home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyerekekkel festeni nagyon jó móka
Bacsik Lőrinc Natália
2022.09.13.
LXXVII. évf. 36. szám
Gyerekekkel festeni nagyon jó móka

Hoffmann Delillát még általános iskolásként tanítva úgy ismertem meg, aki imád rajzolni, festegetni. Emlékszem, hogy a bemutatóórákra, kiselőadásokra készített közös plakátokat rendszerint ő díszítette. Felsősként több rajzversenyen is részt vett, ahonnan eredményesen tért haza, ezzel is öregbítve a magyarcsernyei általános iskola hírnevét.

A nyolcadik osztály után a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti szakán tanult, majd pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára iratkozott. Most fejezte be az ötödik évet, és a diplomamunkájára készül. Ezzel kapcsolatban utazott nemrégiben haza a szülőfalujába, Magyarcsernyére.

— Arra gondoltam, hogy nem festményeket készítek a diplomamunkámra, hanem egy művésztelepet szerettem volna megszervezni a kedves kis falumban. Itt, ahol nagyon élveztem a gyerekkoromat. Szuper volt falun felnőni, sokat játszottam a barátaimmal az utcán, a szabadban. Az alapkoncepcióm az volt, hogy huszonkét, romos állapotban levő, lakatlan háznak a homlokzatát festenénk újra több művésztársammal együtt. Dr. Tóth László, a helyi közösség elnöke nagyon lelkesen fogadta és támogatta is az ötletemet, de a rossz idő miatt ezt a projektumot nem sikerült megvalósítanunk. A többségnek más időpont sajnos nem felelt meg, így akik eljöttek, azokkal a központban levő játszótér falát és egy oldalház falát színeztük ki a főutcán ez alatt a négy nap alatt. Természetesen a tanácselnök javaslatára és beleegyezésével választottuk ki ezeket a helyszíneket — kezdte a beszélgetést Hoffmann Delilla.

A játszótér falának csinosításában négy fiatal vett részt, Delillán kívül Szabó Zita, Nagy Erik és Gwizdala Dáriusz keze nyoma is megmarad a falon. Ők Magyarországról érkeztek, s a Pécsi Tudományegyetem hallgatói. A játszótéren levő gyerekeket is festésre hívták, és ők boldogan tettek eleget az invitálásnak. Tetszett nekik a sokfajta szín, szívesen ragadtak ecsetet, de még nagyobb öröm volt számukra, hogy a tenyerüket is befestették, s azt nyomhatták a falra.

— Nagyon szeretünk a gyerekekkel együtt dolgozni, közösen rajzolni. A barátommal legális falakat szoktunk befesteni, tehát graffiti szintű munkákat készítünk. Én általában lovakat, virágokat alkotok, illetve bármit, amivel elszórakoztatom magamat, és jól is mutat. Sokszor csatlakoznak a gyerekek is, és elmondhatom, hogy nagyon jó ötleteik vannak. Általában mindent úgy szoktunk hagyni, ahogy ők megrajzolták. Itt a falon már volt egy-két kifakult rajz, ezeket megőriztük, tehát megmaradt az elefánt is, mert nagyon kedves emlékek kötnek hozzá. Ezeket még az öcsémék készítették sok évvel ezelőtt. Mi most kiegészítettük, körbefestettük a rajzokat, egy kicsit újragondoltuk őket. A festékeket, sprayeket, ecseteket a helyi közösség támogatásával vásároltuk meg — mesélte Delilla.

Arra a kérdésemre, hogy milyen tervei vannak, azt mondta, most időmilliomos, de októbertől valószínű, hogy munkába fog állni, s akkor már kevesebb szabadideje lesz. Viszont a tavaszra nagyon szeretné megvalósítani a mostani tervét, azaz a falu néhány régi házát új köntösbe bújtatni.

— Sajnos azt tapasztalom, hogy öncélúvá válnak a dolgok, mert a festményeket megfestik, hogy eladják, s ezáltal csak azoké lesznek, akik megvásárolják őket, akiknek van pénzük. Viszont az utcai művészet bárki számára elérhető, aki végigsétál az utcán. A művészetnek az a feladata, hogy mindenkinek örömet szerezzen, és mindenki tudja élvezni. Senki se feledje, hogy bárki képes bármiféle művészeti produktumra, még ha nem is gondolja úgy, hogy van hozzá tehetsége — tette hozzá az ifjú művész.

És valóban, azóta egyre többen állnak meg a játszótérnél vagy a háznál, hogy megtekintsék a vidám rajzokat. Köszönet a fiataloknak, hogy megpróbálták szebbé varázsolni a helyszíneket. Reméljük, hogy Delilla terve is megvalósul, s az elhagyatott házak is átalakulnak. Talán még a turistákat, más helyen élőket is idevonzza majd a látvány…


A Bacsik Lőrinc Natália és Hoffmann Delilla felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..