home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám

Ki képviseli a nyugdíjasokat? — Az idei téli tüzelő a kamránkban van — Két sportverseny öt aranya — Röviden

Ki képviseli a nyugdíjasokat?

Nemrég arról írtunk, hogy Szerbia Nyugdíjasszövetsége megbeszélte a jogászokkal, mivel számolhatunk a különféle hazai, illetve nemzetközi pénzügyi szervezetek, kormányok és testületek véleménye szerint, a sokféleképpen kilátásba helyezett reformokat és takarékossági elképzeléseket ugyanis több módon értékelik. Odáig jutottunk, hogy a kormányfő bejelentése után a pénzügyminisztérium pontos táblázatot állított össze a hírközlés eszközei számára, kimutatva, hogy mekkora ellátmány után mekkora lesz a levonás. Szerbia Nyugdíjasszövetsége viszont újra alátámasztotta, hogy a szakemberekkel folytatott megbeszélései után kitart a véleménye mellett, miszerint a nyugdíjasok megdolgoztak járandóságukért, a társadalommal szemben teljesítették kötelezettségüket, befizették járulékaikat. Az alapokban fekvő pénz az övék volt, melyet az állam költségvetési tétellé degradált, ezen az alapon pedig nem csorbítható idős embereink szerzett joga. Ehhez az állásponthoz csatlakozott Vajdaság Nyugdíjasszövetsége is legutóbbi igazgatósági ülésén. Az összefogás olyan erősnek látszik, hogy kimondták: ha a kormány nem hajlandó változtatni bejelentett határozatán, jogorvoslásért az alkotmánybírósághoz fordulnak, s ha netán negatív döntés születne, a strasbourgi jogi bíróság elé terjesztik az ügyet.

Ebben a dologban furcsa helyzet alakult ki. A két szövetség nem ért egyet az ellátmány csökkentésével, a PUPS pedig — a nyugdíjasok pártja — a kormányt támogatja annak koalíciós tagjaként. Mármost feltehető a kérdés: a szövetségek — mögöttük milliós egyesületi tagságukkal — vagy a PUPS — eddig ki nem mutatott taglétszámával — képviseli érdekeinket? Nem árt tudni, hogy a párt színeiben a parlamentben ülő képviselők 100 000 dinárnál alig kevesebb fizetést kapnak, az egyesületek több mint 1,7 millió tagjának 60 százaléka viszont az átlagos 25 000 dinár körüli vagy annál kisebb járandóságból kénytelen megélni valahogyan. Ezt még abban az esetben is érdemes tudomásul vennie a tagságnak, ha szövetségei valami okból nem érik el céljukat.

Az idei téli tüzelő a kamránkban van

Kérdéses volt, hogy a nyár végi hatalmas záporok, viharok és áradások miatt leállt szénbánya képes lesz-e eleget tenni egyesületünk tagjaival szemben vállalt kötelezettségének, és le fogja-e szállítani az előre kifizetett lignitet, szárított, barna- és kőszenet. Gondunkat csak fokozták a hetek óta keringő hírek a villanyerőművek által szorgalmazott széneladási tilalomról — nehogy a télen az áramellátás ütközzön akadályokba.

Nos, az utóbbi a minap megvalósult: bányáink az iménti eshetőség miatt magánszemélyeknek és vállalatoknak nem adhatnak el szenet.

De a nyugdíjasok nem hiába tartják a szabadkai egyesületet az ország egyik legjobbjának! Igazgató bizottsága és beszerzési osztálya résen volt, idejében vett fel hitelt, a megrendelt tüzelőt maradéktalanul kifizette, ennek megfelelően a fa és a szén immár a tagok kamrájában várja a telet.

Az egyesület vezetősége bízik benne, hogy a következő télre való tüzelő beszerzésekor már nem lesznek érvényben a mostani korlátozások.

Két sportverseny öt aranya

A minap Csókán mérte össze erejét Törökkanizsa, Csóka, Ada, Magyarkanizsa, Zenta és Szabadka nyugdíjas-egyesületének csapata. A mieink hat versenyszámból három első (sakk, darts és preferánsz) és egy második helyet (fémlemez célba dobása) szereztek.

Néhány nap múlva csapatunk Eszékre látogatott az ottani bajtársak hívására a városnapi ünnepségekre. Ott három számban kellett megmérkőzni, abból az egyik tipikusan szlavóniai sportnak számít. Csapatunk dartsban megnyerte az aranyserleget, tekében pedig a harmadik helyet.

El kell mondani, hogy mindkét helyszínen nagy szeretettel fogadták városunk csapatát. Nem maradt el a barátkozás sem — jóféle ételek és italok mellett.

E sorok írása közben együttesünk Pélmonostoron igyekszik öregbíteni városunk sportjának hírnevét. Ott a vendéglátók mellett Pécs és Szabadka lép fel — a kisváros ugyanis a versenyt nemzetközivé igyekszik emelni.

RÖVIDEN  

A TÉLIREVALÓT ELŐFIZETNI SZÁNDÉKOZÓK figyelmébe ajánljuk, hogy az egyesület októberben már nem fogad új rendeléseket, s ha minden jól megy, 15-éig át is vehetik majd, amit megrendeltek. Ha a részletek fizetésével nem lesz gond, az osztást a központban és a helyi közösségek szervezeteiben is elvégzik.

A SAJÁT NAPSUGARAS ŐSZÜKET megrendező helyi közösségi szervezeteink, mint eddig minden évben, pénzbeli segítséget kapnak az egyesülettől. Az összegről az igazgató bizottság dönt, minden bizonnyal 5000 dinárra lehet számítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..