home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Heti interjúnk:
KREKITY Olga
2007.05.23.
LXII. évf. 21. szám
Heti interjúnk:

- Fényképezte: Szabó AttilaBeszélgetés Ágoston Pribilla Valériával, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatójával, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetettjévelTöbb dolog is van, amiért szeretek vele találkozni és elcsevegni: kiváló versmondó, hűséges olvasó és irodalompártoló, tán...

- Fényképezte: Szabó Attila

Beszélgetés Ágoston Pribilla Valériával, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatójával, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetettjével
Több dolog is van, amiért szeretek vele találkozni és elcsevegni: kiváló versmondó, hűséges olvasó és irodalompártoló, tántoríthatatlan színházrajongó... Kristálypohár-csengésű hangja (még ha olykor mélabús vagy szomorú is) mindig kellemes... Beszéde nyugodt, választékos és szép... Irodájában mindig virágok, könyvek, festmények színesítik környezetét. Most is, bár nem hivalkodóan, de az egyik vázában fehér rózsa, a másikban margaréta, a harmadikban valami lila színű üdeség vonja magára a tekintetet... Noha mindig mozgásban van, s a közelében drámai gyorsasággal peregnek az események, örökös nyüzsgés veszi körül, általában mégis valahogy észrevétlen marad. Azt hiszem, erre szokták azt mondani: ,,jó háttérjátékos'.
A gimnáziumi évek alatt sorra nyerte a különféle szavalóversenyeket. A Népkör amatőr színjátszó társulatának a tagjaként is díjjal tér haza a köztársasági szemléről. A budapesti színművészeti egyetem utolsó felvételi rostáján kiesik ugyan (,,mert túl rutinos'), de később ott láthatjuk az Újvidéki Színház színpadán jeles színművészeink társaságában játszani. A végcél mégis a Magyar Tanszék... Diplomás magyartanárként pályáját a műszaki középiskolában kezdi, majd tizenöt év után átkerül a közgazdasági középiskolába. Újabb öt év, aztán kinevezik a Gyermekszínház igazgatójává, ahol művészeti vezetőként nagy hangsúlyt helyez a vajdasági és a kortárs magyar gyermekirodalom színpadi bemutatására. Megbízatásának második fordulója végén kerül a Városi Könyvtár élére, 2005. július 1-jén.
* Szereted a kihívásokat? Az újabb és újabb megmérettetéseket - és megpróbáltatásokat? Sokan azt hittük, a Gyermekszínház már az igazi otthonod, eggyé nőttél vele...
- A színháznak nem fordítottam hátat. Változatlanul szeretem, s hacsak tehetem, a közelében vagyok vagy mint néző vagy pedig mint pártfogó, ,,bennfentes' személy. De a színház egy olyan intézmény, amely nagyon igénybe veszi az ember testi-lelki energiáját, s az utóbbi időben néha már magam is úgy éreztem, kiszívta minden erőmet. Gyönyörű érzés megálmodni és megvalósítani egy repertoárt, összefogni és vezetni egy társulatot, mozgatórugó lenni, valami új munkastílust és hangulatot hozni egy alkotóműhely életébe, de attól tartok, hogy a harmadik mandátumban már mindez a varázs elillant volna, és csak rutinosan végeztem volna a munkámat. Az első munkahely-változtatásom alkalmával tapasztaltam azt, hogy az új közeg nagyon jó hajtóerő lehet az ember életében. Ösztönösen felerősödik benne a bizonyítási szándék, mert meg akar felelni környezete elvárásainak, s természetesen az önmaga által szabott mércéknek is.
* Két éve állsz egy új intézmény élén. Milyen tervekkel vetted át a Városi Könyvtár vezetését? S ezekből mit sikerült megvalósítanod?
