home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Hárman háromféleképp — a nyugdíjról • A szalmaképkészítő csoport munkájáról • Röviden

Hárman háromféleképp — a nyugdíjról

Ivica Dačić miniszterelnök kijelentette, hogy szükséges a takarékoskodás, de jobb lenne, ha azok, akiknek van pénzük, olyan befektetéseken gondolkodnának, amelyekkel új munkahelyek teremthetők, és amelyek révén emelhető az életszínvonal. Elmondta azt is, hogy nem lesz se fizetés-, se nyugdíjbefagyasztás.

Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter viszont arról beszélt, hogy minden minisztériumnak a társadalommal együtt csökkentenie kell kiadásait. Úgy véli, jól meg kell nézniük, mire adtak ki eddig feleslegesen pénzt. Takarékoskodni kell a fizetéseken is, és sem az adminisztráció, sem a közszolgálatok nem lehetnek kivétel.

Miroslav Zdravković neves közgazdász szerint hiába próbálkozott a kormány az áfa, a fogyasztási adó és a vám (akcíza) növelésével, ezek nem hozták meg a várt eredményt. Szerinte csak a bruttó társadalmi termék növelése járhat eredménnyel, a restrikció viszont mindig és mindenütt sikertelen volt.

Nosza, nyugdíjas testvérek, tessék a nagyok kijelentése alapján okosnak lenni, és kitalálni, milyen sors vár ránk egy-két éven belül...

A szalmaképkészítő csoport munkájáról

A nyár nem alkalmas arra, hogy nagyszabású terveket készítsenek maguknak a nyugdíjasok LUSA szalmakép- és dísztárgykészítő csoportja, mert egymást követik az olyan kiállítások, amelyekre meghívják őket, vagy amelyeken az eddigi eredményeik alapján illik megjelenniük.

A csoport nem tud az eseményekről teljes kimutatást készíteni, mivel nagyon sok helyen járt: kis helységek kiállításain és nagy nemzetközi rendezvényeken, Belgrádtól Budapestig, Kaposvártól Gödöllőig, s talán nem volt egyetlen népművészeti bemutató vagy vásár sem, ahol ne jelentek volna meg alkotásaikkal. Még az olyanokon is részt vettek, amelyek vadonatújnak számítanak, például a Múzeumok éjszakáján Szabadkán és másutt.

A tagok legjobban arra büszkék, hogy alkotásaikkal a legnagyobb hazai és nemzetközi rendezvényeken is „besöpörték” a legnagyobb elismeréseket: az aranyplakettól az aranyéremig, az elismerő oklevéltől a nagymesteri titulusokig. Részt vettek művésztelepeken is, sok fiatalt bevezettek e különleges művészi munka titkaiba.

Röviden

ÉSZREVETTÉK-E, KEDVES NYUGDÍJASAINK, azt, hogy a májusi ellátmányokkal együtt megkapták azt a bizonyos kétszázalékos növelést, amelyet olyannyira biztosra ígért Jovan Krkobabić miniszter, hozzátéve, hogy az ősszel is esedékes ennyi, netán valamennyivel nagyobb is. A precízebb emberek talán kiszámították, mekkora ez a növelés, a tagok zöme azonban úgyszólván semmit sem tapasztalt. Ha volt is növelés, azt az előző hónapokban elköltötték az emberek, mivel időközben 12 százalékos inflációval kellett megküzdeniük. Így látják ezt Szabadkán...

TÍZ-EGYNÉHÁNY FÜRDŐT BIRTOKOLT egykor a szerbiai nyugdíjasok szövetsége. Ezeket Milošević idejében az állam át-, azaz elvette tőlük, s ami a legnagyobb baj, egyiket-másikat magánosították. Így nehéz dolga volt a szövetségnek, amikor úgy döntött, visszapereli egykori létesítményeit. Most felkiálthatunk: HURRÁ! A szövetség visszakapta kuršumlijai és Novi Pazar-i gyógyfürdőjét! Kettőt a több mint húszból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..