home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hatékonyabban és könnyebben elsajátítható a szerb nyelv
Hodolik Boglárka
2022.09.14.
LXXVII. évf. 37. szám
Hatékonyabban és könnyebben elsajátítható a szerb nyelv

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában bemutatták és átadták a diákoknak A szerb nyelv mint nem anyanyelv tantárgy szöveg- és feladatgyűjteménye című kiadványt, mely a középiskolás korosztálynak készült.

A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában, ebben az évben is megjelent A szerb nyelv mint nem anyanyelv tantárgy szöveg- és feladatgyűjteménye a középiskolás diákok részére. A kiadvány célja, hogy lehetővé váljon a tananyag minél hatékonyabb és könnyebb elsajátítása megfelelő, az új tanítási programot követő tankönyv hiányában. A segédtankönyvet az Oktatás- és Nevelésfejlesztési Intézet 2021-ben jóváhagyta, és engedélyezte a középiskolai oktatásban való használatát.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke ismertette a diákokkal és a tanárokkal a könyv jelentőségét.

— A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek köszönhetően már ötödik éve a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelenik a szerb mint nem anyanyelv oktatására a szöveges feladatgyűjtemény, amelyet minden évben azok a középiskolások kapnak meg, akik az első osztályba indulnak Vajdaság-szerte. Ebben az évben mintegy 1100 elsős középiskoláshoz jut el a könyv. Ők a 32 középiskola valamelyikébe járnak, melyek közül 8 gimnázium, 22 szakközépiskola és 2 művészeti középiskola. A mai napon Szabadkán, a Vegyészeti-Technológiai Középiskolában 45 könyvet adtunk át az elsősöknek. Öt évvel ezelőtt azért kezdeményeztük a segédtankönyv létrehozását, mert nem volt érvényben lévő tankönyv, amiből tudtak volna tanulni a diákok, ezért hat olyan szakembert kértünk fel a megírására és szerkesztésére, akik különböző középiskolákban dolgoznak Vajdaságban, és nagy tapasztalattal rendelkeznek azon a téren, hogyan is lehetne ezt a nyelvet közelebb hozni a diákokhoz, és hogyan lehetne az oktatását hatékonyabbá tenni. Elmondhatjuk, hogy a tankönyv úgy íródott, hogy az új tantervet követi, de az idegen nyelv tanítására előlátott módszerek mentén lett megírva és szerkesztve. 12 fejezetet dolgoz fel, 26 leckén keresztül szituációs és párbeszédre vonatkozó feladatok találhatóak meg a tankönyven. A legnagyobb hangsúlyt a szerzők a szókincsbővítésre, a kommunikációra és a beszédcentrikusságra helyezték.

Kulcsfontossága van annak, hogy a segédtankönyvet az oktatási minisztérium is elfogadta, ezért egy kisebb változáson esett át, mind küllemében, mind tartalmában, helyet kapott benne egy háromnyelvű szótár is szerb, magyar és angol nyelven. Belekerültek a megoldások, így ha a diákok előre szeretnének egy picit dolgozni, vagy ha individuálisan szeretnék magukat fejleszteni és a nyelvet még magasabb szintre emelni, akkor le tudják ellenőrizni azt, hogy egy-egy feladatot helyesen oldottak-e meg, vagy sem. A segédtankönyv valójában 1—4. osztályig használható, és megfelel mind a homogén, mind a heterogén környezetből érkező diákoknak, követi az A és a B programban lévő diákok tantervét. Ez nagyon nagy segítség a tanároknak, mivel nagyon vegyes csoportok vannak egy-egy iskolában, és nehéz úgy felépíteni az órát, hogy mindenkinek megfeleljen, és fejlődni is tudjon, és mindenki elég feladatot kapjon, hogy ne unatkozzon az órákon — hallottuk Jerasz Anikótól.

— Amikor írtuk a könyvet, fontosnak tartottuk, hogy ne csak egy szinten legyenek a feladatok, mivel különböző falvakból és városokból, illetve környezetből jönnek a gyerekek. Valamint fontosnak tartottuk, hogy a nyelvtant ne kelljen fejből bemagolni, inkább legyen sok feladat, melyből később automatikusan ki tudják választani, melyik a helyes alakja a szónak, igének, főnévnek. Figyeltünk arra is, hogy az életből vett példák legyenek, ezért kerültek bele például az orvosnál, a vásárlás, az élet a házban témájú foglalkozások — fejtette ki Polyvás Mónika, a kötet egyik szerzője.  

Fényképezte: Apró József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..