- Az építmény (s ezúttal nemcsak a falakra gondolok) nagyon értékes és érdekes. Csakhogy rögtön az elején rá kellett jönnöm, hogy a szerepe lényegesen megváltozott az elmúlt években, s ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha eredményesen akarjuk tovább működtetni. A könyvtár ma már nem lehet csak könyvmúzeum, a felhasználók azt igénylik, hogy a kor szellemének megfelelően jelentős információs központ is legyen. Az olvasók egykoron azzal a szándékkal tagosodtak be a könyvtárba, hogy bizonyos rendszerességgel olvasnivalót kölcsönözzenek ki. Ma már az olvasók más-más óhajjal nyitnak be hozzánk: van, aki csak beleolvas valamibe, van, aki csak kiolvas valahonnan egy részletet, sokakat csak egy-egy bizonyos témakör érdekel, vagy csak valamilyen adat után kutatnak, esetleg tájékozódni szeretnének valami felől... A szabadkai Városi Könyvtárnak mint ún. virtuális könyvtárnak nagy-nagy lépéshátrányt kell bepótolnia. Nincs még elektronikus katalógusa, s ez nagyon hiányzik. Hiszen törzskönyvtár, fiókintézményei vannak, felügyeleti joggal rendelkezik az iskolakönyvtárak felett, tanácsadói szolgáltatást is végezhet... S mindemellett részese pezsgő kulturális mindennapjainknak. Az elmúlt két évben tettünk néhány jelentős lépést az előrehaladás terén, de az anyagiak függvényében a fejlődésünk mégis lassúbb, mint szeretnénk. A Szülőföld Alap segítségével beszerezhettük a Cobiss könyvtárosprogramot (ezt használja a belgrádi Nemzeti Könyvtár és a Szerb Matica), kiépíthettünk egy belső hálózatot, és elkezdhettük az állományunk feldolgozását. Tavaly körülbelül 4000 könyvvel gyarapítottuk a könyvállományunkat az Illyés Alapítvány jóvoltából. Megnyitottuk az Amerikai kuckót, amely korszerű berendezésével és szolgáltatói technikájával sok érdeklődőt vonz, eddig 900 tagja van. Nyolc új számítógépet vásároltunk, megjavítottuk a fűtésrendszert, s gyermekolvasóink számára műhelyfoglalkozásokat szerveztünk a vakációk idejére. Meghirdettük az olvasást népszerűsítő akciónkat is, amelynek keretében számos rendezvényre került sor. A könyvtár napján megjutalmaztuk leghűségesebb olvasóinkat, s nemrégen vendégül láttuk a községi szavalóverseny legjobbjait...
* A számítógép világában lehet még olvasásra szoktatni az embereket?
- Nagyon nehezen. Meg kell felelnünk elvárásaiknak. Általában a lakosság 10 százaléka számítható könyvtárlátogatónak, de mi nem dicsekedhetünk ilyen számadatokkal. Én ennek ellenére makacsul hiszem, hogy a könyv semmivel sem helyettesíthető. Mindannyian szemtanúi vagyunk annak, hogy mindennapi beszédünk elsilányul, hogy a szavak inflálódnak. Hát a nyelvet hogyan lehetne másképp életben tartani, ha nem szavakkal? Ha verset mondok, ha könyvet olvasok, persze hogy figyelek arra, mit üzen a költő, az író, de arra is támad igényem, hogy önmagam is megnyilatkozzam. Hogy beszéljek róla és általa önmagamról, a világomról.
* Július elsején ,,jubilálsz'. A ,,második félidő'-be milyen tervekkel lépsz?
- Értékes helytörténeti állományunk van, amelyet sürgősen digitalizálni kell. Ugyancsak fontos feladat találni egy megfelelő raktárhelyiséget könyveink egy részének. Halaszthatatlanul tíz számítógépet kell vásárolnunk és minél több könyvet, hogy fiókintézményeink részlegeit is felfrissítsük. A gyermekosztály felújítására, a felnőtt kölcsönző osztály átmeszelésére is gondolnom kell. Merész álmom, hogy létrehozzak egy zenei könyvtárt (adományokból már vagy 600 CD-nk van), és az udvar fölé tetőt emeljek, hogy megnyithassak egy irodalmi kávézót, valamint a már meglévő kiállítótermünket kétemeletnyire magasítsuk, hogy javuljanak munkakörülményeink. Persze, minden terv megvalósítása a pénztől függ.
* Azt nyilatkoztad, középiskolás korodban kaptál utoljára díjat. A vajdasági magyar irodalom és színjátszás területén szerzett kimagasló és elévülhetetlen érdemeidért, valamint szervezői aktivitásodért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehetted át a minap Nagy Ferenc szabadkai főkonzul úrtól. Gratulálunk! Hogyan érintett a kitüntetés?
- Ilyenkor önkéntelenül összegez az ember, s arra keresi a választ, mit csinált jól-rosszul, hol van a helye, mi az értelme életének. Úgy érzem, sok helyen és sokféle szerepben megmutatkoztam, de igazából akkor éreztem jól magam, ha másokért tehettem valamit. S azt hiszem, ez így van rendjén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..