home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hagyománytisztelet és európai értékek
Tóth Lívia
2005.09.14.
LX. évf. 37. szám
Hagyománytisztelet és európai értékek

A díjazottak Szabó Attila fotójaÜnnepségsorozat volt Zentán a város napja és a zentai csata 308. évfordulója alkalmából Zenta szeptember 11-én ünnepli a város napját, amely egyben a zentai csata évfordulója is. Az ünnepváró programok között kapott helyet a kétnapos hőlégballon-karnevál, A l...

A díjazottak Szabó Attila fotója

Ünnepségsorozat volt Zentán a város napja és a zentai csata 308. évfordulója alkalmából
Zenta szeptember 11-én ünnepli a város napját, amely egyben a zentai csata évfordulója is. Az ünnepváró programok között kapott helyet a kétnapos hőlégballon-karnevál, A legszebb kert, a legszebb balkon, a legszebb intézmény, üzemi környezet elnevezésű versenyre jelentkezettek fényképkiállítása, a nemzetközi veterán kézilabdatorna, az elsősegély-nyújtási bemutató, amely a Vöröskereszt helyi szervezetének alkalmi rendezvénye volt szeptember 11-e, az elsősegélynyújtás világnapja alkalmából.
Az Alkotóházban tartották meg dr. Hódi Éva és dr. Hódi Sándor vajdasági magyar közéleti lexikonjának, a Ki kicsoda 2004 című kötetnek a bemutatóját a szerzőpáros részvételével. Sajnos, a nagy érdeklődéssel várt kiadvány, amely 600 címszót tartalmaz, még nem került ki a nyomdából, így a jelenlévők kénytelenek voltak megelégedni azzal, hogy bepillanthattak a fénykép-dokumentációba és megnézték, hogyan épül fel egy-egy szócikk.
A G17 Plusz helyi vezetőinek meghívására a Tisza-parti városban vendégeskedett és találkozott Juhász Attila polgármesterrel Predrag Marković, a Szerb Parlament elnöke.
A hálaadó ünnepi szentmise helyszíne hagyományosan a Jézus Szíve-templom volt. Utána Megumi Teshima japán hegedűművésznő hangversenyezett.
A szeptember 11-ei központi események között említést érdemel a nemzetközi horgászverseny, a virágkötészeti verseny, a természetjárók emléktúrája, a hagyományápoló gyermek- és ifjúsági csoportok műsora, valamint a Tisza Menti Önkéntes Tűzoltók Fúvószenekarának, valamint mazsorett-csoportjának látványos felvonulása és hangversenye, amelyet Baráth László magiszter, zenekarvezető vezényelt.
A Bolyai Farkas Magyar Egyetemi Hallgatók Belgrádi Művelődési és Irodalmi Egyesülete, a Bolyai Farkas Zentai Magyar Főgimnázium és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium volt s jelenlegi diákjai, tanárai és vezetői létrehozták a Bolyai Farkas Alapítványt a Magyarul Tanuló Tehetségekért. Az kuratórium elnöke Balla László lett, az alelnöke Szilágyi Anna.
A községi képviselő-testület díszülését Zsíros Jankelić Anikó elnök vezette. Fellépett a zentai Musica Pannonica női kamarakórus Juniku Ildikó vezetésével. A rendezvényen többek között jelen volt Harasztia László, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének tanácsosa, Varga Imre, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke, Kristóf Lázár, a Határon Túli Magyarok Hivatalának képviseletében, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Szeli István akadémikus, valamint a Horvát Köztársaság főkonzulja, Hódmezővásárhely, Gödöllő, Niš, Donji Miholjac alpolgármestere, a Budavári Önkormányzat jegyzője, Zsombolya polgármestere.
- A helyi öneszmélet és hagyománytisztelet a legjobb módja a sajátos értékteremtésnek. A zentaiak ezt jól tudják, és ezért különösen büszkék a saját lokálpatriotizmusukra - mondta Juhász Attila polgármester köszöntőjében, majd kitért arra, hogy a város neve 1216-ban, II. András Árpád-házi király uralkodása idején bukkan fel először, II. Ulászló pedig 1506. február 1-jén bocsátotta ki azt az oklevelet, amellyel a szabad királyi városok rangjára emelte Zentát. Jövőre, az 500. évfordulóra, ünneplőbe szeretnék öltöztetni a várost.
Dr. Božidar Kovaček professzor, a Matica Srpska elnöke abból az alkalomból mondott beszédet, hogy 150 évvel ezelőtt született Zentán Stevan Sremac neves szerb irodalmár. Hatalmas tapsot kapott Bojan Pajtić, a TVT elnöke (dr. Szeli István mellett szintén a város szülöttje), aki szerb és magyar nyelven szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta, hogy Vajdaság Európa kicsiben, európai értékekkel, amelyek közé a többnemzetiségűség, a soknyelvűség és a tolerancia is tartozik. Arra intett, hogy valamennyi itt élő polgárnak kötelessége ezeket ápolni és megőrizni.
A városnap alkalmából emlékplakettet kapott a Musica Pannonica női kamarakórus, Halász Péterné adjunktus, a zentai kertészmérnök-képzésben kifejtett tevékenységéért és Miodrag Rakin nyugalmazott testnevelő tanár. Elismerő oklevélben részesült Zorica Gavrić nyugalmazott szülésznő, Csonti Irén óvónő, a 100 éves zentai labdarúgóklub, a 75 éves zentai Vasutas Úszóklub, a szintén 75 éves Vasutas Vízilabdaklub és zentai Asztaliteniszklub, a 150 éves zentai Vadásztársaság és a felsőhegyi hagyományos Kárpát-medencei Aratóünnep szervezői. A polgármester köszönőlevelet adományozott a testvérvárosnak, Hódmezővásárhelynek, mert tiszteletbeli polgáraivá fogadja az anyaországon kívüli magyarokat, valamint az Osztrák Koordinációs Irodának és a Hydro Ingenerie meg a Komunal Credit Public Consulting cégeknek, amelyek donációjával és szakmai segítségével épül a zentai szennyvíztisztító.
Végül a Városi Múzeumban Mezei Erzsébet és Miroslav Jovančić grafikusművészek Hét év ritmusa címmel megnyitották a Zentai Művésztelep grafikai műhelyének retrospektív tárlatát, és megtartotta díszülését a Stevan Sremac Emlékbizottság is. A zentai csata Tisza-parti emlékhelyénél megkongatták az emlékharangot, a küldöttségek pedig elhelyezték koszorúikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..