home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Harcban a lángokkal
Tóth Tibor
2009.04.29.
LXIV. évf. 17. szám
Harcban a lángokkal

A csantavéri Önkéntes Tűzoltótestület otthonának épülete a három tűzoltóautóvalMájus 4-én ünnepeljük a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napját, s 1991-től ez a nap egyben a magyar tűzoltók napja is. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Fl...

A csantavéri Önkéntes Tűzoltótestület otthonának épülete a három tűzoltóautóval

Május 4-én ünnepeljük a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napját, s 1991-től ez a nap egyben a magyar tűzoltók napja is. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, a ,,tűz katonájának” kultuszát. Szent Flórián alakjával sok helyen találkozhatunk a világon, a XVII. század óta alig van olyan magyar helység, ahol ne találnánk meg a képét vagy a szobrát templomokban, házakban, utak mentén. Katonaruhában, égő házzal ábrázolják, melyre dézsából vizet önt. Erre az ábrázolásmódra legendája két magyarázatot is kínál. Az egyik szerint Flórián még gyermek volt, amikor imádsága hatására csodálatos módon kialudtak egy égő ház lángjai. A másik magyarázat szerint egyszer egy szénégető nagy máglyát rakott, melyet annak rendje-módja szerint portakaróval fedett be. Amikor a farakás belseje már izzott, egy nagy szélvihar megbontotta a portakarókat és az egész farakás lángba borult. A szénégető próbálta újra befedni a máglyát, de eközben ő maga is a lángok közé esett. Nagy veszedelmében így fohászkodott: ,,Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségemre, és mentsd meg az életemet!' Erre azonnal víz öntötte el a máglyát és a szénégető megmenekült.
Környékünkön az 1895-ben - egyes feljegyzések szerint még korábban - alakult csantavéri Önkéntes Tűzoltótestület számít az egyik úttörőnek a tűzoltás területén. Tagjai az elmúlt 114 év alatt számos esetben hősiesen helytállva, saját életüket kockáztatva az anyagi javak mellett több emberéletet is megmentettek. A Tűzoltóotthon 1978-ban költözött a Tito marsall utcában található volt Fürszt-szárító helyére, s az épületet, felújítása után, a nyolcvanas évek elején át is adtak rendeltetésének. Néhány éve az egyesület új köntösbe öltözött, mivel az Amerikai Fejlesztési Alap (ADF) eszközeiből újabb beruházásokra, felújításokra került sor. Az egyesületnek jelenleg a pioníroktól kezdve a veteránokig több mint száz tagja van, akik közül negyven a szebbik nem soraiból kerül ki. Évente több versenyen is szerepelnek, s a kitartó munka eredményeként a sikerek sem maradnak el.
- Tavaly, a Bajina Baštán megrendezett országos bajnokságon Oravec István vezetésével a férfi és a női veterán csapatunk is részt vett - mondta István József, a csantavéri Önkéntes Tűzoltótestület újonnan kinevezett elnöke. - A rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben a férfiak a hatodik helyet szerezték meg, a hölgyek pedig az egyesület eddigi legnagyobb sikerét elérve a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Országos bajnoki címmel még nem rendelkezünk, de országos döntőben már több alkalommal is szerepeltünk. A községi versenyeken folyamatosan részt veszünk, és a körzeti megméretés selejtezőiben is rendszeresen ott vagyunk. Külföldön még nem mutatkozhattunk be, mivel oda csak az mehet, aki az országos bajnokságon túljut - mondta az elnök, aki az 1970-es évek elején maga is elsajátította a tűzoltás fortélyait.
Az egyesület a környező települések tűzoltó-egyesületeivel (Bajmok, Nagyfény, Tavankút, Tóthfalu, Orom, Tornyos, Magyarkanizsa) kitűnő kapcsolatokat ápol, a közeljövőben pedig ugyanilyen gyümölcsöző kapcsolat kialakítására törekszenek a magyarországi Soltvadkerttel is. Feladatuk elsősorban a tűz oltására és a mentésre szorítkozik, amit hatékonyan végeznek nemcsak a falu területén, hanem Meggyesen és Dušanovón is.
- Elsődleges feladatunk az emberélet mentése, majd ezután következik az állatok és anyagi javak biztonságba tétele. Az állatokat nagyon nehéz kimenteni egy-egy tűzből, mivel ijedtségükben nem a kijárat felé, hanem az ellenkező irányba menekülnek. Egyébként a tűzesethez érve az első dolog az áramtalanítás, amit az elsőnek a helyszínre érkező tűzoltó végez el - avat be a szakma rejtelmeibe az elnök.
Évente 15-16 tűzesethez riasztják a csantavéri tűzoltókat, s eddig még mindig sikerült egyedül, a szabadkaiak segítsége nélkül, megbirkózniuk a lángokkal. Az idén is már több pincetűzhöz, szalmatűzhöz vonultak ki, egy esetben pedig a házban lévő mellékhelyiség kapott lángra. Legnehezebb a pincetűz oltása, hiszen ott oxigénmaszkot is használni kell, s fokozottabb figyelmet kell fordítani az emberek testi épségére, egészségére.
Az egyesületben nagy hangsúlyt helyeznek a fiatalok képzésére, különböző szakelőadásokat, ismeretterjesztő órákat rendeznek számukra. Persze, a képzés sokszínűsége és gyakorisága az anyagiaktól függ, hiszen az Önkéntes Tűzoltótestület non profit szervezet, a támogatóktól, a helyi közösségtől és a Községi Tűzoltó-egyesülettől kapott eszközökből tartják fenn magukat. Kiadások pedig vannak bőven, elég, ha csak a három tűzoltóautó karbantartását, bejegyzését, a fűtés- és a villanyáramszámlák kifizetését, a csapatok felkészítését, versenyekre való utaztatását, a részvételi díj fedezését említjük.
Az egyesületben nagy hangsúlyt helyeznek a közösségi munkára, a kérdések megoldásáról együtt döntenek, s közösen beszélik meg a teendőket is. A tagok a tűzoltásban önkéntes alapon vesznek részt, mindenki tisztában van saját felelősségével, feladatával. A tervekről szólva az elnök elmondta, hogy tíz személyre állandó biztosítást szeretnének kötni, emellett az épület emeleti helyiségeinek befejezése, a padlástér bővítése, a csatornarendszer felújítása, a raktárhelyiség rendbe tétele, valamint az épület egy részének szigetelése is nagyon időszerű. Egy saját web-oldal elindítása szintén szerepel a céljaik között, de ennek az elképzelésnek a megvalósítása is a rendelkezésre álló eszközöktől függ. Ha minden jól megy, akkor a tűzoltóotthon melletti épületet is visszakapja az egyesület, és akkor még több helységben, még jobb feltételekkel folyhat tovább a munka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..