home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hagyományőrző Zsebszínház
HAJNAL Árpád
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám

Tizenegy esztendővel ezelőtt a zombori Berta Ferenc Zsebszínház szervezésében irodalmi estet tartottak, melynek vendége Bence Erika író, az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének tanára volt. Ezzel ünnepelte meg indulását a Zsebszínház.

Győrfi Sándor, az est házigazdája köszöntötte a nagyszámú közönséget, majd a Zsebszínház elnöke, Fekete J. József író, újságíró egyórás műsor keretében elbeszélgetett az Ibolya utca című könyv szerzőjével, Bence Erikával.
A Zsebszínház tevékenysége azóta sem lanyhult. Havonta tart művelődési rendezvényt a zombori Magyar Polgári Kaszinóban, s a Találkozások iránt azóta is igen nagy érdeklődés nyilvánul meg, s így lesz ez minden bizonnyal az elkövetkező esztendőkben is...

Az évzáró sajtótájékoztatón Fekete J. József közölte az újságírókkal, hogy az elmúlt tizenegy esztendőben mintegy 21 ezer személyt mozgattak meg — a nézőkkel és a föllépőkkel együtt —, s ez ragyogó teljesítménynek számít. Tavaly összesen tizennégy Találkozást szerveztek, a műsorokat csaknem másfél ezren tekintették meg. Elsősorban a Zombor környéki falvak művelődési egyesületeinek a tevékenységét igyekeztek bemutatni. Elsőként a doroszlói Móricz Zsigmond Művelődési Egyesület, utána a bezdáni Petőfi Sándor, majd a szi-lágyi József Attila, a gombosi Arany János, a bajmoki Dózsa Győrgy, a csonoplyai Arany János, végül a bácskertesi (Kupuszina) Petőfi Sándor egyesület tagjai mutatkoztak be, és arattak szép sikert.

Megemlékeztek Herceg János íróról is, Bogdán József költő beszélt róla. Voltak nyári összejövetelek is Bajmokon, Bezdánban, Verbászon és Szilágyiban. Vendégük volt dr. Silling István Csűry Bálint-díjas professzor. A tavalyi Találkozások rendezvényen összesen 307-en léptek színpadra. Élénk volt az érdeklődés is, amint a számadatból kiderül: 1466-an voltak kíváncsiak a jobbnál jobb műsorokra, és természetesen a vastaps sem maradt el. A tájékoztatásra sem lehet panasz, hiszen a nyomtatott sajtóban az elmúlt esztendőben 102 írás jelent meg a Berta Ferenc Zsebszínházról...

Fekete J. József azonban azt is elmondta, hogy továbbra is anyagi gondokkal küszködnek, bár kétségtelen, hogy megérdemelnék a Magyar Nemzeti Tanács és Zombor város hathatósabb támogatását. Nem kevesebb, mint 156 Találkozást tartottak eddig, elsősorban Fekete J. József, Győrfi Klára és Győrfi Sándor odaadó, fáradhatatlan, minden elismerést megérdemlő tevékenységének köszönhetően.

Reméljük, Zomborban ezentúl is működni fog a Berta Ferenc Zsebszínház, sokak megelégedésére. Eredményes, sikeres munkát kívánunk neki!
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..