home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Zavartalanul dolgoznak a képzőművészek — Krkobabić keményen kitart álláspontja mellett — Röviden

Zavartalanul dolgoznak a képzőművészek

Szabadka nyugdíjas-egyesületének a SLAP elnevezésű amatőr képzőművészeti alosztálya egy-két évvel ezelőtt még a vagyunk, nem vagyunk határvonalán egyensúlyozott, mert az amatőrök között nem volt olyan személy, aki vállalta volna a csoport vezetését, tanítását s az azzal járó felelősséget. 2011 végén Kerekes Sándor nyugállományba vonult festőművész személyében végre mentort kaptak a tagok.

Így rendszeressé váltak a heti találkozások, a társaskörben való fafaragás, festegetés — rossz idő esetén az otthonban, napsütésben valamelyikük udvarában, illetve egy-egy telephelyen dolgoznak. A múlt évben már néhány jelentős kiállításon is részt vettek — mégpedig nagyszerű eredménnyel.

Például tizenöt idős festőművész mutatta be 3-3 képét a Szabadegyetem galériájában rendezett tavaszi tárlaton, amelyre vendégkiállítókat is meghívtak. Az alkalomra a nyugdíjas-egyesület ízléses katalógust és meghívókat készíttetett, sokak szerint ennek köszönhető a kiállítás iránti szokatlanul nagy érdeklődés. Az egyesület tagjai eljutottak a MIRK-re is Bácskossuthfalvára, s 3-3 első és harmadik, hat második és egy különdíjat hoztak haza. Kaposváron, a májusban rendezett nemzetközi minifestmény-tárlaton az alosztály egy akadémiai végzettségű tagja első, egy amatőr tagja pedig különdíjban részesült. Augusztusban az Oszlánszki János által rendezett kelebiai festőtáborban a SLAP alkotói közül 16-an vettek részt. Magyarkanizsa gyógyfürdője az alosztály 8 tagját kérte föl arra, hogy küldjön képet egy országos kiállításra, s ezen négy képük került bemutatásra.

A SLAP festői jó kapcsolatot tartanak fenn a város művelődési egyesületeivel, és tőlük is gyakran kapnak meghívást, különösen a Városi Könyvtárral jó az együttműködésük, ahol az év végén Kerekes Sándor mutatta be legújabb műveit három amatőr társával együtt.

Krkobabić  keményen kitart álláspontja mellett

Mi tagadás, Szabadka nyugdíjasai eddig nemigen kedvelték Jovan Krkobabić urat, Szerbia Nyugdíjas-szövetségének az elnökét, a jelenlegi kormány alelnökét, szociális ügyekkel megbízott minisztert. Egyrészt úgy éreztük, hogy ígéreteivel igencsak elveti a sulykot, másrészt úgy véltük, meg kellene elégednie a 80 000 dináros nyugdíjával és az egyéb juttatásokkal, amelyek egy ilyen „magas” tisztséget betöltő személyiségnek járnak. Különösen a nyugdíjemeléssel kapcsolatos kijelentései irritálták az idős embereket, mert kevés valósult meg belőlük.

Most a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek a minapi szerbiai látogatása keltett izgalmat nyugdíjaskörökben, mivel azok a többi között az ellátmányok lefaragását követelték a „gazdaság megszilárdítása” érdekében.
Nos, emberünk kijelentette, hogy lefaragás semmiképpen sem lesz, legfeljebb az emelés körül akadhat gond. Másrészt bírálta azokat a vezető pozíciókat betöltő embereket, akik havonta a kereseti átlagnak a tíz-hússzorosát, a nyugdíjakénak pedig harminc-negyvenszeresét teszik zsebre.

— Ők és a miniszterek mondjanak le keresetük jelentős részéről, magamat is beleértve — mondta az elnök. — Ezenkívül javaslom, hogy azok az urak, akik különféle privilégiumokat élveznek, amelyekkel pénz is jár, mondjanak le róluk.

Lám, miből lesz a cserebogár!

Röviden

BETELT A LÉTSZÁM A ZOBNATICAI KIRÁNDULÁSRA. Amikor az egyesület meghirdette az utazást, nem számított túl nagy érdeklődésre, mégis gyorsan betelt a tervezett létszám, úgyhogy néhány lovassportbarátnak nem jutott hely. A birtok ugyanis csak egy kis autóbusznyi vendég fogadására készült fel.

AZ EGYESÜLET KÉZMŰVESEI, közöttük a SLAP amatőr festők és a LUSA szalmakép- és dísztárgykészítők nagyban készülnek a hagyományos Etnofest nemzetközi kulturális rendezvényre és kiállításra, amelyet Palicson tartanak meg június 18-ától 23-áig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..