home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Helytállás
Tóth Tibor
2009.12.23.
LXIV. évf. 51. szám
Helytállás

Kúlán is jól halad az aláírásgyűjtésPásztor István, a VMSZ elnöke a december 16-ai zentai nagygyűlésen bejelentette, hogy a nap folyamán a 117 320. aláírás is rákerült a választójogi névjegyzékre. Ezzel a vajdasági magyarság kinyilvánította akaratát, hogy közvetlen választáson, saját kisebb...

Kúlán is jól halad az aláírásgyűjtés

Pásztor István, a VMSZ elnöke a december 16-ai zentai nagygyűlésen bejelentette, hogy a nap folyamán a 117 320. aláírás is rákerült a választójogi névjegyzékre. Ezzel a vajdasági magyarság kinyilvánította akaratát, hogy közvetlen választáson, saját kisebbségi választói névjegyzéke alapján állítsa fel képviseleti szervét.
Vajdaság magyarlakta településein kitűnő ütemben halad a vajdasági magyar választói névjegyzékre való feliratkozás. Ez alól Kúla és Verbász község sem kivétel, annak ellenére, hogy a tartomány e részén a magyarság jelentős kisebbségben él. Kúla községben 4700, magában a városban pedig 2400 polgár vallja magát magyarnak. Lapzártánkig a községnek több mint ezerháromszáz polgára járult hozzá, hogy a neve szerepeljen a nevezett jegyzékben.
Krisztián Zoltán kúlai építőmérnök a névjegyzékre való feliratkozást és a vajdasági magyar parlament megalakulását megmaradásunk talpkövének tartja.
- Leginkább az oktatás és a művelődés terén várok kedvező változást. Az embereket igyekszem meggyőzni arról, hogy létfontosságú dolog ebben a megmozdulásban részt venni, mert általa csak nyerhetünk. Sajnos, vannak, akik nem merik adni hozzá a kézjegyüket, és olyanok is, akik nem tartják fontosnak, hiszen úgy vélik, eddig sem történt semmi, s ezután sem fog. Az ilyen vélemények őszintén szólva elkeserítenek - mondja.
Goga György családjából már hatan odakanyarintották nevüket az űrlapra. Az ügy mellé szegődéssel a magyarság bebizonyíthatja, hogy képes az összefogásra, azonkívül döntő fontosságúnak tartja, hogy a polgárok is beleszólhatnak a Magyar Nemzeti Tanács összetételének felépítésébe.
- Iskoláink, hagyományaink, vallásunk megőrzése szempontjából óriási jelentősége van a választói névjegyzékre való feliratkozásnak. Nem szabad megengednünk, hogy úgy járjunk, mint a tőlünk délebbre élő nemzettársaink, akik a szentmiséket is szerb vagy horvát nyelven kénytelenek hallgatni. Aktivistaként olyanokkal is találkozom, akik elutasítják az aláírásra való felkérést. Néhány polgártársunk viselkedésén alaposan meglepődtem: néhány éve még nagymenőnek számítottak, de idővel csökkent az életszínvonaluk, csalódtak a pártokban, s ezért nem áll szándékukban csatlakozni a mozgalmunkhoz. Ilyenkor megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy ez nem pártérdek, hanem a nemzeti közösségnek van belőle haszna, illetve hogy a magyarság, azaz a saját jövőnkről van most szó - hangsúlyozza a kúlai nyugdíjas.
Szivácon eddig csaknem kétszáz aláírás gyűlt össze, ami a magyarság létszámához képest jó eredménynek számít. A településen kevés a magyar fiatal, sokan más városokban, illetve külföldön kerestek boldogulást. A szülőföldhöz ragaszkodó fiatalok táborát erősíti többek között Lavró Emma is, aki egy lakossági fórumon értesült a névjegyzékre való feliratkozás lehetőségéről, és azonnal el is határozta, hogy gyarapítja az aláírók táborát.
