg a csókai Művelődési és Oktatási Központ a Ch-Art elnevezésű eseményt, hogy újabb bemutatkozási lehetőséget teremtsen a műkedvelő csoportoknak és egyéneknek, hogy elbeszélgessenek a látottakról és a munka közben felmerülő nehézségekről. A rendezvény nem versenyjellegű.  
A művelődési napokra színjátszó csoportok, népzenészek, néptáncosok, képzőművészek jelentkezhetnek felnőtteknek és gyermekeknek szánt produkciókkal.
Az érdeklődők kérdéseikre a következő elérhetőségeken kaphatnak választ: Szabó László szervező — +381606163774, 0230/72-442, e-mail: tabi57@gmail.com

Díjátadó és emléknap Padén

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvényeként tartják meg a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében 2013. május 25-én Padén a XV. Közegellenállás riportpályázat díjátadó ünnepségét és a Keszég Károly Emléknapot.
A program 16 órakor gyászmisével kezdődik a katolikus temető kápolnájában, majd a jelenlévők megkoszorúzzák Keszég Károly újságíró sírját.
Az egyesület székházában 18 órától az érdeklődők művelődési összeállítást láthatnak, mely keretében Masa Tamás padéi plébános felszenteli az egyesület zászlaját, bemutatják Tóth Lívia, Léphaft Pál és Németh Ferenc könyvét, átadják a riportpályázat díjait, fellép a Zene-gér együttes, a csanádpalotai vendégek, valamint a helyi és környékbeli művelődési egyesületek tagjai.
Az eseményt Léphaft Pál karikatúra-kiállítása gazdagítja.

Összeállította: (Tha)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..