home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám

Még egy üdülő? — Szerződés Kanadával — Ingyenes komputeres szemvizsgálat — A nyugdíjasok egyesülete megpályázta az EU segélyét

Még egy üdülő?

A szabadkai nyugdíjasok közül kevesen tudják, hogy az egyesületnek két üdülőtelepe volt Rovinjban (Horvátország). Az egyiket 2000 elején, sok utánajárással, nagy nehezen sikerült eladni — ami érthető, ha a múlt századvég zűrös napjaira gondolunk, amikor a volt jugoszláv köztársaságok kölcsönösen államosították, elkobozták egymás vagyonát. Akadt azonban egy ügyvéd, akinek sikerült — némi cserével — visszaszerezni a város idős emberei részére az egyik rovinji üdülőházat. Ennek az árából vásárolta meg tagjainak az egyesület Sokobanján azt a házat és kertet, amelyekből szakembereink szorgalmának és lelkesedésének köszönhetően végül is üdülőtelep alakult ki s minden évben nagy népszerűségnek örvend az egyesület tagjai körében. Érdemes megjegyezni, hogy ez a szerbiai kisváros légfürdőjéről és kitűnő egészségügyi szolgálatáról nevezetes.
Most tárgyalnak annak a másik épületnek a visszaszerzéséről, amely egykor szintén a város nyugdíjas-egyesületének a tulajdona volt. Ez Szerbia és Horvátország javuló kapcsolatainak és annak eredménye, hogy Szabadka és néhány horvát város jó együttműködést alakított ki. Ha minden jól alakul, még az idén megkapjuk az épület árát, s a jövő év elején megkezdhetik egy új üdülő építését a tervek szerint a Fruška gorán, azaz a Tarcal hegyen.

Szerződés Kanadával

Szerbiának már van szerződése Kanadával arról, hogy kölcsönösen kifizetik egymásnak az országukban élő nyugdíjasok ellátmányát, ha mindkét országban igazolni tudják a munkában töltött idejüket — bárhol töltik is nyugdíjaséveiket. A két ország nyugdíjas-szervezetei küldöttségeinek legutóbbi ülésén egy újabb szerződést is megkötöttek, amelynek értelmében kisegítik egymást a munkában töltött évek igazolásával is: például ha egy Szerbiában élő ember eddig nem tudta igazolni kanadai munkaéveit — vagy fordítva.
Kanadában több mint 100 000 szerbiai illetőségű ember él és dolgozik, vagy ott tölti nyugdíjasnapjait, tehát ez a megegyezés sok ember eddigi ellátmányát egészítheti ki. A két ország szervezetei arról is tárgyalnak, hogy kölcsönösen igyekeznek megállapítani, él-e az országukban nehéz sorsú ember, akit ki kell segíteni szociális támogatással: pénzzel és öregkori ellátással egyaránt.

RÖVIDEN

ÜGYELETET TARTANAK a kertvárosi helyi közösség nyugdíjas-szervezetének az otthonában (Marija Vojnić Tošinica u. 14.). A feleket a megbízott csütörtökönként fogadja 9-től 11 óráig. A tagok itt kifizethetik tagdíjukat, megrendelhetik téli tüzelőjüket, akciók esetén befizethetik az élelmiszer árát, és a megvett termékeket is átvehetik — mindent olyasmit elintézhetnek, ami az egyesületre tartozik.
GOND MERÜLT FÖL mintegy 442 tonna lignit kiszállításával kapcsolatban az előfizető tagoknak. A jövő télre 1042 tonna lignitet vásároltak részletfizetésre, ebből a bánya 600 tonnát szállított ki, és az már a vásárlók kamrájában szárad. A fennakadás a bányában keletkezett termelési gondok miatt. Nemrég azonban az egyesület vezetőségét telefonon és levélben is értesítették arról, hogy már májusban megérkezik az elmaradt szállítmány.
A NYUGDÍJASOK EGYESÜLETE megpályázta az EU segélyét, amelyet olyan idős emberek részére adnak, akik anyagi vagy emberi-egészségügyi ellátásra szorulnak. A pályázathoz csatlakozott a Gerontológiai Központ és Szabadkai Rokkantak Egyesülete is. A kérelmet a minap postázták, a három szervezet reménykedve várja a választ.
INGYENES KOMPUTERES SZEMVIZSGÁLAT lesz az egyesület otthonában (Savo Šumanović u. 2.) május 29-én, 9-től 11 óráig. A vizsgálatot szokás szerint Mića optikus végzi, és háromhavi részletfizetésre elkészíti a kellő szemüvegeket is. Vásárláskor fel kell mutatni a személyazonossági igazolványt, a vizsgálathoz pedig elég a tagsági könyvecske is.
MEGKEZDTE MUNKÁJÁT az egyesület udvarában, a szépészeti szalon keretében a masszázs-, a manikűr- és a pedikűrszolgálat, s szőrtelenítést is végeznek. A teljes masszázs 500, a részleges 200, a pedikűr 300, a manikűr 200, a szőrtelenítés pedig 100 dinárba kerül. Az érdekeltek jól teszik, ha telefonon egyeztetnek időpontot Varga Radović Ibolyánál, a 063/7887-006-os számon. A részleg munkanapokon 8-tól 11 óráig fogadja a feleket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..