- Természetesen aláírtam, hiszen magyarságomat nem szégyellem, ragaszkodom hozzá. Szórványban élve abban reménykedünk, hogy az anyanyelvápolás révén sikerül előbbre jutnunk. Magyar nyelvű iskolánk nincs már régóta, így jó lenne legalább az anyanyelvápolást megszervezni. Próbálkozásaink rendszerint akadályba ütköznek, de talán hamarosan változtathatunk ezen - mondja derűlátón.
Az oktatásban várja a legtöbb változást Móricz Attila aktivista is. Abban bízik, hogy a szükséges mennyiségű aláírás összegyűjtésével a sziváci magyarságnak újra lesz majd magyar tannyelvű iskolája.
- Sajnos, az idősebb emberekben még élénken él a múlt. Egy idős asszony azért nem írta alá az űrlapot, mert rossz emlékei vannak a múltból: jól tudja, hajdanán miért is írták össze nemzetiségük szerint az embereket. Elmagyaráztam neki, hogy nem kell félnie, az a világ már elmúlt. A vegyes házasságban élők nagy része sem iratkozik fel a névjegyzékre - mondja.
A 260 főnyi veprődi magyar közösség tagjai közül eddig százan csatlakoztak a névjegyzékre való feliratkozási megmozduláshoz. Gulyás Ferenc szerint a tartózkodás oka a félelemben keresendő. A falu művelődési életével elégedett, a munkanélküliség terén azonban kedvező változásban reménykedik a szabad idejében népdalénekléssel foglalkozó nyugdíjas.
- Magyar vagyok, s az is maradok! Falunkban kevés a magyar ajkú, mindkét gyermekem Magyarkanizsán él, s úgy néz ki, jövőre én is a Tisza partjára költözöm. Rengeteg a vegyes házasság, s ők, ritka kivétellel, nem adják az aláírásukat. Sajnos, az is előfordul, hogy az ilyen házasságból született gyermek nem beszél magyarul, habár a szülők egyike magyar anyanyelvű - mondja elgondolkodva.
Verbászon és környékén (Ókér, Kucora, Savino Selo, Kiskér) lapzártánkig 160-an vállalták magyarságukat. Majlát Dániel, a VMSZ verbászi helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy az emberek egy része elég szkeptikusan viszonyul az ügyhöz, de miután elmagyarázzák nekik a fontosságát, többen meggondolják magukat. A fiatalokkal kicsit nehezebb dolguk van, de a végén ők is rájönnek a feliratkozás jelentőségére, s örömmel élnek a lehetőséggel.
Cservenkán lapzártánkig mintegy száz aláírást gyűjtöttek össze az aktivisták. Kopasz István, a VMSZ helyi szervezetének alapítója, elnöke, a 60-as évek után újraalapított József Attila Művelődési Egyesület vezetője bizakodó: úgy véli karácsonyig legalább 140-re gyarapodik az aláírók száma.
- A településen 280 magyar nemzetiségű polgár él. Sok az olyan vegyes házasság, melyben a férj és a feleség is feliratkozik a névjegyzékre. Mi, cservenkai magyarok elég specifikus helyzetben vagyunk, mivel politikailag le vagyunk tiporva, a településen nagy a radikalizmus. Úgy vélem, a vajdasági magyar parlament megalakulásával a cservenkai magyarság is egy kicsit fellélegezhet majd. A magyar nemzetiségű gyermekek nagy része nem tud magyarul, anyanyelvük elsajátítása iránt azonban mind a fiatalok, mind az idősebbek részéről van igény. Fakultatív módon szándékozunk egy magyar osztályt megnyitni, de még nincs hozzá megfelelő helységünk. Sokszor irigykedve nézem a szomszédos magyar művelődési egyesületek műsorait, s arról álmodom, hogy egy szép napon nálunk is sor kerülhet egy bemutatóra. Biztos vagyok benne, hogy a VMSZ vezetői nem fordítanak hátat nekünk, s ezentúl is segítenek minket - mondja Kopasz István.
Amint ebből a körképből is látható, a szórványban élő nemzettársaink is szorgalmasan gyűjtik az aláírásokat, s bátran vállalják magyarságukat a közös ügy érdekében. Az összefogás eredményeként a megérdemelt siker sem maradhat el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..